Vidiauto Zanimljivosti INFOZONA Jesu li toaleti na putu do mora čisti ili prljavi? Provjerili smo na licu mjesta

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 28.08.2014. 09:31

VidiAuto inspekcija 

Jesu li toaleti na putu do mora čisti ili prljavi? Provjerili smo na licu mjesta

Jesu li toaleti na putu do mora čisti ili prljavi? Provjerili smo na licu mjesta

Ako već naftaši naplaćuju skuplje gorivo na autocestama, pružaju li i odličnu uslugu kada morate otići na „ono mjesto“? Treba li ih zaobići ili u svakom slučaju ne provesti niti minute više od vremena potrebnog dok se natoči rezervoar goriva? Provjerili smo toalete na licu mjesta, benzinsku postaju po postaju.

Nema dvojbe da nam je kao auto-novinarima uvijek izazov testirati nove automobile i tražiti im mane koje proizvođači žele ponekad prikriti, no i istraživati nove tehnologije koje dolaze u novim modelima. Kao pravi nezavisni istraživački autoportal moramo se ponekad uhvatiti i testiranja usluga na našim cestama po kojima u samo jednom danu prolaze deseci tisuća vozila i nekoliko puta veći broj vozača i putnika.

Kada ste samac koji juri prema moru onda nećete primijetiti ovaj bitan servis jer ćete se sjuriti bez zaustavljanja do svojeg omiljenog mjesta na obali, no kada putujete s obitelji bit ćete prisiljeni stati i nekoliko puta prema moru, posebno ako imate malu djecu, kako bi se suputnici osvježili i koristili uslugu i mjesto na koje i car ide pješice - toalete na benzinskim postajama na putu prema moru!

Kakvo je higijensko stanje toaleta na benzinskim postajama? Provjerili smo na 8 mjesta kakva je čistoća toaleta, ima li dostupnog sapuna i toaletnog papira, rade li svi WC-i, jesu li čista ogledala, jesu li uočljivi iz daljine, imaju li toaleti odvojene ulaze, postoje li toaleti i za invalide. Kako se niti jedan od testiranih ne oglašava kod nas budite sigurni da smo bili potpuno objektivni i bez zatvaranja očiju na nedostatke.

Zanimalo nas je mogu li majke s djecom premotati dijete u posebnoj prostoriji te možete li unutar kabine objesiti svoju jaknu ili torbicu. Ne treba zanemariti niti čistoću poda kao niti ispravnost svih sušila za ruke. Na svim mjestima na kojima smo bili ulaz je slobodan, a ne morate niti proći kroz trgovinu kako biste došli do toaleta, što je pohvalno.
Na nekima nije bilo ispravne opreme za sušenje ruku, pipe su bile rasklimane ili su podovi bili ulijepljeni od... Hm, u svakom slučaju reklo bi se da mnogi imaju prostora za poboljšanje jer WC je ogledalo i same benzinske postaje i drugi puta ćete je zaobići ako ste imali loša iskustva s higijenom ili predugim čekanjem.
Vjerujemo da samo jedna povremeno zaposlena osoba, koja će tijekom vikenda kad su smjene turista gotovo stalno brisati i uređivati WC može bitno podignuti standard higijene i opći dojam.

VidiAuto.com donosi rezultate inspekcije novinara VidiAuta koji su se po vrućini tijekom jednog turističkog vikenda u vrijeme smjene turista zaputili iz Zagreba prema jugu, a kakvo stanje možete očekivati nakon ulaska kroz vrata toaleta (naravno, uspijete li pronaći toalet) donosimo u nastavku našeg istraživanja.

Na VidiAuto.com je postavljena anketa u kojoj možete i sami ocijeniti benzinsku postaju koju smatrate najboljom/najlošijim prema čistoći toaleta.

Rezultati VidiAuto inspekcije:

Test toaleta - tablica

Kliknite na tablicu kako biste detaljnije vidjeli rezultate našeg testa

Na samo petini benzinskih postaja znak WC-a je uočljiv, dok ćete na čak 80% njih morati lutati u potrazi za vratima toaleta. Ukoliko vam je jako velika sila, ovo sigurno nije za pohvalu. Ipak, pohvalno je da smo na svim mjestima pronašli toalet za invalide. S druge strane, trebate li premotati dijete, na samo tri od osam postaja ćete to moći i obaviti izvan svojeg vozila. Na istom toliko broju mjesta moći ćete unutar toaleta objesiti svoju jaknu ili torbicu, tako da u tom pogledu stanje nije nimalo dobro.

U higijenskom dijelu testa provjerili smo podove toaleta - na samo jednom ispitnom mjestu pod je bio jako prljav. Sapun je bio dostupan na gotovo svim postajama (samo na jednoj nije ga uopće bilo). Zanimalo nas je moraju li se rukama dodirivati ulazna vrata u objekte te imaju li pipe senzore za ruke - naišli smo na stalno otvorena vrata na svim objektima , što je pohvalno, dok samo trećina toaleta benzinskih postaja ima senzore. Sve pipe su bile ispravne, bez obzira bile ručne ili sa senzorima.
Ne treba zanemariti niti sušilo za ruke koje smo pronašli u svim toaletima, ali na jednoj benzinskoj nije bilo u funkciji.
WC daske su uglavnom u ispravnom stanju (u jednoj smo kabini pronašli strganu dasku) i nisu prljave, a naišli smo na jedan prizor koji ne želite vidjeti, a to je začepljen pisoar. U svim kabinama bilo je dovoljno toaletnog papira :)

Provjerili smo i čistoću ogledala koja su u 100% bila čista tako da se prije nastavka putovanja možete pogledati i provjeriti frizuru ili šminku. Dok se gledate u ogledalu, pripadnici drugog spola će vas u prolazu ili dok čekaju vidjeti jer na samo jednoj postaji toaleti nemaju zajednički ulaz.

Naše ćemo istraživanje završiti s vicom, iako stanje baš i nije za smijanje:
Znate li koje su tri najjače sile na svijetu? Centrifugalna, centripetalna i - sila na WC :)

Ključne riječi:
benzinska postaja Crodux INA test Tifon toalet
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 4. prosinac 1971.

12-4-1971 Najveći opoziv vozila u povijesti

Najveći opoziv vozila u povijesti

General Motors je opozvao 6.700.000 vozila zbog greške na motorima. To je bio najveći dobrovoljni sigurnosni opoziv u povijesti autoindustrije.

vs

.::.