Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Konceptni trkaći Twin'Run s V6 motorom

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 27.05.2013. 11:49

Renault 

Konceptni trkaći Twin'Run s V6 motorom

Konceptni trkaći Twin'Run s V6 motorom

Renault Twin'Run je koncept, ali koji će vas ostaviti bez daha - ispod haube se nalazi V6 motor izveden iz Meganea Trophy, snage 320 KS!

Twin'Run prve je krugove ispred gledatelja napravio prigodom Velike nagrade Monaka te se tako pridružio liniji slavnih modela R5 Turbo i Clio V6. Twin Run ističe se kompaktnim i vrlo dinamičnim linijama: kotači su smješteni u same kutove, ima minimalni prevjes dok visoka bočna linija karoserije pridonosi cjelokupnoj dinamičnosti. Blago udubljene, sužene bočne linije naglašene su upadljivom linijom stražnjeg dijela koja se širi u razini blatobrana. Brojkom 5 na svojim vratima podsjeća nas na R5 Turbo, kultni reli automobil iz 1980-ih godina.

Brojnim pojedinostima, poput izgleda prednjih svjetala i širokih stražnjih bokova, odaje počast prethodniku. Četiri dodatna iznimno plosnata prednja svjetla s LED tehnologijom suvremena su inačica nosača svjetala kakvi se rabe u noćnim relijima. Rad svjetala posve je prilagodljiv, a njime se upravlja iz automobila. Razvoj sustava bio je velik izazov jer su inženjeri morali postići snažnu svjetlost iz svjetiljki debelih samo 25 mm. Zahvaljujući 18-inčnim sportskim gumama Michelin (205/40 R18), Twin Run čvrsto leži na cesti.

Renault Twin Run_2_800

Otvori usisa zraka smješteni su u visini stražnjih blatobrana

Twin'Run je opremljen 3,5-litrenim motorom V6 Alijanse Renault-Nissan koji se nalazi i u Espaceu, Laguni i Latitudeu, a rabi se i u natjecanjima, osobito u Meganeu Trophy. Postavljen uzdužno ispred središnje linije stražnje osovine, motor sa šest cilindara u V formaciji obujma od 3498 kubičnih cm razvija snagu od 320 KS pri 6800 okretaja u minuti i okretni moment od 380 Nm pri 4850 okretaja u minuti. Motor V6 sparen je sa sekvencijalnim 6-stupanjskim mjenjačem SADEV opremljenim samoblokirajućim diferencijalom s ograničenim proklizavanjem, što poboljšava vuču i stabilnost u zavojima. Spojka s dva metalna diska izravno je preuzeta iz automobilizma.

Otvori usisa zraka smješteni su u visini stražnjih blatobrana. Ekstraktori zraka na stražnjem trokutnom staklu poboljšavaju hlađenje motora. Sustav hlađenja dobio je posebnu pozornost: sjajne aluminijske cijevi vidljive su na podu kabine. Motor je pleksiglasom odvojen od vozačeva mjesta.

Radi dobre raspodjele mase unatoč središnje postavljenom motoru, određen broj dijelova ugrađen je ispod prednjeg poklopca, primjerice: spremnik za gorivo, akumulator, hladnjak i hidrauličkog sustava pomoći. Konceptni je automobil dobro uravnotežen: raspodjela mase je 43% sprijeda i 57% straga.

Twin'Run opremljen je LCD ekranom XAP dijagonale od 12,7 cm smještenom neposredno iza upravljača. Na višestraničnom ekranu u crvenoj i plavoj boji prikazuju se brzina, stupanj prijenosa, broj okretaja, ali i tlak goriva, spojke te ulja. Naposljetku, kao još jedan naklon modelu R5 Turbo, dva crvena manometra sa središnje postavljenim kazaljkama pokazuju temperaturu ulja i vode.

Renault Twin Run_3_800

Podsjeća nas na R5 Turbo, kultni reli automobil iz 1980-ih godina

Ključne riječi:
koncept Renault Twin'Run
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 14. travanj 1927.

4-14-1927 Proizveden prvi Volvo

Proizveden prvi Volvo

Na današnji dan 1927. godine u Goteborgu, Švedska, proizveden je prvi serijski Volvo, popularno zvan 'Jakob'. Volvo je nastao suradnjom Assara Gabrielssona i Gustafa Larsona.

vs

.::.