Vidiauto Zanimljivosti INFOZONA Mlađi sve rjeđe voze pijani

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 02.12.2013. 13:27

Istraživanje 

Mladi vozači sve rjeđe voze dok su pijani

Mlađi sve rjeđe voze pijani

Alkoholizirani mladi vozači u Hrvatskoj sve rjeđe voze dok su pod utjecajem alkohola te sve češće zovu taksi, hodaju, voze se javnim prijevozom ili ih pak netko drugi vozi.

Rezultat je to istraživanja koje je na uzorku od 800 ispitanika provela Zagrebačka pivovara u suradnji s agencijom Hendal, s ciljem kako bi se pratile navike hrvatskih građana vezane uz konzumaciju alkohola. Istraživanje je dio aktivnosti kampanje „Razmisli – kad piješ, ne vozi“ te se dotaknulo konzumiranja alkohola i vožnje pod utjecajem alkohola.

Ipak, u usporedbi s prošlom 2012. godinom, građani i dalje u visokom postotku konzumiraju alkohol dok upravljaju vozilima. Veseli podatak što se znatan broj mlađih ispitanika od 18 do 24 godine odlučuje na alternativne oblike prijevoza kada su pod utjecajem alkohola. Tako četvrtina mladih ispitanika, kada su pod utjecajem alkohola zovu taksi, 18 posto ih hoda do odredišta, 17 posto izjavljuje da ih vozi netko drugi dok se 16 posto njih koristi javnim prijevozom.

Iako je zabilježen manji broj žrtava prometnih nesreća skrivljenih pod utjecajem alkohola i dalje je primjetan velik udio ispitanika koji su upravljali motornim vozilom pod utjecajem alkohola. 69 posto punoljetnih stanovnika Republike Hrvatske konzumira alkoholna pića, od kojih većina to čini nekoliko puta mjesečno ili rjeđe, a 11 posto svaki dan. Među ispitanicima 71 posto njih vozi, a među tih 71 posto je 34 posto koji su barem jednom upravljali motornim vozilom pod utjecajem alkohola.

Ključne riječi:
alkohol istraživanje prometne nesreće
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. travanj 1970.

4-22-1970 Prvi Dan planeta Zemlje

Prvi Dan planeta Zemlje

Prva proslava Dana planeta Zemlje (Earth Day) održana je u zajednicama diljem SAD-a. Earth Day je kreacija senatora Gaylorda Nelsona, stvorena zbog rastuće zabrinutosti o stanju okoliša jer veliki doprinos zagađenju okoliša imaju i automobili.

vs

.::.