Vidiauto Testovi Testirali smo... Nissan X-Trail e-Power e-4orce TEST

Autor: Luka Jurić Objavljeno: 08.01.2024. 10:37

Za sve staze

Nissan X-Trail e-Power e-4orce TEST

Nissan X-Trail e-Power e-4orce TEST

Novi X-Trail e-Power je hibrid turbobenzinac s pogonom na sva četiri kotača koje u potpunosti pokreću elektromotori

Sa sofisticiranim dizajnom i prostranom unutrašnjošću, X-Trail je tradicionalni obiteljski SUV – inače. Nissan je uz te, uvijek prisutne, značajke u najnoviju (četvrtu) generaciju X-Traila uveo dovoljno noviteta i dizajnerskih rješenja da se i oni koji su ga dosad smatrali „neupadljivim“ i „dosadnim“ zapitaju je li to još uvijek istina, pogotovo kad sjednu u auto i provozaju se u njemu.

XTrail 2

X-Trail je i dalje jednostavan, prostrani SUV s elegantnim crtama na karoseriji i kvalitetnim materijalima u unutrašnjosti. Ali nova e-Power e-4orce inačica dolazi i s brojim drugim pogodnostima koje bi ga mogle progurati i u neke nove vode – na neka nova tržišta.

Xtrail 3

Iako se radi o hibridu s 1.5l turbo-benzinskim motorom, X-Trail e-Power e-4orce se vozi kao električni auto i za pokretanje koristi isključivo električnu energiju. To rezultira glatkim i linearnim ubrzanjem, kao i poprilično tihom vožnjom uz iznimku trenutaka kad se upali benzinski motor te kad se čuju velike 20-inčne gume.

XTrail 4

To možemo pripisati novom hibridnom sustavu koji je Nissan implementirao i u Qashqaija. Naime, ranije navedeni turbobenzinac nema nikakve veze s pokretanjem kotača – jedina njegova uloga u radu sustava jest proizvodnja električne energije koja onda odlazi u dva elektromotora koja pogone sva četiri kotača i manju bateriju koju se uz benzinski motor puni i uz pomoć regeneracije energije kočenja.

XTrail 5

Tako da snaga benzinskog motora od 158 konjskih snaga za vozača u praksi nije niti bitna jer on zapravo osjeti nešto više snage. X-Trail pogoni jedan elektromotor na prednjoj osovini s 204 KS (i 330 Nm okretnog momenta) te jedan na stražnjoj s 136 KS (i 195 Nm okretnog momenta). S tim da treba napomenuti kako se snage tih dvaju motora ne zbrajaju zbog ograničenja napajanja baterije, pa ukupna snaga koju vozač zapravo osjeti na cesti jest 213 KS.

XTrail 6

Ovaj sustav ne zvuči poprilično impresivno samo na papiru (ekranu), već je takav i u vožnji. Osim što je ubrzanje linearno, ono je i veoma brzo s nominalnom vrijednošću od sedam sekundi do 100 km/h. No to je samo jedna karakteristika ovog X-Traila, a o drugima detaljnije pročitajte u nastavku ovog teksta.

XTrail 7

Dizajn i praktičnost

Testni model došao je u dvije boje. Krov je crni, s atraktivnom panoramom koju razdvaja strukturno ojačanje pa se tako prednji dio panorame otvara, dok stražnji ne. Glavni dio karoserije je boje šampanjca, a tu su dakako i kromirani detalji te crna plastika na dnu auta kako bi zaštitio limariju od oštećenja od kamenčića na cesti.

XTrail 8

Novi X-Trail odmah na prvu djeluje impozantno, jer on sa svojim dimenzijama (468 x 184 x 173 cm) i masom (1835 kg) to zaista i jest. S prednje strane nas tako dočekuju velika hauba i dvostruka prednja svjetla koja u TEKNA i TEKNA+ paketu opreme (koju smo mi imali na testu) dolaze u varijanti LED prilagodljivog snopa svjetala.

XTrail 9

S haube na sam početak prednjih vrata nastavlja se i jedan od rijetkih oštrijih bridova koje možemo vidjeti na prednjem dijelu karoserije. On vrlo brzo završava kod retrovizora, no kako bi zaokružio cjelokupni dizajn, taj isti brid, odnosno blago proširenje, se nastavlja i od sredine stražnjih vrata sve do stražnjih svjetala.

XTrail 10

Bočna silueta X-Traila je jednostavna i elegantna, gdje se ponajviše ističu pozamašni 20 inčni aluminijski naplatci koji dolaze kao dodatna oprema za TEKNA paket. Bočno proširenje koje smo ranije istaknuli do izražaja najviše dolazi na stražnjoj strani X-Traila jer se iznad njega suzuje karoserija – od stražnjih pa sve do krova.

XTrail 11

Straga je također najizraženije miješanje različitih boja – od blago izvučenog krova na vrhu, preko šampanjac-sive u sredini do crne plastike, kromirane lajsne i sive plastike na dnu.

xtrail 38

Unutrašnjost

Kako izvana, tako i iznutra, novi X-Trail jednostavno djeluje impozantno, a s najbogatijom Tekna+ opremom, veoma luksuzno. Ističu se izrazito udobna sjedala presvučena finom Nappa kožom, 10,8-inčni head-up zaslon tako da ne mičete pogled s ceste dok vozite, veliki panoramski krov kojeg možete i otvoriti, te velik i bogato ispunjen prostor između sjedala za vozača i suvozača.

XTrail 12

Osim udobnog, kožom presvučenog, naslona za ruke, koji je istovremeno i otvor za prostrani pretinac, tu se nalazi i most na dva kata. Na gornjem su klasično postavljeni mjenjač, koji je jednostavan i intuitivan; gumb za parking kočnicu i auto-hold; kotačić za mijenjanje nekoliko vrsti vožnje – od vožnje po snijegu i blatu do standardnih, eko i sportskih načina vožnje; te prostor za odložiti dvije čaše ili boce.

XTrail 13

Donji kat mosta je vrlo jednostavan, ali iznimno koristan. Naime, on je otvoren i tu se nalazi veliki prostor za odložiti stvari poput novčanika, mobitela, sunčanih naočala i svih drugih potrepština koje želite imati pri ruci, ali ne želite da se nalaze na nekom lako vidljivom mjestu. Podloga tog pretinca je gumirana tako da nema straha od klizanja mobitela u zavoju.

XTrail 14

Na dodirnoj točki mosta i središnje komandne ploče nalazimo još jedan prostor za odložiti mobitel – onaj na kojem ga možete bežično puniti, ako vaš telefon podržava tu tehnologiju, dakako. Odmah iznad njega su tipka za paljenje i gašenje automobila, kao i jedan USB-C te jedan USB-a utor za spajanje mobitela.

XTrail 15

Tu su zatim jasno izražene fizičke tipke za upravljanje ventilacijom, odnosno klimom, te za paljenje i gašenje grijanja sjedala. Tu je također i tipka za grijanje volana, što je također dio TEKNA+ dodatne opreme.

XTrail 16

Kad smo već kod volana, on je također presvučen finom kožom. Dizajn je vrlo jednostavan, što će se i svidjeti onima koji ne žele ništa ekstravagantno i što iskače iz okoline. Na njemu se nalazi mnoštvo fizičkih tipki za upravljanje virtualnim kokpitom i glazbom, za paljenje glasovnih naredbi i obavljanje poziva, za tempomat, paljenje sigurnosne značajke automatskog kočenja u slučaju opasnosti od sudara s autom ispred vas i tako dalje.

XTrail 17

Digitalni zaslon instrumente ploče, odnosno tzv. Drive Computer, je također jednostavan i intuitivan, a dolazi s dijagonalom od 12,3 inča. Vrlo brzo možete pronaći sve informacije koje želite znati. Tu prvenstveno mislimo na brzinu, korištenje snage motora, potrošnju i napunjenost baterije. Baterija se puni na tri načina – radom benzinskog motora, uz pomoć Brake opcije na mjenjaču, ali i uz pomoć tzv. e-Pedal, koja koči nešto jače u odnosu na Brake mogućnost auta. O tome je li e-Pedal način rada uključen također možete saznati u svom Drive Computeru, a tipka za paljenje i gašenje te opcije se također nalazi na središnjem mostu automobila. Točnije, nalazi se iznad mjenjača, a između tipki za paljenje EV opcije u kojem je X-Trail punokrvni auto na struju i tipke za automatsko parkiranje.

XTrail 18

Središnja točka komandne ploče auta je, dakako,  12.3-inčni infotainment kojeg pogoni sustav Nissan Connect koji nije „utopljen“ u ploču, već iskače iz nje, a nalazi se iznad kontrola za klimu – zajedno s još nekoliko fizičkih tipki za kontrolu multimedije i kotačićem za kontrolu glasnoće.

XTrail 19

Dizajnom unutrašnjosti, Nissan je u potpunosti pogodio u testnom modelu s kombinacijom bogate Nappa kože i sofisticirane smeđe plastike koja se idealno poklapa s vanjskim elementima koji su u boji šampanjca.

XTrail 20

Na vratima se nalaze sve standardne tipke za kontrolu prozora, namještanje retrovizora i zaključavanje auta, ali svakako treba spomenuti da su tu uz njih i tipke za programiranje sjedala. X-Trail ima mogućnost automatskog mijenjanja pozicije sjedala. Drugim riječima, možete namjestiti jednu poziciju sjedala kad ulazite u auto, da imate prostora za ući bez stiskanja, a drugu za kad upalite auto i spremate se krenuti. Na taj način, auto kao da vam pomakne stolicu, i onda ju primakne kad želite voziti za najudobniju i najsigurniju vožnju.

XTrail 21

Alternativno, ako se dva vozača izmjenjuju za volanom auta, svaki si može namjestiti poziciju sjedala točno onako kako njemu paše - jednim pritiskom gumba. 

XTrail 22

Na stražnjim sjedalima nalazimo istu kvalitetnu kožu kao i na prednjima. Stražnja sjedala se mogu pomicati naprijed i nazad, čime se otvara jako puno prostora za noge. S druge strane, ako se odlučite za varijantu novog X-Traila sa sedam sjedala, možete ih pomaknuti naprijed kako bi treći red sjedala imao nešto više prostora za noge.

XTrail 23

Stražnja klupa također može samostalno upravljati ventilacijom, ima opciju grijanja svojih sjedala, ali i spajanja mobitela za punjenje s dodatnim USB-C i USB-A utorima koji se nalaze na stražnjoj strani naslona za ruku. Stražnji prozori također imaju i opciju podizanja mrežica za dodatno zatamnjenje prozora.

XTrail 24

Kako bi zaokružili sveukupni dojam unutrašnjosti, Nissan je u TEKNA+ opremu X-Traila upakirao i vrhunski BOSE sustav ozvučenja za istinsko guštanje u glazbi dok vozite.

XTrail 25

Infotainment

Kvalitetan 12,3 inčni infotainment sustav osigurava ugodno korištenje u vožnji jer su sve najbitnije stavke izrazito pregledne i lake za navigirati.

XTrail 26

Ako ste korisnik iPhonea, bežično se možete spojiti na Apple CarPlay, dok će vlasnici Android mobitela morati spojiti svoj telefon žičano na auto ukoliko žele Android Auto mogućnosti. Ako, pak, želite svoj Android spojiti bežično – i to je opcija. Jedino što onda nećete imati aplikacije poput Spotifyja ili Google Maps, već ćete za multimediju koristiti Nissan Connect, a isto vrijedi i za njihovu navigaciju. No, ako vas brine točnost i preciznost navigacije u odnosu na Google – ne strahujte. Nissan se udružio s Googleom za izradu njihove navigacije pa se zapravo radi o nešto drugačijem UI-u. Samo navigiranje i kvaliteta informacija bi uvijek trebala biti ista. Tu svakako treba spomenuti i značajku njihova sustava da ne možete tipkati po navigaciji dok vozite, već trebate koristiti glasovne naredbe za dodatnu razinu sigurnosti.

XTrail 27 (1)

Jednom kad smo spojili Android Auto putem žice, automatski se upalilo dobro poznato sučelje koje nam je automatski otvorilo Google Maps u većem prozoru, a Spotify i nedavno pretraživane lokacije u Mapsu u manjim prozorima. Naravno, kao i svugdje, vi te aplikacije možete prilagoditi sebi pa, primjerice, Google Maps zamijeniti nekom drugom aplikacijom za navigaciju kao što je Waze.

XTrail 28

Na početnom zaslonu, Nissan Connect prikazuje spojeni uređaj, umanjeni prikaz navigacije, kao i koja glazba svira te na koji je način povezan uređaj koji tu glazbu pušta. U svakom trenutku također možete vidjeti i signal na vašem mobitelu, kao i stanje baterije.

XTrail 29

U infotainmentu također možete iščitati i informacije o vremenskoj prognozi, koristiti mogućnosti Alexa glasovnog pomoćnika, kao i koristiti aplikacije poput Nissan Connect Services. Aplikacije možete i preuzeti s interneta, a nalaze se u aplikacijama u folderu „Downloaded Apps“.

XTrail 30

Pozive možete obavljati i putem infotainmenta – bez obzira trebate li utipkati broj koji zovete ili pronaći nekog u nedavnim pozivima, odnosno imeniku. Kao i sve ostalo u ovom X-Trailu, infotainment je poprilično jednostavan za koristiti, ali kvalitetno obavlja svoj posao, što ga čini idealnim za ciljano tržište, no i za mnoge druge profile kupaca.

Motor

Zbog njegove specifičnosti, dobar dio onoga što motor ovog modela čini posebnim smo već istaknuli u uvodu ovoga testa. Nissan X-Trail e-Power e-4orce je hibridni SUV s pogonom na sva četiri kotača, a koji u sebi ima 1.5 litreni turbobenzinski motor, kao i dva elektromotora – jedan na svakoj osovini. Posebnost ovog auta je ta da jedina svrha ovog benzinskog motora je da manju bateriju kapaciteta 2,1 kWh i elektromotore napaja električnom energijom.

XTrail 31

Snaga tog benzinskog motora je 158 KS, no ona za vozača nije relevantna jer ju zapravo ni ne osjeti. Kao što smo ranije naveli, vozač osjeti kombiniranu snagu prednjeg i stražnjeg elektromotora koja zbog ograničenja napajanja baterije čini 213 KS, iako prednji motor broji 204, a stražnji 136 KS.

XTrail 32

Krajnji rezultat takvog pogona je za vozača sljedeći: ubrzanje je linearno i ugodno kao da se vozi u autu na struju. Isto tako, auto dosta brzo i dođe do 100 km/h (za otprilike sedam sekundi), dok je njegova maksimalna brzina 180 km/h. Jedino kad vozač čuje zvuk motora je kad se benzinski motor po potrebi upali kako bi napunio bateriju strujom. Ostatak vremena čuje samo zvuk velikih 20-inčnih kotača (koji dolaze u TEKNA+ opremi).

XTrail 33

S obzirom da se ne radi o plug-in hibridu, vaša jedina obveza je natočiti ovaj auto benzinom, kao da se radi o bilo kojem drugom autu s motorom s unutrašnjim izgaranjem. S ovim inovativnim pogonom, Nissan je uspio dobiti i vrlo dobre rezultate potrošnje.

XTrail 34

Nominalna potrošnja koju je Nissan naveo za X-Traila s pet sjedala i pogonom na sva četiri kotača kreće se u rangu od 6.3 do 6.6 litara na sto kilometara. Naši rezultati su pokazali da se radi o vrlo realnoj procjeni. U gradskoj vožnji po noći te bi brojke padale sve do 4.9 ili 5.0 litara na 100 km, dok bi se u većim gužvama penjale na preko sedam litara.

XTrail 35

Međutim, vjerojatno najbolji pokazatelj nam je bila kombinirana vožnja u vremena velikih gužvi zbog odlaska na posao i povratka s posla. Tako su nam vožnje u osam ujutro i pet sati poslijepodne po Zagrebu bile vrlo stvaran pokazatelj potrošnje ovog X-Traila jer je uključivala vožnju po obilaznici, gužvanje na većim prometnicama grada i navigiranje manjih kvartovskih ulica. U takvim uvjetima, potrošnja nam se kretala između 5.8 i 6.4 litara na sto kilometara, ovisno o gužvi i stilu vožnje.

XTrail 36

S obzirom da se radi o velikom obiteljskom SUV-u, čija masa s vozačem i napunjen svim tekućinama iznosi dvije tone (od 1935 do 1994 kg), to su izrazito dobre brojke koje će se svidjeti svakom potencijalnom kupcu ovog automobila.

Vožnja

Prije donošenja ikakvih odluka ili zaključaka, važno je spomenuti i kakav je osjećaj vožnje u novom X-Trail e-Power e-4orce hibridu. Jedinstveni pogon Nissana osigurava ugodnu vožnju koja će u ovom autu moći potrajati satima bez da se osjećate umorno.

XTrail 37

Kako u gradskom okruženju, tako i na otvorenoj cesti, X-Trail radi sve ono što želite da radi i na koji način želite da radi. Iako se radi o većem autu, nećete imati problema manevrirati kroz gradsku gužvu, a sustav kamera od 360 stupnjeva će osigurati da isto vrijedi i za parkiranje.

XTrail 39

Nadalje, taj osjećaj da vozimo auto na struju je osigurao da je ovaj model i izrazito zabavan za voziti. Pogotovo na lokalnim cestama koje takvu vožnju i omogućuju. Mi smo se za potrebe fotografiranja zaputili na Sljeme da uhvatimo X-Traila u njegovu staništu – u prirodi. Uživali smo u atraktivnoj vožnji uzbrdo, ali i nizbrdo, a slikoviti prizori Medvednice jeseni je samo još pojačala dojam da se radi o autu kojem je mjesto u prirodi.

Zaključak i cijene

Nissan X-Trail e-Power e-4orce svojim dugačkim imenom simbolizira da ima puno toga za ponuditi. Iako to ne znači to, i naziv modela samo označava da se radi o X-Trailu s Nissanovim inovativnim hibridnim pogonom, kao i to da se radi o pogonu na sva četiri kotača.

XTrail 40

No X-Trail nudi puno više. Osim što je zadržao sve odlike koje ga krase kao jednog kvalitetnog obiteljskog SUV-a, Nissan je dodao nove elemente zbog kojih će X-Trail potencijalno postati atraktivan i novim kupcima. Drugim riječima, luksuzni elementi auta i ugodnost u vožnji mogli bi privući znatno širu publiku od obiteljskih ljudi koji su dosad bili primarna ciljana publika.

XTrail 41

Inovativni hibridni pogon mu osigurava da se dobro snalazi u svim uvjetima i na svim cestama, zbog sofisticiranog i kvalitetnog dizajna nećete htjeti izaći iz auta ni nakon dugih vožnji, a prostranost na koju smo navikli od X-Traila će značiti da ćete moći sa sobom povesti cijelu svoju ekipu ili obitelj, kao i sve vaše stvari.

XTrail 42

Kad je u pitanju cijena, ona uvelike varira ovisno o pogonu koji želite. Iako smo mi na testu imali e-Power e-4orce hibrida s pogonom na sva četiri kotača, u prodaji je i hibrid s pogonom na dva kotača, kao i klasični benzinac. Upravo on je i najjeftiniji pa ćete osnovnog X-Trail benzinca platiti 34.516 eura, a osnovnog X-Trail e-Power hibrida s pogonom na dva kotača 42.298 eura.

Kad pričamo o X-Trail e-Power e-4orce SUV-u, u osnovnoj opremi on košta 45.166 eura, dok je cijena modela s TEKNA+ opremom, kakvog smo mi imali na testu, 55.238 eura.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.