Vidiauto Testovi Testirali smo... Porsche Panamera 4S 2.9 V6 Biturbo TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 25.01.2017. 11:51

Visoko podignuta i preskočena letvica 

Porsche Panamera 4S 2.9 V6 Biturbo 440 KS TEST

Porsche Panamera 4S 2.9 V6 Biturbo TEST

Možemo li za novu Porsche Panameru (po)tvrditi da je najbolji obiteljski automobil na svijetu? Saznajte u našem testu.

Brzina i performanse 2.9 V6 bi-turbo benzinskog motora snage 440 KS s pogonom na sve kotače, odličan dizajn, udobnost i opremljenost ukratko najbolje opisuju novu Porsche Panameru druge generacije. Već je s prvom generacijom Panamere predstavljenom 2009. godine Porsche izazvao veliku pozornost; do sada je prodano više od 150.000 komada. Predstavljanje najnovije, druge generacije prošlo je vrlo pompozno jer automobil ne da izgleda odlično nego izgleda opasno odlično.

Porsche Panamera 4S 2.9 V6 Bi-turbo 440 KS (4)

S koje god da strane pogledate testiranu Panameru u crnoj metalik boji, savršena je. Čak i ključ svojom siluetom nalikuje na automobil. Nova Porsche Panamera razvijena je od nule, od početka, u razvoj je uloženo 500 milijuna eura tako da rezultat u konačnici mora biti za 10!

Ne zaboravite kako je riječ o automobilu dužine 5,05 metara te da dizajnerima sigurno nije bio lak zadatak napraviti ljepšu Panameru od prethodne. Istina, prethodnika je već lagano nagrizao zub vremena, iako će taj dizajn i dalje ostati zanimljiv još godinama poslije. Ali, nova Panamera mami da se, kao nekada, na zid zalijepi veliki poster omiljenog automobila. Samo je pitanje iz kojeg kuta gledati u automobil jer iz svakog odlično izgleda. Nije to samo naše (subjektivno) mišljenje nego i mnogih kolega, prijatelja, poznanika, ljudi s društvenih mreža - svi se slažu kako je Porsche napravio „big deal“ s novom Panamerom. Uz novi dizajn stigle su i nove tehnologije, novi motori.

Porsche Panamera 4S 2.9 V6 Bi-turbo 440 KS (3)

Nama se osobno najviše sviđa stražnji bočni dio s predivnim siluetama i linijama kojima se naglašava tankoća automobila u GT linijama - vizualno je sada Panamera tanja i elegantnija od prethodnika, kao da je prethodnik otišao na fitness. Tu odmah nastavljamo sa stražnjim LED svjetlima koja su „posuđena“ s modela 911. Nadamo se da ih Panamera neće nikada morati vratiti ili pak tu „uslugu“ može uzvratiti nekim svojim dobrim detaljem. A takvih detalja zaista ima puno.

Linija s boka izgleda kao da je riječ o pravom GT-u, u kupe stilu s dvoja vrata. Crta koja povezuje lijevo i desno stražnje svjetlo je vrlo decentna i tanka tako da možete očekivati kako će se vozači iza vas lijepiti kako bi što duže pratili upravo ta svjetla. Straga se ponosno ističe oznaka Porsche i Panamera 4S, a ispod se nalazi prtljažnik... Ma o tome ćemo nešto kasnije, iako znamo da vas zanima koliko prostora automobil nudi.

Porsche Panamera 4S 2.9 V6 Bi-turbo 440 KS (2)

Četiri ispušne cijevi naznaka su nečega velikoga ispod prednje haube. A tamo se nalazi trenutno „slabiji“ benzinski motor u ponudi - 4S označava Porscheov bi-turbobenzinski 2,9-litreni V6 motor snage 440 KS. Uskoro taj motor ipak neće biti najslabiji u ponudi jer će stići i V6 3.0 motor snage 330 KS dostupan u verziji sa stražnjim pogonom te s pogonom na sve kotače. Trenutno su na našem tržištu, uz testiranu Panameru 4S dostupne dizelska 4S i Turbo inačica, sve su s pogonom na sve kotače i s automatskim 8-stupanjskim mjenjačem.

I s prednje strane je ovo rasni, originalni Porsche kojem ništa ne kvari ugođaj da se radi o originalu iz Stuttgarta - duga hauba s aerodinamičnom izvedbom i s velikim LED svjetlima zaziva ljubomoru, zazubice i sve ono što vam padne na pamet u ovom trenutku, a pobudit će svima emocije. Nastup automobila je vrlo dinamičan uz lijepo dizajnirane zaista ogromne stražnje lakometalne 21-inčne naplatke s gumama 315/30 R21 te naprijed u dimenziji 275/35 R21. Cijena širih guma je oko 9000 kuna po komadu u slobodnoj prodaji. Uz naplatke, duže gledanje u vozilo bez treptanja očnim kapcima izazvat će i bočne „škrge“ za provjetravanje.

Porsche Panamera 4S 2.9 V6 Bi-turbo 440 KS (02)

Nova Panamera je dužine 5049 mm (34 mm duža od prethodne), širine 1937 mm (6 mm šira) i 1423 mm visoka (5 mm viša), uz međuosovinski razmak od 2950 mm te prtljažnik obujma 495 do 1304 litre.

Pokrećemo snažni motor pritiskom na prekidač s lijeve strane upravljača, a iz stražnjih ispušnih cijevi začuje se strašan, gromoglasan zvuk nakon što odaberemo dodatno otvaranje zvuka kroz cijevi auspuha. Zgodno je što se u bilo kojem od tri ponuđena načina postavki vožnje putem gumba na kolu upravljača može pritiskom na gumb utjecati na glasnoću zvuka - u Normalu, Sportu ili Sportu Plus te u Individualu. Zvuk je glasniji nego u Porscheu 911 991 Turbo S.

Porsche Panamera 4S 2.9 V6 Bi-turbo 440 KS (9)

Dakle, možemo se voziti u Normal načinu, a da u kabini i iza nas sve grmi od zvuka. Vjerujte nam na riječ, zvuk koji dopire izaziva trnce, jezu, povećava broj otkucaja srca. Naravno, ako ste pravi petrolhead u glavi i duši onda ćete uvijek uživati u ovakvom zvuku. Sportski sustav ispuha u kombinaciji s promjenama stupnjeva prijenosa čini nas puno snažnijima i odvažnijima pa ćete kupnjom Porsche Panamere i to „besplatno“ dobiti :)

Porsche Panamera 4S 2.9 V6 Bi-turbo 440 KS (6)
Porsche Panamera 4S 2.9 V6 Bi-turbo 440 KS (7)
Porsche Panamera 4S 2.9 V6 Bi-turbo 440 KS (8)

Očekivano, performanse na cesti mogu biti samo za pričanje i prepričavanje - 550 Nm okretnog momenta (20 KS i 30 Nm više nego prethodnik), snaga od 440 KS te maksimalna brzina od 289 km/h, uz ubrzavanje s mjesta do stotke za samo 4,4 sekunde odnosno 4,2 sekunde uz Sport Chrono. Govorimo o automobilu mase 1840 kilograma.

U ponudi su i još dva motora, uz kasnije dostupnu hibridnu verziju Panamera 4 E-Hybrid snage 462 KS sa šest cilindara i PDK mjenjačem te (uz povoljniju očekivanu cijenu za) benzinsku Panameru s benzinskim 3.0 motorom snage 330 KS, uz pogon na stražnje kotače:
- Panamera Turbo 4.0 V8 s 550 KS (770 Nm) ima 30 KS i 70 Nm više nego prethodnik, do stotke ovaj benzinac ubrzava za 3,8 sekundi (uz Sport Chrono paket za 3,6 sekundi), najveća brzina je 306 km/h, a ima i kontrolu cilindara tako da se može voziti i s četiri aktivna cilindra
- Panamera 4S V8 Diesel s 422 KS u području od 1000 do 3250 okretaja nudi 850 Nm okretnog momenta te je ovo najsnažniji dizelski motor u Porscheima. Top speed je 285 km/h, a ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,5 odnosno 4,3 sekundi.

Osjećaj na papučici gasa testirane Panamere je britak, poveznica vozača, motora i podvozja s cestom je savršena pa prolasci kroz serpentine i oštre zavoje prolaze nevjerojatno lako uz pogon na sve kotače koji se prebacuje naprijed i natrag prema potrebi. Iskreno, nismo imali osjećaj da se vozimo u vozilu dužine 5,05 metara. U stvarnosti je Porsche Panamera puno kompaktnija dok se sjedi u njoj. Voljeli bismo imati još tvrđi osjećaj na električnom servo upravljaču, ali razumijemo da se ovdje ipak radi o obiteljskoj limuzini.

Porsche Panamera 4S 2.9 V6 Bi-turbo 440 KS (1)

Na tome moramo odati priznanje instruktorima i dizajnerima koji su tako velik obiteljski automobil uspjeli složiti da vozač izgubi osjećaj dužine i eventualno straha od prolaska kroz oštre zavoje. Ovjes s tri nove komore zračnog ovjesa omogućuje udobnost i sportske performanse te više sigurnosti; visinom se prilagođava odabiru načina vožnje.

Sve to prati odličan i kirurški precizan 8-stupanjski automatski mjenjač s dvostrukom spojkom (PDK II) i s ručnim (sekvencijalnim) načinom mijenjanja brzina putem ručice mjenjača ili pak preko polugica na kolu upravljača.

Cjelokupnu situaciju nadgledamo putem pet instrumenata, karakterističnih za Porsche. U Panameri je samo središnji instrument analogni, s lijepim okretomjerom te digitalnim prikazom brzine vožnje. Ostala četiri instrumenta su sada ekrani na kojima je sve nacrtano. Nacrtano je u Porsche stilu, ne brinite. Desno se nalazi veliki 12-inčni ekran postavljen horizontalno koji „osjeti“ naš prst čak i dok nismo dotaknuli ekran (pojave se tada neki dodatni izbornici na ekranu).

A automobil se podešava i putem taktilnog osjećaja dodira (haptic) putem tipki smještenih na crnoj površini pored ručice mjenjača koje kao na tipki ispod ekrana na novom iPhone 7 mobitelu pa u suštini pritisak ne proizvodimo mi svojim dodirom, a onda se povratno uz pomoć vibro motora u našim prstima javlja osjećaj kao da smo zaista pritisnuli neku tipku. Jako cool osjećaj u svakom slučaju.

Sve ostale prave, fizičke tipke na toj površini su metalne i zaista pružaju premium osjećaj, uz Carbon paket. U interijeru se može pronaći zaista jako puno toga, nema minijaturizacije u smislu smanjivanja broja gumba nego ih ima jako puno. Odlično za one koji vole biti okruženi velikim brojem gumbića. Fasciniraju i sportska sjedala u prednjem dijelu vozila koja su ugodna za duže vožnje, bez zamora. Unutarnji retrovizor je svakako jedan od najljepših u posljednje vrijeme u novim automobilima. Prolazite li pored Porscheovog salona, ne propustite navratiti.

Očekivano, u interijeru mjesta ima kao u priči, i straga je osjećaj „direktorski“ uz ekran na kojem se također može upravljati multimedijom kao i na prednjem ekranu, okruženi smo modernim tehnologijama koje je nemoguće na jednom mjestu nabrojati - četiri kamere koje stvaraju sliku kao iz ptičje perspektive, nudi se odlično sučelje multimedije, fantastičan zvuk s Bose ozvučenjem, sustav koji pazi u vožnji ako se previše približimo drugom vozilu ispred nas, adaptivni tempomat, sustav za zadržavanje unutar vozne trake, prepoznavanje prometnih znakova.

Porsche Panamera 4S 2.9 V6 Bi-turbo 440 KS (5)

U interijeru se nalazi napredni kokpit na koji se može povezati pametne telefone, a novi Porsche Communication Management (PCM 4.1) uključuje i potpuno novi spektar povezivanja pametnih digitalnih sadržaja i online usluga - na primjer, daljinsko upravljanje nekim funkcijama preko smartfona čime se postiže učinkovitije korištenje vozila.

Kad pokrenemo motor, zaboravljamo na sve te gumbe i usredotočujemo se samo na cestu, dobar upravljač i zvuk koji dolazi iz auspuha i „sound generatora“ jer šesterocilindrični motor ne proizvodi neki primjetan sportski zvuk, nakon što se podigne hauba i baci pogled na njega, uz koncentraciju na zvuk. Na cesti je potrošnja vrlo različita, kreće se od 12 do 25 litara. Tvornički podatak: prosječna potrošnja u kombiniranoj vožnji: 8,2 – 8,11 l/100 km.

Ovo su početne cijene po kojima nova Porsche Panamera može biti vaša:
- Porsche Panamera 4S - 1.215.117 kuna
- Porsche Panamera 4S Diesel - 1.237.518 kuna
- Porsche Panamera Turbo - 1.677.457 kuna

Porsche Panamera 4S s dodatnom opremom iz koje izdvajamo Bose zvučnički sustav, potpuni kožni paket, panoramski krov, 21-colne kotače Turbo Design, ispušni sustav Sport s dvostrukim završecima, hlađenje i grijanje prednjih sjedala, automatsku 4-zonsku klimu ima cijenu 1.669.148 kuna, a cijena za testirano vozilo je 1.511.085 kuna.

Porsche Panamera 4S 2.9 V6 Bi-turbo 440 KS (03)

Tehničke karakteristike

Panamera 4S 2.9 V6 Biturbo 440 KS
Vrsta motora: Turbo benzinski
Obujam motora: 2894 ccm
Broj cilindara: 6
Snaga u KS: 440 KS pri 5650 o/min
Snaga u kWh: 324 kWh pri 5650 o/min
Okretni moment: 550 Nm pri 1750 o/min
Mjenjač: automatski
Pogon: pogon na četiri kotača
Ubrzanje 0-100 km/h: 4,20 s
Maksimalna brzina: 289 km/h
Potrošnja (grad): 10,20 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 6,80 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 8,20 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 15,00 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 186 g/km
Duljina: 5049 mm
Širina: 1937 mm
Visina: 1423 mm
Međuosovinski razmak: 2950 mm
Obujam prtljažnika: 495 l
Masa vozila: 1840 kg
Gume: 315/30 R21
Euro NCAP ocjena: nije ocijenjen
Cijena: 1511085 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj Panamera Porsche test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 5. prosinac 1977.

12-5-1977 Prednji pogon za Amerikance

Prednji pogon za Amerikance

Predstavljen je Plymouth Horizon, prvi mali američki automobil s prednjim pogonom. Tehnički napredak na području pogonske tehnologije omogućio je smanjenje dimenzija i troškova proizvodnje sustava prednjeg pogona.

vs

.::.