Vidiauto Automobili Eko automobili Novi način prijevoza - i-Road

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 04.03.2013. 12:05

Toyota 

Novi način prijevoza - i-Road

Novi način prijevoza - i-Road

Toyota i-Road je električni dvosjed koji se predstavlja na Geneva Motor Show 2013, a vozilo ima tri kotača te domet do 50 km. Dolazi s tehnologijom koja automatski kontrolira naginjanje u zavojima.

Pored udobne, zatvorene kabine za dva putnika, Toyota i-Road električno vozilo ima jedinstvenu „Active Lean“ tehnologiju koja omogućuje sigurnu, intuitivnu i zabavnu vožnju bez kacige.

Iako je 2.350 mm dugačak, 1.445 mm visok i s međuosovinskim razmakom od 1.700 mm, izuzetno kompaktan Toyota i-Road se najviše ističe širinom od samo 850 mm, što odgovara dimenzijama standardnog dvokotača. To ne samo da omogućuje lako manevriranje po najvećim gužvama, već je moguće parkirati i četiri ovakva vozila na jednom parking mjestu.

Toyota i-Road ima nulte emisije i potpuno električni pogonski agregat s litij-ionskom baterijom koja napaja elektromotore snage 2 kW ugrađene u prednje kotače. Rezultat je domet od 50 km, nakon čega se može potpuno napuniti preko standardne utičnice za samo tri sata.

Za visoku razinu stabilnosti, sigurnosti, udobnosti i zadovoljstva u vožnji zaslužna je Toyotina nova, potpuno intuitivna „Active Lean“ tehnologija.

TOYOTA_iROAD_02_800

Sustav ima aktivator naginjanja i sklop zupčanika ugrađen iznad spoja prednjeg ovjesa, jarmom povezan s desnom i lijevom prednjom gumom. Elektronska kontrolna jedinica proračunava optimalno naginjanje pomoću senzora i informacije o brzini vozila te položaja upravljača. Sustav zatim automatski pomiče gume gore i dolje u suprotnim smjerovima, kako bi preduhitrio centrifugalnu silu prilikom skretanja.

Active Lean“ sustav ne zahtijeva nikakve posebne vještine vožnje, a nudi jedinstveno iskustvo, uz sav užitak vožnje dvokotača, bez potrebe za stabilizacijom vozila od strane vozača prilikom manevriranja pri malim brzinama ili kada vozilo stoji. Obzirom da zbog „Active Lean“ sustava vozač ne mora spuštati noge na cestu, Toyota i-Road ima sigurniju, vodootpornu zatvorenu kabinu.

To znači da se novo Toyotino vozilo za osobnu mobilnost može voziti bez kacige, u okruženju koje je sličnije automobilu i uz sve prednosti koje iz toga proizlaze, kao što su osvjetljenje, grijanje, audio sustav i Bluetooth povezivanje mobitela. Toyota predviđa da će i-Road električni koncept vozila za osobnu mobilnost imati značajnu ulogu u smanjenju prometnih gužvi, kao i zagađenju zraka u urbanom okruženju.

Ključne riječi:
električni automobil i-Road Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 8. prosinac 1981.

12-8-1981 Mitsubishi stigao u SAD

Mitsubishi stigao u SAD

Mitsubishi je pod vlastitim imenom počeo prodavati svoje automobile u SAD-u. Mitsubishi je i prethodno prodavao neka svoja vozila u SAD-u, ali samo u suradnji s američkim proizvođačima.

vs

.::.