Vidiauto Novosti Autobiz Tesla otpušta 10 posto radnika

Autor: MJ Objavljeno: 17.04.2024. 16:15

Tesla planira masovna otpuštanja

Tesla otpušta 10 posto radnika

Nakon informacija da se Tesla suočava s problemima u prodaji, uskoro su stigle i vijesti o velikom valu otpuštanja kako bi se smanjili troškovi, a kako je navedeno u internom e-mailu  izvršnog direktora Elona Muska zaposlenicima, broj radnika bi se trebao smanjiti za oko 10 posto.

Kako je najprije prenijela američka web stranica Electrek, interni e-mail izvršnog direktora Elona Muska navodi da je Tesla odlučio smanjiti broj radnih mjesta u svijetu za "više od deset posto".

Nije tajna kako se Tesla bori s padom prodaje te sve intenzivnijim ratom cijena za električna vozila, kojeg su dobrim dijelom i sami izazvali što im sad dolazi na naplatu.

Također, loš znak je da su Drew Baglino, viši potpredsjednik zadužen za razvoj baterija te Rohan Patel, potpredsjednik za javnu politiku i poslovni razvoj, najavili odlazak iz tvrtke.

Baglino je bio član najužeg rukovodećeg tima tvrtke pa njegov odlazak ima i posebnu težinu.

Odlazak dvojice visokih dužnosnika signalizira da Teslin rast nailazi na ozbiljne probleme, a većina analitičara smatra to većim problemom od najave smanjenja  broja radnih mjesta.

Tesla je u prosincu 2023., prema posljednjem godišnjem izvješću imao 140.473 zaposlenika u cijelom svijetu, što znači da bi bez posla moglo ostati oko gotovo 15.000 ljudi.

Musk je, u svom stilu, objavio kako "Svakih pet godina, moramo reorganizirati i racionalizirati tvrtku za sljedeću fazu rasta."

Tesla je u prvom tromjesečju prvi put u četiri godine imao pad globalnih isporuka, budući da sniženje cijena nije uspjelo potaknuti potražnju.

Tvrtka je sporo osvježavala svoje, već pomalo, zastarjele modele, dok konkurenti u Kini, najvećem svjetskom tržištu automobila, izbacuju jeftinije modele.

Reuters je ovog mjeseca izvijestio da je Tesla odustao od planova za proizvodnju jeftinog automobila na koji su ulagači računali da će potaknuti rast masovnog tržišta.

Tesla nastoji ojačati svoje marže, koje su smanjene opetovanim sniženjima cijena, posebno u Kini gdje se suočava sa oštrom konkurencijom lokalnih konkurenata, uključujući tržišnog lidera BYD, koji je nakratko prestigao Teslu kao najveći svjetski proizvođač električnih vozila u četvrtom tromjesečju, a tu su i brojni novi igrači poput Xiaomija.

Tesla je u četvrtom kvartalu zabilježila bruto profitnu maržu od 17,6 posto, najnižu u više od četiri godine, a analitičari smatraju da su otpuštanja još jedan znak da će Tesla imati problema s održavanjem rasta.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. srpanj 1938.

Dick Seaman osvaja veliku nagradu Njamačke

Dick Seaman je za volanom Mercedes-Benz-a 154 pobijedio na velikoj nagradi Njemačke na Nurburgringu. Dick Seaman je bio prvi Britanac kojem je to uspjelo nakon 15 godina.

vs

.::.