Vidiauto Testovi Testirali smo... Toyota Prius 2.0 Premium TEST

Autor: Luka Jurić Objavljeno: 27.02.2024. 11:52

Peta generacija

TEST: Toyota Prius 2.0 PHEV 5D eCVT Premium

Toyota Prius 2.0 Premium TEST

Nova Toyota Prius novim dizajnom i pojačanim pogonom popravlja sve nedostatke dosadašnjih modela, stavljajući se u vodstvo hibridnih pogona nove generacije

Prius je Toyoti, kao i cijelom svijetu, svojim prvim modelom dokazao odlične performanse hibridnih vozila, kao i činjenicu da se mogu masovno proizvesti.

U 2024. tako imamo petu generaciju Priusa, koji je kroz generacije dobivao sve atraktivniji izgled, a danas ima sportske linije uz koje nećete ostati ravnodušni, pogotovo kada se spoje s atraktivnom žutom bojom kakvu smo i mi imali prilike provozati.

Toyota Prius izvana-5

Naš cilj bio je isprobati sve oblike hibridne vožnje i vidjeti što može ponuditi korisnicima na otvorenim cestama s umjerenom svakodnevnom vožnjom. Pričamo o top modelu u ponudi s brojnim sitnim dodacima koji će svaku vožnju upotpuniti, uključujući i solarni krov veće efikasnosti kojim možete polagano puniti bateriju jednostavnim ostavljanjem automobila na suncu.

U ovoj generaciji kupci mogu očekivati osjetno življu vožnju u usporedbi s dosadašnjim Prius modelima, zadržavajući dosadašnje statistike hibridnog pogona koje su Prius i uzdigle od konkurencije. Dodatno, plug-in hibridni sustav omogućuje kupcima na izbor više opcija i načina vožnje, a Toyota vam dodatno nudi sve opcije vožnji na izbor, o čemu ćemo detaljnije u nastavku. 

   

Dizajn i praktičnost

U potrazi za što manjim otporom zraka, električni i hibridni sustavi zadnjih nekoliko godina izlaze s dizajnom koji je mnoge podijelio, no efikasnost vožnje kod novijih sustava iznimno je bitna i kako bi se minimiziralo onečišćenje prirode te ostale teme koje se neizbježno s ovakvim automobilima povezuju.

Novi Prius uspio je ubaciti sportske linije u cijelu priču, a tek kada ga pogledate iz profila uistinu možete vidjeti koliko se dizajna fokusiralo na otpor zraka za vrijeme vožnje. Rezultat toga je relativno nizak automobil sa svega 1.430 mm visine i duljine 4.599 mm. Sigurno nećete imati problema s pranjem krova, no svakako će vam parking kamere dobro doći kod užih parkirnih mjesta.

Toyota Prius izvana-12

Ovakav dizajn dolazi s ogromnom površinom prednjeg vjetrobranskog stakla i vožnja je sasvim pristojna, što uključuje vidljivost sa svih strana, osim kod prednjih rubova koje zaklanja A stup i zahtijeva malo više pažnje za vrijeme vožnje kroz kvartove gdje glavnu riječ često imaju pješaci. 

Pogledamo li prednju stranu automobila, nailazimo na prepoznatljive detalje ostatka Toyotine ponude, poput otvora za zrak pri dnu prednje maske kakav se može naći i na njihovom BZ4X električnom modelu, a sasvim je dovoljan za potrebe hlađenja modernih hibridnih sustava, kao i klimatizacije.

Toyota Prius izvana-16

Toyota ističe kako Prius modeli dolaze standardno i sa toplinskim pumpama za maksimiziranje efikasnosti klimatizacije.

Ovaj dizajn ističe se jer odskače od boje karoserije s piano crnim vanjskim obrubom i matiranim srebrnim unutarnjim dizajnom. 

Zatim imamo prednja svjetla s novim dizajnom dnevnih svjetala koji se “ukapa” u dizajn karoserije te ćete ga drugačije vidjeti s obzirom na kut gledanja. Sprijeda ima dvije crte LED traka gdje donja završava kod glavne žarulje, a gornja se nastavlja u “C” dizajn.

Toyota Prius izvana-4

Svjetla su dosta tanka, kako to priliči modernom dizajnu, no dodatno su malo i uvučena u prednju masku, što dizajnu daje ozbiljniji izgled, kao i “optimizaciju protoka vjetra” kako bi se umanjio šum unutar kabine.

Prednja svjetla na prvu imaju jednostavan dizajn reflektora, no kriju veći broj LED žarulja koje se pale po potrebi za duga ili oborena svijetla, a kod detekcije vozila ispred, gase se samo segmenti dugih svjetala koji bi smetali nadolazećim automobilima pa vozač i dalje ima maksimalnu preglednost okoline. 

Toyota Prius izvana-14

Pogledamo li automobil sa strane, odmah se primijete linije, odnosno njihov “nedostatak” jer su svi prijelazi riješeni laganim promjenama u oblinama karoserije. Ovaj dizajn prekinut je jednim detaljem, a to je nagli prijelaz pri dnu prednjih vrata gdje se okomiti dizajn karoserije naglo prebacuje u zakrivljeni i onda prema stražnjim kotačima ponovno vraća prema van, a crta prijelaza također nestaje u sredini stražnjih vrata.

Toyota Prius izvana-5

Ovakav dizajn svakako podiže dojam izgleda, ako se odlučite za svjetliju inačicu automobila, a ukupno je dizajn osjetno drugačiji od prijašnjeg Prius modela. Obrubi kotača ponovno imaju crnu piano plastiku, a mi smo na testu imali zimske gume sa 17” naplatcima, dok ljetna verzija ima nešto upečatljivije alu felge s 19” dizajnom.

Toyota Prius izvana-18

S lijeve strane imamo otvor za točenje benzina, dok je desni otvor rezerviran za AC punjače s obzirom da se radi o Plug-In hibridu. Jedan detalj je i otvaranje vrata, gdje primjećujemo da stražnja nemaju klasičnu kvaku, već se otvaraju “skrivenom” kvakom u razini prozora.

Toyota Prius mob-22

Sve kvake su elektronske pa zapravo kod otvaranja pritišćete gumbe, no imaju i “hardverske” gumbe za otvaranje u slučaju da se nešto dogodi elektronskom sustavu. 

Spomenimo naravno krov koji u ovoj verziji dolazi sa solarnim panelom ugrađenim u stakleni krov, kroz koji se ne vidi unutra. Solarni panel nije novost u Prius modelima, no sada je još bolji, pa u optimalnim dnevnim uvjetima može napuniti ekvivalent od 8 do 9 kilometara vožnje strujom, a punu bateriju možete očekivati kroz tjedan sunčanih dana. Ovo je zanimljiv detalj u cilju elektrifikacije vozila, no automobil mora biti na suncu kako bi funkcionirao, što se neće dopasti svim kupcima pa očekujte performanse na temelju vaših navika.  

Toyota Prius izvana-13

Tako dolazimo do stražnjeg dijela automobila koji se uglavnom uspoređuje s coupé dizajnom i vrlo oštrim krajem automobila, idealnim za parkiranje pomoću stražnje kamere na kojem ćete biti zahvalni s obzirom na ukupnu duljinu vozila.

Toyota Prius izvana-6

Prius tako nema stražnji brisač, a top model ima dvije stražnje kamere gdje jedna gleda u pod, dok druga gleda iza automobila, a njen pogled možete aktivirati pomoću retrovizora koji je ujedno i ekran.

Toyota Prius izvana-10

Ovaj pristup omogućuje vam odličnu vidljivost i ako natrpate auto suputnicima ili ga natovarite prtljagom. Stražnja strana ima danas vrlo moderna i po nama dobrodošao dizajn LED trake preko cijele stražnje strane vozila koja je vrlo upečatljiva noću.

Toyota Prius izvana-8

Toyota ju je blago zamaskirala tako da dok su svjetla ugašena vidi se samo prozirna plastika, dok su same žarulje crvene boje, iza bijelog mliječnog difuzora. Rubovi sa svake strane su malo širi gdje se nalaze i jača svjetla za kočenje, kao i pokazivači smjera. Novi detalj, odmah ispod svjetala, je i veliki Prius logo što ga stavlja među ostale moderne automobile s kojima se razni proizvođači ponose.  

Toyota Prius izvana-11

Vrata prtljažnika u ovom modelu se automatski otvaraju i zatvaraju, a možete očekivati 284 litre volumena. Straga imate i 12V izlaz za razne uređaje, dok je u desnom kutu smještena i 12 V baterija.

Toyota Prius mob-15

Velika baterija u novom modelu više se ne nalazi ugrađena u prtljažnik, već je sada premještena ispod stražnje klupe, bliže dnu automobila. Dok to znači težu zamjenu i servisiranje, dobiven je prostor prtljažnika, ako i niži centar mase automobila s obzirom na povećanje baterije u novim modelima. 

   

Unutrašnjost

Unutrašnjost novog Priusa nalikuje po bitnijim detaljima na ostale moderne modele poput BZ4X dizajna zaslona vozača, dok je mjenjač zadržan iz postojećih modernih modela Toyota i Lexusa, a omogućuje vrlo laku kontrolu vozila. Pogledajmo tako što vas sve dočekuje u novom Priusu, kada je riječ o top modelu ponude.

Toyota Prius mob-17

Prvo, na vratima vozač ima gumbe za memoriranje pozicija volana i sjedala te ostalih detalja za dva različita vozača, pa ako automobil dijelite, ovaj detalj puno znači.

Toyota Prius iznutra-5

Zatim su tu klasični gumbi za kontrolu prednjih i stražnjih prozora te retrovizora, a našlo se prostora i za gumbe zaključavanja vozila u vožnji tako da se upoznajte s opcijama kako ih ne biste tražili kada su potrebne. Sa strane sjedala imaju elektronski sustav za pomicanje naslona i pozicije, kao i napuhavanja lumbalne podrške leđa. 

Toyota Prius iznutra-6

Lijevo od vozača imamo dva niza gumbi za brzi pristup, a omogućuju brzu kontrolu automatskog paljenja dugih svjetala, kao i odmagljivanje prednjeg stakla i grijanja volana. Drugi red gumbi nalazi se malo niže, a omogućuje otvaranje spremnika goriva koji ima kapacitet od 40 litara.

Toyota Prius iznutra-7

Tu je i gumb za otvaranje prtljažnika, a unutar sustava možete odrediti i do koje razine da se prtljažnik otvori. Na kraju tu je i opcija paljenja standardne 230 V AC utičnice koja se nalazi između vozača i suvozača, a gleda prema suputnicima straga te omogućuje povezivanje klasičnih AC uređaja, no imajte na umu da ste limitirani ukupnom snagom od oko 200 W.

Uz sam volan s lijeve strane imate i dodatne gumbe za resetiranje odometra i prebacivanje A i B praćenja, kao i za kontrolu svjetline infotainmenta noću.  

Toyota Prius iznutra-12

Volan ima niz mogućnosti kontrole s obje strane, a generalno se lijeva bavi infotainmentom i glazbom, dok je desna rezervirana za vožnju, tempomat i druge opcije.

Toyota Prius iznutra-11

Lijeva strana bit će vam bitna ako želite kontrolirati sustave vozila jer samo ih vozač može pomoću volana paliti i gasiti ili prilagođavati intenzitet, a opcije se prikazuju na zaslonu ispred vozača te su dostupne samo kada je vozilo zaustavljeno.

Toyota Prius iznutra-2

Tu možete kontrolirati opcije poput raznih senzora vozila, upozoravanja na prelazak limita brzine koji je vrlo intenzivan u Toyota vozilima, senzore praćenja mrtvog kuta, prijelaza trake, upozoravanja na blizinu vozila ispred u odnosu na vašu brzinu, itd. 

Toyota Prius iznutra-10

Sam zaslon ima jedinstven dizajn u svijetu automobila jer se radi o manjem zaslonu koji ipak nudi sve bitne informacije s velikim znakovima, no značajno je udaljen od vozača i volana. Kao rezultat, brojni vozači, uključujući i nas, teško pronalaze optimalnu visinu volana kako ne bi zaklanjala taj zaslon.

Toyota Prius mob-18

Na kraju smo se pomirili s činjenicom da Toyota želi da imamo volan vrlo nisko kako ne bismo zaklanjali pogled na prednji zaslon i to je bio kraj priče. Desno od volana imamo gumbe za aktivaciju asistencije kod parkiranja kao i pogled parkirnih kamera koje funkcioniraju kod nižih brzina kretanja.  

Toyota Prius iznutra-1

Tu je i veliki 12,3” centralni infotainment zaslon s po nama pristojnim obrubom. Nalik je tableta nataknutog u unutrašnjost, a ima dodatan fizički gumb sa svoje desne strane čijim rotiranjem kontrolirate glasnoću multimedije. Idealno je pozicioniran za suvozača, no pozicijom se ne očekuje da ga vozač može lako dohvatiti, već ćete morati koristiti komande na volanu za stišavanje glazbe. 

Odmah ispod infotainmenta imamo velik gumb za paljenje automobila, a tu je i niz fizičkih gumbi za kontrolu primarnih sustava za klimatizaciju prostora. Gumbi su raspoređeni u dva reda, te upravljaju grijanjem i hlađenjem vozačevog i suvozačkog sjedala, paljenjem klimatizacije, određivanjem dvozonske temperature te naravno odmagljivanje prednjeg i stražnjeg stakla, kao i ponovnu cirkulaciju zraka, ako je potrebno.

Toyota Prius iznutra-22

Klimatizacija nosi i Panasonic NanoeX potpis kojim se jamči kvaliteta filtracije zraka, kao i ispuštanje hidroksilnih radikala, no o tome detaljnije možete pročitati na webu jednostavnim "guglanjem".

Toyota Prius iznutra-14

Ispod infotainmenta imamo standardno moderan gumirani pretinac za mobitel, a tu su i dva USB-C utora od kojih je jedan namijenjen punjenju uređaja, dok se drugim povezujete za žičani Android Auto ili Apple CarPlay (dostupni su i bežični Android Auto i Apple CarPlay). Tu je i klasični 12 V utor za napajanje raznih gadgeta unutar automobila. Gumirani pretinac možete dodatno otvoriti te se ispod nalazi mali prostor za odlaganje sitnica, s prigodnom porukom od Toyote na dnu.

Toyota Prius mob-1-2

Ispod pretinca imamo dva držača za čaše solidnih dimenzija za različita pića te vam neće smetati u vožnji jer se ispred njih nalazi relativno malen mjenjač ovog automatskog sustava. Svi pokreti su vam nacrtani, a osim gumba za parking, u Drive i Reverse načine rada ulazi se tako da mjenjač pomaknete u lijevo, zatim prema dolje ili gore, ovisno o smjeru kojem se želite kretati.

Toyota Prius iznutra-13

Tu je još smještena i skupina gumbi koje ćete po nama dosta često koristiti. Prvo imate valjak čijim pomicanjem birate modove vožnje, od Normalnog, Eko i Sport načina, a uvelike ovisi o odnosu potrošnje baterije i korištenja benzinskog motora kako bi se dobila željena dinamika vožnje. Zatim s lijeve strane imate gumbe za kontrolu hibridnog načina vožnje, od postavljanja automatskog načina rada, do odabira u kojem se načinu vi želite voziti i koji smo sami isprobali.

Toyota Prius iznutra-21

S desne strane imate dodatno gumb za aktivaciju držanja kočnice jednom kada ju pritisnete kako biste mogli maknuti nogu s pedale, a da automobil i dalje drži kočnicu. Na kraju, tu je i opcija za isključivanje kontrole prijanjanja vozila za cestu, ako se nađete u specifičnoj situaciji kada je tu opciju bolje isključiti.

Za kraj, tu je ostao još i naslon za lakat čijim se podizanjem dolazi do većeg prostora za ostavljanje sitnica, a presvučen je kao i ostatak automobila u eko kožu.

Toyota Prius mob-17

Dapače, u Premium liniji dobivate velik broj površina prekrivenih kožom, od volana do sjedala, kako sprijeda, tako i straga. Prednja sjedala su perforirana kako bi se omogućilo hlađenje koje će uvelike poboljšati vožnju u ljetnim mjesecima. 

Toyota Prius mob-19

Straga imamo klupu s tri sjedala koja se može spustiti u 2:1 omjeru, a srednje sjedalo ujedno može biti i naslon za suputnike straga, zajedno s dva držača za čaše. Ispred suvozača straga nemamo direktnu ventilaciju, no tu su gumbi za individualnu aktivaciju grijanja sjedala straga, kao i dva dodatna USB-C punjača za mobitele. 

Toyota Prius iznutra-22

S obzirom na dimenzije vozila, u njemu udobno mogu putovati četiri odrasle osobe, no kako smo spomenuli, prtljažni prostor hibridnim vozilima nešto je plići od standarda, pa se može dogoditi da si zatrpate stražnje staklo stvarima.

Toyota Prius iznutra-17

U tom slučaju, imate ekran u retrovizoru čijom aktivacijom dobivate pogled kroz drugu kameru straga kojom možete i dalje vidjeti stanje na cesti iza sebe.

   

Infotainment

Ostatak postavki, kao i naravno cijeli sustav multimedije, oslanja se na već spomenuti veliki centralni zaslon. Osim pojedinačnih postavki sustava automobila, nudi vam naprednu navigaciju, više računa vozača koji se mogu mijenjati prepoznavanjem lica osobe koja je za volanom, a povezivanjem s aplikacijom na mobitel možete dobiti i razne podatke o vožnjama poput ocjene načina vožnje, štednje energije, stanja automobila, prijašnjih putovanja i slično.

Toyota Prius iznutra-21

Navigacija, jednom kada napravite račun i spojite automobil na internet, ima opciju praćenja prometa uživo i određivanja optimalnog puta s tim vrlo bitnim podacima. Android Auto, koji smo također isprobali, koristi cijelu površinu zaslona pa ga je vrlo jednostavno koristiti i u modu s tri prikazane aplikacije (karta, glazba, obavijesti mobitela).

Toyota Prius mob-12

Automobil će čak pamtiti dijelove gdje ste naglo kočili, što se primjerice kod nas dogodilo blizu Karlovca, gdje su se radi mijenjanja asfalta stvorili veliki visinski prijelazi na cesti koje je svakako valjalo pažljivo prijeći, a kasnije te informacije imate u aplikaciji.

Toyota Prius iznutra-10

Toyota je objedinila dizajn svojeg infotainmenta u svim novijim Toyota i Lexus sustavima, s pojedinim detaljima, ovisno o automobilu. Tako na ovom modelu imamo prikaz strujanja energije koji uključuje i solarno napajanje, kada je vani dovoljno sunca.

Toyota Prius iznutra-25

Mi smo automobil testirali početkom godine, kada solarne ćelije nažalost ne proizvode značajnu količinu električne energije pa taj sustav nismo mogli ocijeniti.

Toyota Prius mob-9

Praćenje potrošnje unutar automobila je jedinstveno iskustvo gdje se sustav resetira svakim paljenjem automobila pa smo hvatali bitne podatke u dionicama bez stajanja. Prosjek nam je narušilo punjenje baterije pomoću benzinskog motora za vrijeme vožnje gradom, no možemo reći da radi sasvim solidno ako vam je potrebna električna energija jednom kada se približite odredištu.

Toyota Prius mob-4

Na kraju dana, centralni zaslon nudi vrlo pregledno stanje s mnoštvom opcija, a uvijek smo zahvalni na fizičkim gumbima za neke osnovne radnje poput klimatizacije, što Toyota ovdje i pruža.

      

Zaključak i cijena

Nova Toyota Prius predstavlja generaciju hibrida koji će omogućiti većem broju vozača da se uključe u elektrifikaciju mobilnosti zahvaljujući većoj bateriji i impresivnom električnom dometu, zajedno sa solidnim benzinskim pogonom za dulja putovanja koji ćete morati puniti osjetno manje ako se pobrinete da vam baterija uvijek bude spremna kada krenete u vožnju.

Toyota Prius izvana-4

Detalj koji hibridi ne mogu izbjeći svakako je nešto manji prtljažni prostor i naravno startna cijena automobila.  

Toyota Prius izvana-6

U ovom slučaju na testu smo imali Premium model koji u vrijeme testa košta 56.679 €, dok početni model nosi cijenu od 48.768 €. 

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.