Vidiauto Zanimljivosti INFOZONA Jeste li znali - osvježivači zraka su opasni!

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 28.11.2013. 13:56

Istražujemo 

Jeste li znali - osvježivači zraka su opasni!

Jeste li znali - osvježivači zraka su opasni!

Čovjek svaki dan udahne oko 10.000 litara zraka. Zajedno sa zrakom udahne i velik broj različitih čestica prašine, peludi… Ali i neke druge sastojke. Zanima li vas koji su to sastojci prisutni u nekim od osvježivača?

Kolika su opasnost različiti osvježivači u automobilima? Svi ih imamo – na retrovizoru, u pepeljari, ispod sjedišta. Bili oni diskretno skriveni ili direktno na našem vidiku, interesantna su istraživanja na tu temu.

Pušenje i drugi uzorci

U automobilima u kojima se puši najčešće se koriste različiti mirisi kako bi se neutralizirao ili smanjio miris cigareta, vozači koji rijetko čiste unutrašnjost vozila također posežu za osvježivačima prostora. I u savršeno čistom vozilu često puta se nalaze osvježivači koji na različitim mirisnim osnovama prostoru daju dodatni ugođaj. Iako proizvođači tvrde kako njihovi osvježivači uklanjaju neželjene mirise najčešće to nije istina jer njihovi mirisi samo «pregaze» neugodne mirise, odnosno ovi se mirisi utope u druge mirise. Ili pak pomoću štetnih kemijski sastojaka i uspiju ukloniti mirise, ali pomoću štetnih sastojaka. Ipak, zapitamo li se ikada što mi to udišemo, jer odabir osvježivača ovisi o mjestu gdje ga postavljamo te miris koji favoriziramo. Ako se osvježivač nalazi na ventilacijskom izlazu tada je udisanje različitih sastojaka vjerojatno i najjače.

Sastojci
Jesu li osvjezivaci (zaista) opasni (2)

Što zaista udišemo iz osvježivača?

Iako smo u prethodnom dijelu teksta o osvježivačima govorili kao o nečemu negativnom bitno je naglasiti da se to odnosi samo na osvježivače koji sadrže kemikalije koje su dužim vremenom unošenja ipak opasne za ljudski organizam. Iako se proizvođači trude dokazati kako je riječ o malim količinama ipak se ne smije zaboraviti duže izlaganje koje mora imati nekakve posljedice, bez obzira koliko mala količina opasnih tvari bila. Osim otrovanja, ne smijemo zaboraviti niti alergije koje kod osobe koja udiše sastojke mogu nastati, te promjene kod osjetila mirisa. Prema istraživanju Klinike Mayo najčešći alergijski dermatitisi su zlato, nikal, peruvijanski balzam (koristi se u losionima za tijelo i parfemima), neomicin sulfat (u kremama za prvu pomoć), mješavine mirisa (u hrani, kozmetici, insekticidima), timerosal (lokalni antiseptici i cjepiva), kobalt klorid (medicinski proizvodi), boja za kosu, kvaternij 15 (kozmetički i industrijski proizvodi). Koliko vidimo često se puta spominje kozmetika.

Osvježivači zraka često sadrže sljedeće sastojke: parfeme (najčešće dobivaju iz sintetičkih izvora te su često puta to spojevi najmanje stotinu različitih kemikalija), organska otapala (sadrže ugljik, a njihovo dugotrajno udisanje može dovesti do poteškoća rada jetre i bubrega, do poremećaja u živčanom sustavu), krezol (sredstvo za dezinfekciju potencijalno opasno za središnji živčani sustav, jetru, bubrege, kožu, oči…), formaldehid (konzervans za koji postoji sumnja da je kancerogen te da mijenja osjetilo mirisa), naftalen (pesticid, insekticid i fungicid koji je otrovan za ljude i potencijalno kancerogen te uzrokuje nadraženost očiju, kože, sluznice, dišnih putova, mučninu…), propelanti (u svim aerosolnim raspršivačima, oslobađaju sitne čestice koje vrlo lako i brzo disanjem dođu u krvotok te dovode do poremećaja živčanog sustava, do nadraženosti kože, očiju, grla i pluća…) i para.diklorobenzen (inače insekticid i sredstvo za rastjerivanje noćnih leptira, u većim količinama izaziva nadraženost kože, očiju, grla, glavobolju, slabost, pospanost…).

Moć reklame
Jesu li osvjezivaci (zaista) opasni (4)

Osvježivači će se i dalje kupovati, gledat ćemo nove reklame, ali bi naročitu pozornost trebalo obratiti na sastojke, a ako sastojci nisu navedeni tada postoji osnovana sumnja i neke od opasnih sastojaka i tvari. Problematično je što zakon ne obvezuje proizvođače da napišu sastojke na osvježivače. Očigledno je, treba stalno paziti na zdravlje, a ne smijemo zaboraviti da možemo skriviti i nesreću zbog razdražljivosti, pospanosti i nekog drugog uzroka koji se možda baš nalazi u onom malom, nevinom osvježivaču, koji se dobro uklapa u interijer automobila.

Ključne riječi:
istraživanje kemikalije opasnost osvježivač zraka
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. lipanj 1900.

Promet u nacionalnom parku Yosemite

Oliver Lippincott na današnji je dan 1900. godine postao prva osoba koja je u nacionalni park Yosemite ušao motornim vozilom, točnije, tzv. Locomobilom.

vs

.::.