Vidiauto Testovi Testirali smo... MG HS T-GDI DCT Luxury TEST

Autor: Mario Šešlek Objavljeno: 15.04.2024. 09:40

Svježe lice u gradu

TEST: MG HS T-GDI DCT Luxury

MG HS T-GDI DCT Luxury TEST

MG je osvježio dizajn svojih HS modela koji predstavljaju njihovu SUV ponudu s vrlo impresivnim specifikacijama za traženu cijenu svakako vrijednu razmatranja

MG modeli sve se češće viđaju na našim cestama, a nakon prvobitnog lansiranja modela, vrijeme je i da se priča malo začini. Naime, SUV model u njihovoj ponudi, MG HS kojeg smo imali priliku provozati, dobio je svoj facelift koji mu značajno mijenja dojam agresivnijim izgledom modernijih linija i mogućnosti.

MG HS 2024 mob-2

Kao i do sada, nudi se po iznimno atraktivnoj cijeni za svoju kategoriju, pogotovo u Luxury paketu kojeg smo imali prilike provozati.

Riječ je naravno o interijeru ispunjenom eko-kožom, a ostaje opcionalna izvedba u crno-crvenoj verziji interijera, zajedno s plavo-bijelom opcijom koja bi se mogla dopasti kupcima s obzirom na malu nadoplatu.

MG HS 2024-6

MG nudi ovaj model i u plug-in hibridnoj verziji pod EHS imenom, a dobivate solidan elektromotor koji diže snagu na dodatnu razinu, dok istovremeno nudi i vožnju samo na struju limitiranu do oko 50 km.

  

Dizajn i praktičnost

Aktualni model predstavljen je svijetu 2018. godine te je postao MG-jev najprodavaniji model. U 2023. Najavljen je facelift, kada se moglo vidjeti u kojem smjeru kreću sa svojim modernim dizajnom. Ove godine, nudi se samo novi model po gotovo jednakoj cijeni kao original, čime i dalje drži krunu omjera uloženog i dobivenog.

MG HS 2024-24

Kada pričamo o dimenzijama, one su uglavnom ostale iste, osim manjih povećanja radi novog dizajna pa tako imamo 4.610 mm dužine, 1.685 mm visine, te 1.876 mm širine koja se sa retrovizorima penje na 2.078 mm. Parkiranje olakšava 360° kamera, idealna za praćenje crta na pločniku.

Dok smo originalni dizajn opisali kao “blag i zaobljen”, facelift prednje strane svakako ga je zaoštrio. Najveća razlika je u prednjem otvoru za radijator koji u originalnoj izvedbi ima šriok vrh koji se sužava prema dnu, a pri vrhu se povezuje sa svijetlima koristeći dosta kroma, što mu je davalo malo stariji dojam kada pričamo o dizajnu.

MG HS 2024-22

Novi otvor je preokrenut tako da je sada na vrhu uži te se proširuje prema dnu, a rešetke preko njega prate taj dizajn na vrlo moderan način koji mu daje dodatnu agresivniju notu. Moderniziran je i branik pri dnu sa više sportskim dizajnom, za razliku od offroad izgleda prošlog branika.

Osvježena su i prednja svijetla koja su se kod prošlog dizajna svodila na jednu projektorsku leću i segmentiranu liniju dnevnog svijetla koja je ujedno služila i kao pokazivač smjera. Danas su i glavna svjetla segmentirana, a ovaj princip viđamo na većem broju modernih vozila jer im daje zanimljiv izgled.

MG HS 2024-5

Naime, LED duga i oborena svijetla sakrivena su na samom krovu fara te svijetle prema podu. To svijetlo se hvata ogledalcima fizički odvojenim jedno od drugoga za dobivanje vrlo pravilnog snopa svijetla. U slučaju novog MG HS modela, vanjska dva ogledalca u svakom faru služe za oborena svijetla, dok se unutarnji pale kada uključite duga svijetla.

MG HS 2024-2-3

Dnevno svijetlo također je zaoštreno, te sada ima ravniji dizajn “obrve” iznad ostatka konstrukcije s par okomitih linija prema vanjskom rubu.

U Luxury modelu, pokazivači smjera prebačeni su ispod glavnih svjetala, na branik te su lagano uvučena kako se ne bi oštetila ako se slučajno zagrebete kod parkiranja. Dizajnirani su kao dvije crte okomitog izgleda koji svakako dodaju ukupnom sportskijem dizajnu automobila.

MG HS 2024-21

Prije nego pogledamo ostatak karoserije koji je generalno ostao isti, napomenimo da je model dobio novu boju – Magic sivu, koja se pokazala vrlo zanimljivom, ovisno o uvjetima u kojim se auto nalazi jer će iz sive postati smeđi, ovisno kako ga svijetlo udari.

MG HS 2024-10

Zato se toliko razlikuje na nekim slikama izvana. Riječ je o metalik boji koja je nova u ponudi, uz već postojeće.

Dolazi s 18-inčnim kotačima i novim alu felgama različitih dizajna ovisno o verziji koju odaberete, a koristi 235/50 R 18 V gume.

MG HS 2024-5-3

Veliki retrovizori sami se zatvaraju zaključavanjem, a možete ih kako je već standard u ovoj klasi i vi kontrolirati iz unutrašnjosti za lakše provlačenje kroz uže ulice i prolaze.

Na dnu retrovizora se sa svake strane nalazi po jedna širokokutna kamera koja će vam uvelike pomoći u parkiranju. Retrovizori nude vrlo širok pogled iznutra koji uvelike pomaže i kod parkiranja.

MG HS 2024-3

Prednja vrata imaju i gumb za otključavanje pa ne trebate niti vaditi ključ iz džepa, a u ovoj verziji auto sam pali “pozdrav” svijetla kada mu se približite. Stražnja stakla su sva zamračena, a zajedno s povišenim položajem vožnje možete zaboraviti na probleme loše usmjerenih svjetla auta iza vas.

Napomenimo da sami možete kontrolirati nagib vlastitih prednjih svijetla kako bi izbjegli zasljepljivanje vozila ispred ako je auto natrpan stvarima.

MG HS 2024-5-2

Straga imamo uvučeno grijano staklo koje dobiva svoj malen brisač. Ispod stakla su velika stražnja svijetla sa svake strane u dva dijela te se protežu na stražnja vrata.

Krov HS-a je veliki dio vozila, bitan za istaknuti u Luxury paketu. S njim dobijete veliki panoramski krov koji se proteže i na stražnje putnike za odličan pogled; ima prekrivač za cijelu dužinu stakla, a prednja polovica se može i otvoriti tako da dobivate svjež zrak bez napornog puhanja u kabinu.

MG HS 2024-6-2

Antena za radio u obliku peraje samo potvrđuje sportski duh ovog automobila. Odlična stvar je što ujedno možete imati upaljenu i klimu u automobilu jer ne puše jaki vjetar izvana.

Stražnja vrata su automatizirana te se otvaraju pritiskom na gumb direktno ispod MG znaka, iznad tablice. Lijevo, odmah pored gumba je i kamera za pomoć u vožnji unazad pa treba paziti da se ne zaprlja ili „zamasti“ prstima pri otvaranju stražnjih vrata.

MG HS 2024-4-3

Straga ponovno imamo osvježene dijelove dizajna, primarno u obliku novih svijetla koja su fizičkim dimenzijama ostala ista, no unutarnji dizajn se promijenio pa auto dobiva novi svjetlosni potpis.

Kao i sa prednjim dnevnim svijetlima, ovdje je opet igra vodoravnih i okomitih linija, dovoljno širokih da se dobro vide noću, a opet mogu razaznati u gomili. Promijenjen je i blatobran pri dnu, pa tako od offroad dizajna plastike, sada imamo difuzore koji mu daju više sportski naglasak.

MG HS 2024 mob-34

Promijenjen je i izgled auspuha, no i dalje pričamo o dva prava, funkcionalna auspuha tako da savjetujemo čišćenje kako bi uvijek izgledali prezentabilno.

MG HS 2024 mob-35

Što se prtljažnika tiče, on ima 463 litre prostora s podignutim sjedalima, što je proširivo do 1.454 litara kada spustite stražnja sjedala. Prtljažnik je podijeljen na dva dijela dodatnim podom koji ga diže u razinu otvora prtljažnika za lakše rukovanje torbama.

  

Unutrašnjost

Kada pričamo o unutrašnjosti, nisu se dogodile primjetne promjene u odnosu na ortiginalnu verziju, no to nije negativna stvar jer smo i sa originalom bili impresionirani na količinu premium materijala kao i pažnju da sve površine koje čete dodirivati budu omekšane.

MG HS 2024 mob-40

Kako smo spomenuli, ovoga puta na test smo dobili “standardnu” crnu unutrašnjost sa svijetlim krovom, no i dalje je u ponudi zanimljiva crveno-crna verzija, s dodatnom plavo-bijelom, za one spremne na avanturu. Osim standardnog dizajna kože, unutrašnjost ima obloge i od alkantare.

Luxury model unutrašnjosti dolazi s sportskim sjedalima, ako pod sportska mislite na još udobnija s više postave za ramena s kojima ćete u vožnji uistinu uživati. Sjedala su elektronski podesiva u nagibu naslona, visini i dubini u odnosu na upravljač.

MG HS 2024 mob-6

Prednja sjedala imaju i grijanje koje će svakako pomoći za vrijeme hladnih noći. Kod ovakvih automobila naravno nema problema s prostorom za glavu ni kod najviših vozača bilo da ste sprijeda ili straga. Jedino se treba kod viših vozača naviknuti na malo niži središnji retrovizor.

Pogledajmo što sve možete kontrolirati kao vozač. Prvo, na vašim vratima pored kvake za otvaranje su gumbi za zaključavanje i otključavanje svih vrata koja se automatski zaključavaju kako izvana netko ne bi mogao ući u automobil jednom kada vožnja krene.

MG HS 2024 mob-38

Stražnja klupa ima uistinu dovoljno prostora za tri osobe umjerene građe za komotnu vožnju, a cijeli automobil nudi suputnicima uistinu ugodno iskustvo vožnje, pogotovo s dvoje suputnika staga kada si spuste naslon u sredini s držačima za šalice.

MG HS 2024 mob-36

Stražnja sjedala se standardno dijele u 2/1 omjeru za spuštanje kako bi se prostor prtljažnika povećao, a zanimljivo je da se i stražnja sjedala mogu prilagoditi u nekoliko razina nagiba za najugodniju vožnju prema željama suputnika.

MG HS 2024 nutra-2

Za najugodniju vožnju, straga također dobivate dva otvora klimatizacije koje suputnici mogu prilagoditi sebi. Tu je u sredini sjedišta i držač za dva pića te spremište za manje stvari poput mobitela.

Vozač standardno ima kontrolu nad svim prozorima s lijeve strane, zajedno s upravljanjem retrovizorima te zaključavanje i otključavanje vozila tijekom vožnje. S desne strane imamo veliki 10,1-inčni zaslon kao centar infotainmenta.

MG HS 2024 Nutra-1-3

Zaslon je osjetljiv na dodir i putem njega pristupate većini opcija automobila, no uz njega dobivate i nekoliko fizičkih gumbiju za brži odabir često biranih stavki poput odmagljivanja prozora, prilagodbe grijanja, glasnoće audio sustava ili vraćanja infotainmenta na početni zaslon.

MG HS 2024 nutra-1-2

Na volanu također imate solidnu kontrolu fizičkim gumbima: lijeva strana volana zadužena je za audio kontrole i mutimediju, a desna kontrolira menije glavnog vozačevog zaslona. Volan je također prekriven kožom i ugodan za držanje zahvaljujući specifičnom obliku.

Kada pričamo o naprednijim funkcijama praćenja vozila, spomenimo i ručice iza upravljača. Ima ih tri komada, s dvije standardne s lijeve i desne strane kojima upravljate svijetlima i žmigavcima s lijevom te brisačima i pranjem stakla s desnom.

MG HS 2024 Nutra-5-2

Lijevi ima dodatan gumb na vrhu kojim se pali sustav za praćenje linija na cesti gdje vas automobil može upozoriti ako “zalutate”, pa čak i lagano vratiti na pravi put između linija.

S lijeve donje strane je treća ručica kojom upravljate s pametnim sustavom automobila koji prati promet kao i cruise kontrolom. Gumb na vrhu ručice aktivira sustav ako je u ispravnoj poziciji (više o tome uskoro) te će vašu trenutnu brzinu uzeti kao maksimalnu. Prati automobil ispred te naravno prilagođava brzinu vožnje.

MG HS 2024 mob-9

Puni MG Pilot sustav aktivirate duplim povlačenjem ručice prema sebi, a on funkcionira jednom kada automobil da zeleno svijetlo da jasno vidi automobile i trake na cesti.

Funkcionira tako da sam prati traku u kojoj se nalazi, okrećući volan i prateći brzinu automobila ispred. Sustav će vrlo aktivno od vas tražiti da ruke držite na volanu ili u suprotnom zaustaviti vozilo kako biste i dalje bili aktivni sudionik prometa, a ne spavali.

MG HS 2024 mob-15

U sredini, na dnu srednje konzole, je manji pretinac koji sadrži dva USB-A utora, od kojih jedan služi za Android Auto ili Apple CarPlay konekciju. S njima dobivate i jedan 12 V konektor.

MG HS 2024 nutra-5

Spomenimo naravno i internu RGB rasvjetu koja se proteže po širini prednje konzole, kao i vratima, a možete sami birati boju kojom će svijetliti.

  

Infotainment

Središnji zaslon infotainmenta u stilu je tableta koji viri iz centralne ploče, a ima dijagonalu zaslona od 10,1” te mu omjer pruža vrlo pregledan prikaz sadržaja, pogotovo navigacije.

MG HS 2024 mob-7

Podržava touchscreen funkcionalnost za kretanje kroz menije, a u novom MG-ju osjetno se primijeti brža reakcija kompletnog sustava, primjerice navigacije ili prebacivanje na neki drugi zadatak.

Istaknimo da smo s ovim model dobili i ažurirani infotainment firmware koji je osvježio i modernizirao vizualni izgled početnih zaslona, što je uvijek dobrodošao pomak.

MG HS 2024 mob-15

Početni zaslon vam odmah nudi pristup klimatizaciji automobila; trenutnoj multimediji koja svira, uključujući i radio; te sustavu Android Auto, koji smo mi koristili. Vrlo lako možete prebacivati između standardnog izgleda i spojenog mobilnog sustava.

Gornji rub zaslona uvijek vam pokazuje bitne podatke poput povezanog mobitela, izvor audio signala, trenutne postavke klimatizacije automobila, temperaturu vani i na kraju vrijeme.

MG HS 2024 mob-16

S lijeve strane zaslona su kratice za brzi pristup raznim opcijama poput glazbe, navigacije, kamera i ostalih opcija automobila, bez obzira u kojem ste meniju na zaslonu.

MG HS 2024 mob-14

Korištenjem USB-a, dodatno možete prikazati slike ili pustiti video, ali ne tijekom vožnje. Za puštanje glazbe s mobitela potreban vam je Bluetooth za povezivanje, a osim njega auto nudi i klasične AM/FM frekvencije te novi digitalni DAB radio.

MG HS 2024 mob-28

Pritiskom na “Audio” izbornik, možete prilagoditi glasnoću zvučnika u automobilu pomicanjem centra tamo gdje želite da je najglasniji. Tu je i ekvilajzer kojeg preporučamo da postavite u klasičan “V” oblik za najbolje iskustvo slušanja glazbe.

MG HS 2024 mob-25

Sustav u svim opcijama radi zadovoljavajuće te će vas svakako naučiti ispravnoj vožnji u više traka. Tu možete i upaliti opciju "MG Pilot", koja uključuje već spomenuti sustav za praćenje prometa i prilagođavanje brzine.

  

Motor i vožnja

MG HS model i dalje nudi isti motor, a riječ je o turbo 1,5l T-GDI DCT sustavu za automatik opciju. Motor razvija do 162 KS te 2150 Nm i do pravog ubrzanja treba koju sekundu dok turbo ne počne obavljati posao, pa za ubrzanje od 0 – 100 treba nešto manje od deset sekundi.

MG HS 2024-16

Imate i opciju motora sa ručnim mjenjačem od šest brzina, a razlika u cijeni je oko 4.000 € više za automatik model.

Imajte na umu da je ipak riječ o velikom automobilu s oko jedne i pola tone bez putnika. Kako se koristi dvostruko kvačilo, prijelaz brzina je iznimno gladak, no ako pritisnete pedalu motor će iskoristiti gotovo pun raspon okretaja prije prebacivanja za brzo ubacivanje na brze ceste.

MG HS 2024-8

Mi smo se naravno vozili kroz iznimno guste gužve Zagreba za put na i sa posla, a s obzirom na prosječnu brzinu vožnje od 12 km/h potrošnja se penje na iznad 12 l na 100 km, što je i za očekivati.

No, i ovdje smo isprobali MG autopilota koji će pratiti traku umjesto vas, kao i držati razmak te se ponašao odlično i u gužvama, bez naglih kočenja, već je vožnja ugodna i u gužvama. Jednom kada se odmaknete od gradske gužve, potrošnja naglo pada na oko 6 litara ili niže, ovisno o vašim navikama.

MG HS 2024-13

Van grada, adaptivni tempomat odličan je za duge vožnje jer vas drži čvrsto iza automobila ispred vas i unutar trake, no nije dizajniran da se opustite te neće prolaziti kroz oštrije zavoje, pa je na vama da i dalje vozite auto okretanjem volana.

Autoceste su malo bučnije s obzirom na profil automobila, no dovoljno ste izolirani izvana, da će praćenje očekivane brzine i dalje moći biti ugodno uz malo glazbe. S obzirom na snagu motora, automobil nema problema s aktivnijom vožnjom.

MG HS 2024-2-2

Jedan detalj koji smo testirali je sportski način, koji drži motor pod većim okretajima prije nego prebaci brzinu.

To, zajedno s isključivanjem automatskog gašenja motora, dati će vam najbolje iskustvo vožnje u gradu, gdje se trebate ubacivati na lokacijama poput rotora gdje se ne očekuje da će netko stati i pustiti vas.

MG HS 2024-5-2

U suprotnom, kod približavanja rotoru, auto gasi motor kada usporite, pa od kada stisnete gas do kretanja može proći dosta vremena na koje drugi vozači neće biti presretni.

  

Zaključak i cijena

Sve u svemu, riječ je o velikom automobilu koji se vrlo lagano upravlja u svim uvjetima, a nudi se po vrlo atraktivnoj cijeni kao i interijeru, kada se odlučite za top opremu.

MG HS 2024-1-2

Odvojeno od opreme, imate odabir želite li 6-stupanjski ručni mjenjač ili 7-stupanjski automatik. Razlika u cijeni je 4.000 € što će vas ipak na trenutak zaustaviti da razmislite, no mi savjetujemo automatik s obzirom na užitak vožnje koji nudi.

Ukupna cijena testiranog modela iznosi 31.900,00 €, dok se za unutrašnjost u druge dvije već opisane boje traži po 500 €. Po nama alternativne boje podižu ukupan dojam, koji kompletno u crnoj boji daje malo dosadniji dojam u usporedbi s crvenom ili plavom.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. srpanj 1987.

Predstavljen Ferrari F40

Enzo Ferrari je na proslavi 40. godišnjice svoje tvrtke predstavio do tada najbrži Ferrari – model F40. Spartanski opremljen automobil je do 100 km/h ubrzavao za oko 3,5 sekundi i razvijao maksimalnu brzinu od 324 km/h.

vs

.::.