Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 09.07.2013. 10:09

Opel 

Monza (raz)otkrivena!

Opel je nekoliko mjeseci prije svjetske premije svojeg koncepta Monza objavio prve fotografije automobila koji će biti predstavljen na Frankfurtskom sajmu automobila.

Konceptni model Opel Monza imat će svjetsku premijeru na frankfurtskom IAA sajmu automobila od 12. do 22. rujna 2013. te pokazuje što Opelovi kupci mogu očekivati u budućnosti. Fokusira se na dvije teme koje će biti glavni prioriteti za više od 6000 inženjera, tehničara i dizajnera u Rüsselsheimu koji razvijaju novu generaciju Opelovih modela: učinkovitost i povezivost. Konceptna Monza pomoću svoje arhitekture i upotrebe materijala, ali i aerodinamičnosti i pogonskih rješenja demonstrira učinkovitost.

Naglasak na dizajnu odmah je zamjetljiv po izgledu prednjeg dijela vozila. Spušten stav s glatkim linijama, jasno definiran poklopac motora i dojmljiva kućišta prednjih svjetala daju automobilu dodatnu dozu asertivne samouvjerenosti. Dodatno razvijene prepoznatljive Opelove dizajnerske teme utkane su u cjelokupan izgled: tipičan nabor na poklopcu motora sada se čini još više trodimenzionalnim, a time i naglašenijim, dok je kromirana prečka rešetke na kojoj se nalazi Opelov logotip podignuta prema gore s krilcima na krajevima. Dvije karakteristične oštrice ispod prednjih svjetala pojačavaju sportski dojam. Sveukupno gledano, koncept Monza izgleda lagano i sportski te je dizajniran da odaje dojam učinkovitosti, uzbuđenja i užitka vožnje.

Sportska privlačnost Opelovih modela oduvijek je neraskidivo povezana s funkcionalnošću pa je tako i konceptna Monza homage utjecajnom kupeu Opel Monza koji se proizvodio između 1978. i 1986. I on je kombinirao elegantan i dinamičan stil s pametnim i funkcionalnim rješenjima za vozača i putnike. Sličnosti između dvaju automobila vidljive su u elementima dizajna, primjerice velikim ostakljenim površinama i niskoj središnjoj liniji.

Izvorna je Monza bila prvi automobil na tržištu koji je na upravljačkoj ploči imao digitalni zaslon, a koncept Monza nastavlja s tom inovativnom temom. Predstavlja revolucionarne tehnologije za buduće informacijsko-multimedijske sustave i povezivost, pokazujući kako će nova generacija Opelovih automobila riješiti potrebe blisko povezanog društva u kojemu se dijele sadržaji. Te će tehnologije omogućiti mobilnost budućnosti koja će biti više od običnog iskustva vožnje.

Ključne riječi:
koncept Monza Opel
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 27. studeni 1968.

11-27-1968 Zlatna ploča za «vozačku glazbu»

Zlatna ploča za «vozačku glazbu»

Prvi album grupe Steppenwolf s legendarnom pjesmom «Born to be wild» prodan je u 500.000 primjeraka. Pjesma je postala najveći hit grupe te je do danas najomiljenija «vozačka pjesma» na svijetu.

vs