Vidiauto Novosti Autobiz Poticaji za EV od 22 travnja

Autor: MJ Objavljeno: 07.04.2024. 10:22

Poticaji za kupnju električnih vozila od 22. travnja

Poticaji za EV od 22 travnja

Nakon što ih prošle godine nije bilo, ovogodišnja runda poticaja u kojoj će se podijeliti 15 milijuna eura, kreće u ponedjeljak 22. travnja u 9 sati.

Kao što je već bilo i najavljeno u pozivu prodavačima prije mjesec i pol dana, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, konačno je objavio i Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila.

Sufinanciranje kupnje je moguće za nekoliko vrsta vozila pri čemu je najveći iznos do 40% vrijednosti vozila ili do najviše:

  •         2.500 € za električne motocikle, skutere i četverocikle (električni bicikli nisu uključeni),
  •         9.000 € za električne automobile i automobile s pogonom na vodik,
  •         5.000 € za plug-in hibridne modele.

Također, prijave su moguće samo za vozila čija ukupna cijena ne prelazi 50.000 €, pri čemu se ovo ograničenje ne odnosni na vozila pokretana vodikom.

Na poziv se mogu prijaviti svi punoljetni građani Hrvatske koji nemaju nepodmirenih obveza prema Fondu, a za prijavu je potrebno:

  1. Uvjerenje o prebivalištu prijavitelja,
  2. Ponudu za kupnju vozila izdanu od strane prodajnog mjesta,
  3. Račun za predujam,
  4. Dokaz o primitku uplate obveznog minimalnog predujma na račun prodajnog mjesta (dokaz prodajnog mjesta o primitku sredstava na račun u vidu ispisa iz transakcijskog računa ili fiskalizirani račun iz kojeg je vidljiva uplata sredstava).

Minimalni predujam je 7% iznosa poticaja, odnosno 630 € za električne automobile, a u slučaju da ne dobijete poticaj taj iznos vam se vraća, a isto se događa u slučaju da kupac odustane od kupnje.

Poticaji se ne mogu dobiti u slučaju kupnje vozila putem operativnog leasinga.

Prijave 22. travnja u 9 sati, a za očekivati je kako će se opet sve završiti u par sati i podijelit će se cca 1.500 poticaja koliko će biti i godišnja prodaja električnih vozila.

Dokle god budemo imali ovakav sustav poticaja prodaja električnih vozila se neće povećavati jer u ovom slučaju se "kupuju" poticaji, a ne vozila dok za stvarni pomak treba sustav koji će poticati korištenje, a ne kupnju vozila.

Najviše emisija dolazio od vozila tvrtki, službenih, dostavnih ili teretnih te ako oni pronađu interes u zamjeni flote ekološkim vozila (kroz niže cestarine, poreze, i sl.) onda možemo očekivati rast prodaje i početak smanjivanja emisija štetnih plinova.

U suprotnom i dalje ćemo imati ovaj "folklor" gdje godišnje imamo 1.000 do 1.500 električnih vozila u voznom parku od 2 milijuna vozila. Možete sami izračunati koliko vremena nam treba za obnovu.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. srpanj 1938.

Dick Seaman osvaja veliku nagradu Njamačke

Dick Seaman je za volanom Mercedes-Benz-a 154 pobijedio na velikoj nagradi Njemačke na Nurburgringu. Dick Seaman je bio prvi Britanac kojem je to uspjelo nakon 15 godina.

vs

.::.