Vidiauto Testovi Testirali smo... Jeep Avenger Electric TEST

Autor: Luka Jurić Objavljeno: 05.01.2024. 09:54

Crna Pantera

Jeep Avenger Electric TEST

Jeep Avenger Electric TEST

Mali SUV prvi je potpuno električni model od Jeepa, ali se zato njegova silueta i izvedba prepoznaju iz aviona

Električni automobili trenutno se nalaze u svojevrsnoj Ničijoj zemlji na tržištu automobila, pogotovo kad je riječ o hrvatskom tržištu. Iako pružaju iznimno ugodno iskustvo vožnje po pitanju ugodnosti i jednostavnosti – posebice u gradskoj vožnji – koči ih infrastruktura punjenja kojoj će trebati još vremena da sustigne standardne benzince i dizelaše.

Po pitanju toga, Avenger donosi puno toga pozitivnog – od perspektivnog dometa do brzine punjenja baterije koja neće razočarati ni mnoge kritičare električnih automobila. Osim toga, ovaj gradski crossover donosi i moderan dizajn koji je trenutno izrazito popularan na tržištu, te karakteristike koje će cijeniti tradicionalni kupci, ali i oni koji smatraju da je „novo uvijek bolje“.

Avenger 1

Zašto je Jeep Avenger osvojio prestižnu titulu Europskog automobila godine u periodu između premijernog predstavljanja ovog modela u listopadu 2022. godine do dolaska na hrvatsko tržište u rujnu 2023., pročitajte u nastavku gdje vam donosimo detaljniju i segmentiranu analizu Avengera.

Dizajn i praktičnost

Najkompaktniji Jeep dosad krase moderne linije koje nadopunjavaju prepoznatljivi elementi Jeepa poput rešetke sa sedam utora na maski hladnjaka i četvrtastih uvučenih svjetala zbog čega ćete istog trena prepoznati o čijem je autu riječ.

Avenger 2

Avenger se temelji na eCMP platformi, koju dijeli s Peugeot e-2008 i Opel Mokka modelima. S obzirom na tako kompaktne dimenzije (408x178x153cm) od svega četiri metra – za broj manji od većeg brata Renegadea – smještamo ga u B crossover segment. Dakle, iako se radi o Jeepu, sumnjamo da će vlasnici Avengera imati česte ekskurzije van označenih cesta. Ovo je gradska klasa i za to je i stvoren.

Avenger 3

Uz ovako atraktivan dizajn, s prednjim i stražnjim LED svjetlima, upečatljivim 18 inčnim naplatcima od lake legure i efektivnim bojama – bilo da se radi o all-black modelu kojeg smo mi imali na testu ili žutoj varijanti s kontrastnim crnim krovom koji će još više isticati posebnost Avengera u njegovoj okolini – teško je reći išta drugo nego da je stvoren da se ističe u gradskoj vrvi.

20231022_165318

Iako Avengera krase tradicionalno uglate linije Jeepa, istovremeno se ističu i zaobljeni elementi na prednjim svjetlima i maski koji ovaj dizajn čine bezvremenskim.

Avenger 4

Po cijeloj duljini auta Jeep je na donjoj strani karoserije ubacio plastične elemente koji će limariju štititi od udaraca kamenčića na cesti, dok se na bočnoj strani ističu potpisi kako Jeepa, tako i Avengera. Na taj način nema sumnje o kojem se modelu radi.

Avenger 5

Avenger odiše jednostavnošću, a to posebice dolazi do izražaja kad ga pogledate s lijeve ili desne strane. Na vratima nema agresivnih bridova ili sportskih linija, a na tom elementu dizajna jedino iskaču blago zadebljani branici – pogotovo onaj stražnji – koji moraju obujmiti izdašne 18 inčne gume. Na testnom modelu se nalaze 215/55 R18 GoodYear EfficientGrip gume.

Avenger 6

Ista filozofija dizajna nastavlja se i na stražnjem dijelu automobila. Avenger je i tu klasični Jeep, s modernim zaokretom. Pa tako uz klasične linije se ističu kraći spojler koji se nastavlja na krov auta i tzv. „shark fin“, odnosno peraja na stražnjem dijelu krova Avengera.

Avenger 7

Na stražnjoj lijevoj strani auta nalazi se i poklopac gdje se Avenger spaja na punjenje gdje se vrlo jednostavno spoji auto na punionicu, a zatim i VIDI je li počeo proces punjenja: blinka vam lampica koja ukazuje na to da je proces započeo.

Avenger 8

Prtljažnik je u potpunosti automatiziran pa ga otvarate i zatvarate pritiskom gumba, a volumen od 380 litara trebao bi biti i više nego dovoljan za praktički sve potrebe vozača. Pogotovo kad se uzme u obzir da se radi o crossoveru koji se obično koristi za gradsku vožnju.

Avenger 9
Unutrašnjost

I crna i žuta verzija s crnim krovom dolaze s crnom unutrašnjošću iz koje iskaču žuti detalji – tu poglavito mislimo na žuti element komandne ploče na kojoj se ponovno ističe nomenklatura auta. Proteže se čitavom dužinom ploče, a najviše dolazi do izražaja na suvozačkoj polovici, gdje se ispod te žute linije nalazi otvoreni pretinac u koji praktično možete odložiti mobitel, naočale ili neki drugi predmet.

Avenger 10

Osim njega, ističu se i žuti detalji na crnim sjedalima presvučenim kožom. Sjedala su udobna, a komforu dodatno pomažu i dosta visoki nasloni za glavu koji će vam, jednom kad fiksirate glavu na njima, pružiti ugodan osjećaj u vožnji. U prostoru između vozača i suvozača se dakako nalazi i naslon za ruku kojeg ćete vrlo rado koristiti s obzirom da nema potreba za mijenjanjem brzina jer ručnog mjenjača nema. Na rubovima komandne ploče ukomponirane su i vizualno atraktivne LED trake koje mijenjaju boju.

Avenger 11

Načini vožnje mijenjaju se na fizičkim tipkama koje se nalaze na središnjem dijelu komandne ploče, ispod još jednog seta fizičkih gumbiju pomoću kojih kontrolirate ventilaciju, klimu i slično. Na tom setu nas se posebno dojmio i rotirajući gumb za podešavanje glasnoće koji će vam pružiti onaj dobar stari osjećaj kad pojačate glazbu do kraja jer vas je pogodila vaša pjesma.

Avenger 12

Načini vožnje nude klasične opcije, uz dodatnu opciju „Brake“ na tipki za „Drive“ način rada, a koji je na tipki označen slovom „B“. Jednom kad je uključen, taj način rada će pojačati intenzitet kočenja motora, a samim time i količinu rekuperirane električne energije kad pustite gas. Taj način vožnje izrazito je koristan u gradskoj vožnji gdje vozite od semafora do semafora i u silnim gužvama tijekom dana. Treba se priviknuti na njega za maksimalnu uštedu energije, ali jednom kad zagospodarite tim sustavom, bit ćete mu zahvalni jer ćete štedjeti znatne količine električne energije.

Avenger 13

Intenzitet kojim rekuperirate, odnosno trošite električnu energiju, pokazivat će vam se na prvom od dvaju ekrana koji se nalaze u Avengeru – 10.5 inčnom TFT zaslonu. Ta informacija vam se nalazi s lijeve strane zaslona, dok se na desnoj nalazi postotak baterije i procjena dometa. U sredini vam auto dakako pokazuje brzinu kojom se vozite, kao i bitne informacije poput ograničenja, je li vam upaljena parkirna kočnica i u kojem ste načinu vožnje u datom trenutku.

Avenger 14

Drugi ekran je vrlo dobar Uconnect Infotainment sustav na kojem možete upravljati svim funkcijama automobila – od navigacije i grijanja sjedala do Android Auto i Apple CarPlay aplikacija – no o tome više u idućem segmentu.

Avenger 15

Ono što nam se naročito svidjelo na komandnoj ploči i volanu Avengera jest to da mogućnostima auta možemo upravljati i fizičkim tipkama, a ne samo putem ekrana i infotainment sustava.

Avenger 16

Na volanu pronalazimo fizičke tipke za razne kontrole – od onih za pojačavanja i stišavanje zvuka, paljenje i gašenje mikrofona tijekom razgovora do tipki za navigiranje izbornicima i tempomat. Tu su i ranije spomenute tipke za kontrolu ventilacije i klime, a njima jedino nedostaju tipke za namještanje grijanja sjedala. No te kontrole se nalaze na početnoj stranici Infotainment sustava (do koje također dolazite fizičkom tipkom!) tako da ni to nije bio neki značajan problem.

Avenger 17

Osim pozamašnog prostora za odlaganje stvari (ukupno 34 litre u kabini), u središnjem mostu se nalazi i podloga na koju jednostavno odložite svoj pametni telefon koji će se istog trena početi puniti bežično. Iznad njega se nalaze i jedan sad već standardni USB-C priključak te jedan USB-a izlaz.

Avenger 18

Jedan USB-C nalazimo i na stražnjoj strani naslona za ruku tako da ni putnici na stražnjim sjedalima nisu zakinuti za priključak putem kojeg mogu puniti svoje uređaje.

Avenger 19

Kad smo već kod putnika na stražnjoj klupi, smatramo da bi njima vožnja trebala biti ugodna jer osim adekvatnog prostora za noge, Avenger ima izdašan prostor za glavu jednom kad sjednete na stražnje sjedalo tako da neće biti straha od udaranja glavom. Naravno, to ne možemo garantirati za najviše članove društva, no s naših više-manje prosječnih 183cm Avenger nam se činio vrlo dobar po tom pitanju.

Avenger 20

Jedino što bi valjalo napomenuti je da na stražnjoj klupi preporučamo dvoje putnika jer bi treći, u sredini, mogao imati problema s prostorom za noge pri vožnji.

Infotainment

Kvaliteta izrade zaslona od 10,25 inča i njegova kućišta je zaista dobra jer pod rukom ni u jednom trenutku nismo imali onaj osjećaj jeftinog zaslona i/ili kućišta u kojem je infotainment ugrađen. S lakoćom smo navigirali sustav dodirima prsta, iako i dalje ne preporučamo pretjerano tipkanje postavki u vožnji.

Avenger 21

Na naslovnoj stranici Infotainmenta (do koje dolazite fizičkom tipkom – još jedan plus Avengeru), se nalaze sve neophodne informacije – postavke klime i ventilacije, korištenje baterije, kontrola grijanih sjedala i prečaci za navigaciju te panel s aplikacijama.

Avenger 22

Panel s aplikacijama ne istražujte u vožnji, dok je ostatak funkcionalnosti Infotainmenta dizajniran dovoljno jednostavno da ne biste trebali imati problema. Navedene mogućnosti na naslovnoj su jasno izražene, dok se sustavi Android Auto i Apple CarPlay automatski pale pa ni njih nije problem koristiti u vožnji.

Jedino što dok vozite, jedini način da unesete adresu vaše destinacije u Google Maps je putem glasovne naredbe pa vam se to možda neće svidjeti – nama se Google pogubio dok smo ga tražili da nas dovede do popularne palačinkarnice u centru grada, a kamoli da smo ga pitali za ulicu nekog hrvatskog velikana oko čijeg se imena Google Maps muči. No to naravno nije problem auta, već Googlea tako da mu to nikako ne možemo zamjeriti.

Na panelu s aplikacijama možete upravljati svim ADAS sustavima za asistenciju u vožnji – od držanja trake do upozorenja da trebate kočiti i slično. Tu su dakako još i mogućnosti za multimedijski sadržaj, navigaciju, potrošnju energije, datum i vrijeme, općenite postavke sustava i tako dalje.

Sustav je bio dosta intuitivan i dosta brzo smo pohvatali sve njegove pojedinosti – pogotovo za nama osobno najvažnije sustave u vožnji kao što su upravljanje klimatizacijom i Android Auto sustav pomoću kojih smo mogli ispitati kvalitetu zvuka putem Spotify aplikacije ugrađene u njega.

Avenger 25

Ozvučenje je više-manje standardno za ovu klasu auta, u smislu da je kvaliteta zvuka bila zadovoljavajuća i uživali smo u dubokim basovima i visokim tonovima. S postavkama zvuka se da dodatno i poigrati pa ako se uglavnom držite jednog ili više žanrova koji preferiraju iste odlike, moći ćete s lakoćom namjestiti zvuk da obogati to iskustvo.

Avenger 24

No vratimo se na Infotainment. Na njemu će vam auto prikazivati i pogled s vaših kamera tijekom parkiranja. Osim kamere koja se nalazi kraj tipke za otvaranje prtljažnika, auto također dolazi i s kamerom koja vam prikazuje gdje se u prostoru nalazi vaš automobil iz ptičje perspektive. Na taj način možete vrlo dobro i precizno parkirati Avengera, a ako niste sigurni za određene detalje možete i provjeriti okruženje, uz pomoć načina rada prethodno spomenute kamere koji joj daje „fish-eye“ efekt za još širi kut pod kojim vidite okolinu automobila.

Avenger 23
Motor

Prvi u potpunosti električni Jeep dolazi sa sprijeda ugrađenim motorom koji razvija snagu od 114 kW, odnosno 156 KS s okretnim momentom od 260 Nm. S težinom vozila višom od 1500 kg, Avenger do 100 km/h ubrzava za 9,6 sekundi i postiže najveću brzinu od 150 km/h.

Avenger 26

Litij-ionska baterija bruto kapaciteta 54 kWh ima doseg za otprilike 400 kilometara – ovisno o vašem načinu vožnje. S prosječnom potrošnjom od otprilike 15 kWh/100km, doseg bez sumnje prelazi 300km, što je zadovoljavajuće za gradski crossover koji se najbolje snalazi u tom okruženju.

Avenger 27

S udaljenosti od tla koja iznosi 20,9cm te „Snow“, „Mud“ i „Sand“ načine rada (uz tradicionalne Sport, Normal i Eco, dakako), Avenger pokazuje svoju sposobnost i na offroad aktivnostima koje se obično vežu uz Jeep i njihov 4x4 pogon. Ove načine rada kontrolirate fizičkim gumbom koji se nalazi uz gumb za parkirnu kočnicu.

Avenger 28

Ovo je također dobar trenutak za spomenuti kako Avenger nema pogon na sva četiri kotača, već se vozi na prednji pogon. Stoga ako želite Avengera s 4x4, možda biste trebali još malo pričekati jer se nadamo da bi uskoro mogao biti predstavljen i benzinac s pogonom na sva četiri kotača kako bi se Avenger još više približio svojoj starijoj braći.

Vožnja

S obzirom na sve te informacije, dolazimo i do pitanja kakav je Avenger u vožnji. Kratak odgovor je da je jako dobar. Avenger prati sve vaše želje bez iznenađenja, kako na otvorenoj cesti, tako i u gradskoj vrvi. Iako nam se čini da mu više odgovara gradsko okruženje, za koje je na kraju krajeva u globalu i zamišljen.

Avenger 32

To naravno ne znači da Avenger neće dobro obaviti posao po lokalnim ili autocestama, štoviše, dobro nam je reagirao u svim situacijama, ali sve prednosti kraćih dimenzija (zanemarivo je duži od trenutnog VW Pola) dolaze u potpunosti do izražaja u gradskoj vožnji.

otvorna Jeep Avenger

Avenger je izrazito okretan i agilan u gradu, ali i dovoljno snažan da unese živahnost u njegov korak. Štogod zamislili i trebali u vožnji gradom – od jutarnjih gužvi pri odlasku na posao do izlaska u centar u subotu navečer – Avenger nas je slušao.

Avenger 31

Isto tako nismo imali problema ni s parkiranjem, a povišeno sjedalo nam je još više poboljšavalo preglednost iz kabine.

Zaključak i cijene

Avenger je definitivno upečatljiv auto, pogotovo u njegovoj žutoj varijanti. Dok će obožavatelji Jeepa istog trena primijetiti da se radi o nešto manjem Jeepu, ali i prvom potpuno elektrificiranom modelu, čak i oni koji nisu toliko upoznati s markom će moći prepoznati da se radi o Jeepu zbog prepoznatljivih elemenata kao što je prednja maska sa sedam utora.

Avenger 30

Jeep je kombiniranjem tradicionalnih elemenata Jeepa s modernim dizajnom, kao i popularnim rješenjima koja se pozdravljaju u sve opsežnijoj elektrifikaciji (fizički gumbi za mnoge kontrole na komandnoj ploči), napravio trendy gradski električni crossover koji je sposoban otići i na kakav izlet van grada.

No svoj renomirani brend, atraktivna dizajnerska rješenja i nove tehnologije koje ga u određenim elementima odmiču od konkurencije Jeep je odlučio i naplatiti. Cijena početnog modela iznosi 40.900 eura, dok se cijena testnog modela s mnoštvom dodatne opreme penje do 46.980 eura.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.