Vidiauto Testovi Testirali smo... Lexus RZ450e Direct4 TEST

Autor: Mario Šešlek Objavljeno: 29.01.2024. 09:53

Nikada tiša vožnja 

TEST: Lexus RZ450e Direct4

Lexus RZ450e Direct4 TEST

Nova RZ linija u Lexusovoj ponudi donosi prve potpuno električne modele koji električni pogon spajaju sa Lexusovim premium potpisom unutrašnjosti.

Jednom kada sjednete u novi RZ450e, očekuje vas jedna od najudobnijih vožnji, pregršt tehnologije, kao i dizajn koji garantira poglede gdje god se našli. Lexus koristi kombinaciju fizičkih tipki i infotainment sustava za pristup postavkama automobila na koje smo se brzo naviknuli, no tu je i nekoliko “touch” površina na koje ćete se morati naviknuti. No nakon prvog putovanja do posla upamtili smo naredbe i uživali u jednoj od najtiših vožnji u segmentu.

Lexus RZ450e vani-25

Prvi električni Lexus baziran je na istoj platformi kao i već testirana Toyota BZ4X, koja predstavlja početak njihove “Beyond Zero” kampanje elektrifikacije vozila, a koja najavljuje ogromne pomake u razdoblju od 2026. do 2030. kada se najavljuju daleko bolje baterije i pogoni u nadolazećim modelima u usporedbi s današnjim tržištem.

  

Dizajn i praktičnost

Kako smo spomenuli, samo srce ovog modela jednako je kao i u Toyotinom novom BZ4X modelu, no jednom kada ga vidite uživo, odmah ćete primijetiti Lexusov potpis u dizajnu, kao i materijalima.

Lexus RZ450e vani-12

Ono što po slikama odmah postaje jasno svakako je dvobojna karoserija koju možete dobiti u jedinstvenoj bakreno-crnoj boji s kojom automobil uistinu odskače od okoline i koju svakako preporučamo. Dvobojna kombinacija moguća je i u sivo-crnoj verziji, dok su ostale “mono” boje, no s njima po nama automobil ipak gubi malo žara.

Lexus RZ450e vani-1

Prednja maska s vrlo prepoznatljivim Lexus potpisom u električnom modelu više nema rešetku s obzirom da nema potrebe za tolikim hlađenjem pogona, a ostaje samo otvor pri dnu sličan kao i na BZ4X modelu kako bi se omogućio protok zraka za klimatizaciju i kontrolu temperature baterije.

Lexus RZ450e vani-3

Oštar dizajn pojačan kontrastom boja i dalje na prijelazima ima dosta detalja koji mu daju sportski izgled s raznim udubljenjima ispod prednjih svjetala definitivno pojačavaju efekt koji automobil ostavlja.

Lexus RZ450e vani-7

Prednja svijetla sastoje se od oštre “obrve” pri vrhu koja služi kao dnevno svjetlo, a s unutarnje strane imamo još tri dodatne lampe koje standardno također služe kao dnevna svjetla, a ujedno su i žmigavci kod skretanja.

Lexus RZ450e vani-2

Samo svjetlo dosta je povučeno unutra i sastoji se od klasičnog projektora koji služi za oborena i duga svjetla, te je po danu gotovo i neprimjetan. Automatska duga svjetla mogu segmentirati snop tako da gase dijelove na otvorenoj cesti koji bi zaslijepili nadolazeća ili vozila ispred vas.

Lexus RZ450e vani-23

Ispod poklopca motora možda više nema klasičnog pogona, no i dalje je pun raznih dijelova koji uključuju i sve tekućine za nadolijevanje te nema prostora za prtljagu. Pokrov motora impresivnih je dimenzija koje svakako ukazuju na snagu modela, kao i nešto teže pranje automobila, no takav je život.

Lexus RZ450e vani-6

Automobil sa strane, ponovno u dvobojnoj verziji, ima crni krov i stupove oko prozora, dok je i pri dnu obojan crno kako bi se umanjila vidljiva oštećenja od udaraca kamenčića. Ipak se radi o SUV dizajnu s povišenim podvozjem kojega nije teško odvesti na manje održavane putove.

Lexus RZ450e vani-9

Crna plastika može se naći i oko blatobrana, no riječ je o obojanoj “piano” plastici koja se dobro uklapa u ostatak dvobojnog dizajna. Linije automobila kreću od prednjeg kotača te lagano uranjaju preko prednjih vrata i nestaju u stražnjima, a daju odličan svjetlosni kontrast dok se automobil gleda s boka.

Lexus RZ450e vani-24

Stražnji prozori su standardno zatamnjeni, te će suputnicima vožnja biti ugodna u svim vremenskim uvjetima. Cijeli bočni dizajn svakako upotpunjuju i 20” kotači s atraktivnim sportskim dizajnom.

Lexus RZ450e vani-11

Ostaje nam još stražnja strana koja kreće od samog krova. Za razliku od danas sveprisutnog “krila” koje se proteže preko vrha prozora prtljažnika, RZ450e ostavio je samo “šiljke” na rubovima, dok se krov naginje prema stražnjem staklu koje nema brisač, već se fokus stavlja na stražnje linije.

Lexus RZ450e vani-10

Kod samog dna stražnjeg prozora imate još laganu izbočinu prije kraja poklopca prtljažnika za koji bi neki rekli da usmjeruje vjetar i pruža lagani downforce, no ako ste poput nas, ovdje taman možete odložiti neku sitnicu dok tražite ključeve.

Lexus RZ450e vani-22 v2

Gledajući automobil straga, ponovno imamo dosta sportskih detalja s oštrim linijama i ponekom izbočinom.

Lexus RZ450e vani-20

Možda najviše fokusa pruža LED traka preko cijelog stražnjeg dijela vrlo oštrog dizajna koja se polagano širi kako gledate prema rubovima automobila gdje se nalaze ostale sitnice poput žmigavaca.

Lexus RZ450e vani-17

Cijeli svjetlosni potpis je horizontalno širok, ali i tanak, što mu ističe oštre linije i sportski dizajn.

Lexus RZ450e vani-19

Otvaranjem prtljažnika straga otkrivamo solidan prostor za prtljagu i kada je stražnja klupa podignuta, a sve je lako utrpati u auto s obzirom na velika vrata prtljažnika.

  

Unutrašnjost

Jedan pogled na unutrašnjost i neće biti puno dileme oko iskustva vožnje koje vas očekuje.

Lexus RZ450e nutra-2-4

Sve površine su mekane i prekrivene kožom ili brušene za dobivanje vrlo ugodnog interijera u kojem će sati vožnje postati nebitni. Ono što nam se na prvu dopada je izbjegavanje korištenja “piano” crne boje u interijeru, već je centralna konzola sada u stilu brušenog metala koji po nama izgleda daleko atraktivnije.

Lexus RZ450e nutra-12

Prednja sjedala su perforirana te pružaju grijanje, kao i hlađenje. Imate mogućnost memoriranja pozicije za pojedinog vozača kojeg je moguće prepoznati po licu, a uključuje i poziciju volana koju prilagođavate malim joystickom s lijeve strane, iza volana.

Lexus RZ450e nutra-6

Omogućeno vam je osim klasičnog pomicanja sjedala, napuhavanje lumbalne podrške po želji. Zanimljiva odluka je i to da nema klasičnog pretinca ispred suvozača što svakako otvara puno više prostora za noge, a taj prostor sada je predviđen ispod centralne konzole za odlaganje sitnica, no imajte na umu da se ne zatvara.

Lexus RZ450e nutra-13

Stražnja klupa standardno se preklapa u 2:1 omjeru, nudi puno prostora za noge i kada se ispred vas vozi viša osoba, te je naravno podnica potpuno ravna s obzirom da se radi o električnom automobilu. Suputnici straga mogu i spustiti naslon srednjeg sjedišta pa dobivaju naslon za ruke kao i dva držača šalica.

Lexus RZ450e nutra-11

Straga u centru imate i otvor za klimatizaciju koji preuzima postavke vozača, a suputnici mogu kontrolirati smjer i smanjiti snagu puhanja prema želji. Ispod otvora klimatizacije imaju dva USB-C utora za punjenje mobitela i ostalih gadgeta, a pri dnu je i klasičan 12V otvor za ostale uređaje koje možete nabaviti za automobil.

Lexus RZ450e nutra-1-2

Sam vozač na vratima ima kontrolu svih prozora, kao i zaključavanje njihove pozicije u slučaju nemirnih suputnika. Iznad tih gumbi je centralno zaključavanje vozila, te postavke retrovizora koje imaju impresivnih osam gumba.

Lexus RZ450e nutra-1-4

Mali detalj je važan oko otvaranja vrata iznutra kao i izvana. S obzirom na električnu dušu automobila, kvaka je također električna pa se vrata otvaraju pritiskom gumba umjesto povlačenjem poluge. Kako su vrata standardno zaključana dok se vozite, suputnici prvo trebaju kliknuti gumb za otključavanje na svojim vratima i zatim stisnuti gumb za otvaranje vrata, kako bi se izbjegli slučajni pritisci za vrijeme vožnje.

U slučaju da nešto ne radi, svaka vrata se mogu mehanički otvoriti “klasičnim” povlačenjem spomenute kvake dvaput prema korisniku.

Lexus RZ450e nutra-1-3

Lijevo od volana, ispod lijevog otvora za ventilaciju, imamo par gumbi kojima prolazite kroz prikaz odometra, a možete i resetirati prikaz prijeđenih udaljenosti koje automobil prati. Tu su i gumbi za kontroliranje svjetline zaslona, primarno za noćnu vožnju kako vam svjetlina ne bi smetala.

Lexus RZ450e nutra-1

Sam volan dizajniran je kako bi se maksimizirala funkcionalnost uz minimalnu količinu gumbi. Što to točno znači je da ćete ga morati koristiti u kombinaciji s Heads-Up displayjem koji se projicira na staklo ispred vozača.

Lexus RZ450e vani-3-3

Naime, s obje strane volana vidjet ćete strelice za kontroliranje menija, no cijela površina je zapravo osjetljiva na dodir. Kako prstom po njoj prolazite, tako će vam heads-up display pokazati koju opciju trenutno birate.

Lexus RZ450e nutra-2

Pritiskom na strelicu zapravo birate označenu postavku. Ispod tog joysticka imate gumb kojim mijenjate menije, odnosno izbornike čije postavke možete odabrati pritiskom na strelice. Tako primjerice desna strana kontrolira postavke adaptivnog tempomata, no ujedno može prilagođavati i prikaz samog heads-up displaya. Lijeva strana volana primarno se bavi multimedijom i pozivima.

Lexus RZ450e vani-4-2

Kako smo rekli, za navikavanje će vam trebati par vožnji, no ne smatramo kontrolu velikim izazovom ako ste u životu koristili mobitel.

Lexus RZ450e nutra-4-2

Desno od volana imate, naravno, velik gumb za “paljenje” automobila pri vrhu - odmah pored otvora za klimatizaciju. Tu nema puno “tajnih” gumbi, već se pogled otvara na velik 14” infotainment zaslon koji će vam biti pravi užitak za korištenje, a podržava wireless Apple CarPlay, kao i Android Auto, sa žicom.

Lexus RZ450e vani-1

Infotainment ima kombinaciju stalnih gumbi primjerice za kontrolu klimatizacije, kao i veliku površinu koja se mijenja na temelju korištenja, od aplikacija, postavki ili prikaza kamere za parkiranje.

Lexus RZ450e vani-1-15

Uz to ima i dva “plutajuća” kotačića na samom zaslonu kojima brzo prilagođavate temperaturu klimatizacije bez potrebe za tipkanjem po zaslonu.

Ako je klimatizacija prepuštena automatskim postavkama, to je sve što treba za prilagodbu, no preko zaslona možete i sami birati dodatne detaljne poput snage ventilacije i ostalih detalja poput gašenja sustava ventilacije, što naravno značajno poboljšava performanse baterije kada pričamo o dometu automobila.

Lexus RZ450e nutra-16

Pri dnu zaslona i dalje imamo par fizičkih gumba, a služe za aktivaciju odleđivanja ili odmagljivanja prednjeg i stražnjeg stakla te retrovizora. Tu je i dodatan kotačić za kontrolu glasnoće koji je uvijek dobrodošao za brzu kontrolu, a pored njega je i gumb za gašenje multimedije.

Ispod infotainmenta imamo blago uvučen prostor namijenjen za odlaganje stvari, primarno mobitela jer podržava i bežično punjenje. Pri vrhu ovog prostora su i dva USB-C izlaza za punjenje gadgeta, a treći USB-C namijenjen je za povezivanje Appleovih ili Android mobitela za žičani prijenos podataka koji omogućuje Apple CarPlay ili Android Auto.

Na desnoj strani je dodatan veliki gumb koji aktivira 360° pogled kamera za pomoć pri parkiranju, a automobil se može i sam parkirati kada mu odredite mjesto.

Lexus RZ450e nutra-2-2

Bacimo pogled na središnju konzolu koja zauzima dosta prostora, te sadrži automatski mjenjač i nekoliko dodatnih postavki, kao i dva velika držača za pića raznih dimenzija.

Mjenjač je po nama vrlo jednostavan za korištenje, pogotovo ako trebate parkirati pa mijenjate smjer kretanja više puta. Kružnog je dizajna, a vanjski srebrni prsten jednostavno pritisnete i zakrenete.

Lexus RZ450e nutra-4

Okretanjem u desno prebacuje se u Drive, a u lijevo u Reverse. Samim pritiskom aktivirat ćete Neutral poziciju. Kod parkiranja jednostavno pritisnite Park gumb na vrhu koji ujedno aktivira i ručnu kočnicu. Ispod mjenjača imate još nekoliko gumbi - za gašenje automatske kontrole stabilizacije u slučaju da želite više kontrole nad vozilom ili se pak nađete na zahtjevnom terenu.

Lexus RZ450e nutra-14

Drugi gumb s oznakom “Hold” držat će kočnicu umjesto vas dok ponovno ne pritisnete gas. Tako ne morate držati kočnicu na semaforima cijelo vrijeme, već kada se oznaka aktivira na vozačevom zaslonu, nakon otprilike sekunde stajanja, možete pustiti kočnicu bez straha od kretanja.

Površina za odmaranje lakta ujedno je i poklopac većeg spremišta za razne sitnice koje imate sa sobom, a vozač i suvozač imaju gumb na svakoj strani kojim taj pokrov mogu otvoriti prema sebi. Dodatno, ispod same centralne konzole je zapravo slobodan prostor u koji možete pospremiti stvari poput torbe i ostalih sitnica te ima gumiran pod, kao i dodatan klasičan 12 V izlaz za punjenje raznih električnih gadgeta.

  

Motor i vožnja

Lexus ima zanimljiv pogled na ovaj model, pogotovo zato jer im je ovo prvi električni automobil u ponudi. Naime, nije tajna da ima najkraći domet u konkurenciji, što je kupcima dosta bitan detalj.

Lexus RZ450e nutra-9

S druge strane, premium iskustvo vožnje koje nudi, pogotovo s novim infotainment sustavom koji je Lexus počeo stavljati u novije modele nude vrhunski doživljaj vožnje, dok jedinstveni dizajn garantira da će auto biti zapažen među konkurencijom.

Lexus RZ450e vani-5

Od specifikacija, model RZ450e dolazi s pogonom na sva četiri kotača, a koriste se dva elektromotora gdje prednji ima snagu 150 kW, dok stražnji pomaže sa svojih 80 kW za ukupno 230 kW iliti 313 KS snage i 435 Nm okretnog momenta. Značajan detalj je kompaktni dizajn pogona koji je omogućio više prostora za suputnike, kao i prtljagu straga, dok automobil zadržava kompaktne dimenzije za svoju klasu.

Litij-ionska baterija koja se koristi ima ukupan kapacitet od 71,4 kWh i bazira se na 400 V platformi, no korisnicima je dostupno nešto manje za korištenje, kako bi se izbjeglo prekomjerno pražnjenje, pa imate do 64 kWh na raspolaganju. U sukladnosti s Toyotinom kvalitetom, cilj im je da baterije u RZ liniji zadrže barem 90 % početnog kapaciteta nakon 10 godina korištenja.

Za najbolje rezultate trajanja baterije, vrijede ista pravila kao i kod mobitela. Držite napunjenost između barem 20 % i 85 % u većini vremena, te punite automobil do kraja samo kada vam je to potrebno. Tako se baterija značajno manje “troši”, što će vam reći bilo koji proizvođač uređaja koji koristi litij-ionsku tehnologiju.

Lexus RZ450e vani-21

Vožnja u Lexusu generalno bi se mogla opisati kao jedna od najudobnijih koje možete iskusiti. RZ modelu posvetili su ekstra pažnje oko izolacije kabine od vanjskih zvukova i to se primijeti, pogotovo zato jer se u električnim automobilima bez zvuka motora ističu drugi zvukovi poput ceste i vjetra.

Dok je vjetar fiksirana konstanta, mi smo ovaj model vozili na zimskim gumama u uvjetima ispod nule i svejedno je automobil bio tih iznutra. Odabirom pravih ljetnih guma, zvuk ceste možete dodatno umanjiti.

Lexus RZ450e vani-1-2

Kako smo spomenuli, unutrašnjost je presvučena kombinacijom umjetne NuLuxe kože i alkantare tako da nikada nećete dotaknuti tvrdi plastični panel u autu. Volan je također vrlo udoban za vožnju sa solidnim, gotovo gumiranim osjećajem pod rukama koji vam nudi čvrsto držanje bez da stišćete ruke.

Lexus RZ450e vani-1-17

Prijenos snage na temelju vašeg pritiska papučice gasa je vrlo jasan bez trzaja, a s obzirom na snagu pogona, lako možete ubrzati i preteći nekoga na otvorenoj cesti ili pratiti promet u brzoj traci na autocesti, no imajte na umu da je brzina, kao i kod većine električnih automobila, elektronski ograničena, u ovom slučaju na 160 km/h.

Lexus RZ450e vani-15

Jedna stvar koju volimo testirati su automatski sustavi poput adaptivnog tempomata i načina na koji on odlučuje kada kočiti, ubrzati i slične detalje. RX450e solidno prati traku u gradu i kada vidi samo lijevu srednju traku, no svakako držite ruke na volanu jer se radi o asistenciji, a ne autonomnoj vožnji.

Jednom kada smo se vratili u vlastiti automobil tek shvatimo koliko Lexus pomaže u vožnji. Tako primjerice ako detektira automobil ispred vas koji se vozi sporije ili usporava, sam će početi usporavati te je na vama samo da pritisnete na kočnicu zadnjih 20 km/h i to bez paljenja tempomata. Kočenje se odvija praktički samo pojačavanjem rekuperacije, te nemate osjećaj naglog trzanja, već se sve odvija vrlo nježno. Ovakvih sitnih primjera ima dosta, a sveukupno opisuju iskustvo vožnje u modernom Lexusu.

Lexus RZ450e nutra-7

Mi smo ga imali prilike isprobati na kakvim-takvim temperaturama ispod ništice, s obzirom kako izgleda rana zima u našim krajevima. No, ako znate kako izgleda promet po Zagrebu s posla i na posao, možete zamisliti uvjete putovanja sa zapada do srca Trešnjevke svaki dan. Automobil je javio da su nam putovanja imala u prosjeku duljinu od 6 do 10 km, s prosječnom brzinom od 12 km/h.

Lexus RZ450e nutra-10

U gradskim gužvama nema puno rekuperacije s obzirom da se nikada ne krećete dovoljno brzo, a automobil za svaku vožnju odmah pali grijanje unutrašnjosti, grijanje sjedala i volana, te dosta brzo digne temperaturu. Grijanje sjedala i volana imaju i automatsku opciju pa ne morate namještati rad svaki puta kada ulazite u auto, no ogroman dio energije baterije otišao je na grijanje kabine za kratka putovanja. Tako smo na kraju od 90 % do 20 % baterije uspjeli prijeći svega 170 kilometara.

Lexus RZ450e vani-19

Jednom kada smo bateriju ponovno napunili i kada isključite sve grijače u autu uključujući klimu, doseg skače na oko 300 km pri temperaturama od –3. Imajte na umu da na ukupan domet utječu i kotači te će 20-inčni ipak imati nešto manji domet od početnih 18-inčnih iz osnovnog modela.

U toplijim mjesecima, na otvorenoj “staroj” cesti mogli biste doseći i do 400 km na jednom punjenju, uz naravno vrlo konzervativan način vožnje. Ako ste te sreće da ne morate puzati u gužvama Zagreba, gradska vožnja vam može dodati još 30-ak kilometara dometa zahvaljujući regenerativnom kočenju.

  

Zaključak i cijena

Lexus RZ450e, kao prvi njihov potpuno električni model svakako prati odlike brenda. Vožnja je iznimno ugodna, a novi infotainment sustav nudi dosta postavki za personalizaciju, brz je i responzivan, te podržava Android Auto kao i Apple CarPlay.

Osim vrlo udobne vožnje, kada je potrebno, imate dovoljno snage za lako preticanje ili guštanje u življoj vožnji, no s obzirom na dimenzije i segment automobila, ne očekujte sportski automobil iako mu je za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno svega 5,6 sekundi, što je i više nego dovoljno za osjećaj ubrzanja koje može pružiti samo električni automobil.

Lexus RZ450e vani-14

S obzirom da se već u startu radi o luksuznom brendu Toyote, kupci nisu toliko osjetljivi kao kod mainstream automobila, s obzirom da osim vrlo ugodne vožnje dobivaju i garanciju kvalitete po kojoj je Toyota poznata.

Cijena početnog modela iznosi 72.105 €, dok je testni model imao cijenu od 77.988 € u 2023. godini.

Ključne riječi:
Direct4 električni automobil Lexus Lexus RZ450e luksuzni premium recenzija RZ RZ450e test Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. srpanj 1903.

Proizveden prvi Ford Model A

Prvi Ford Model A isporučen je svom vlasniku Dr. Ernstu Pfenningu iz Chicaga.  Automobil je znatno pridonio razvoju tvrtke te popločio put budućim uspješnim modelima poput legendarnog T.

vs

.::.