Vidiauto Testovi Testirali smo... Dacia Spring Extreme TEST

Autor: Luka Jurić Objavljeno: 15.01.2024. 11:01

Struja za sve

Dacia Spring Extreme TEST

Dacia Spring Extreme TEST

Malo električno vozilo od Dacie je punokrvni gradski auto za one koji imaju praktičan i redovit pristup punjaču

Zima možda dolazi, ali Proljeće je tu – na VidiAuto testu. Dacia je sa Springom uskočila u svijet električnih automobila i ponudila trenutno najjeftiniji punokrvni električni auto na tržištu.

spring 1

Dimenzijama podsjeća na svog starijeg brata – Renault Twinga – iako se zapravo radi o prilagođenoj verziji benzinskog Renault Kwida koji se godinama već prodaje na indijskom i južnoameričkom tržištu.

spring 2

To ponajprije možemo pripisati Springovu povišenom crossover dizajnu koji je trenutno izrazito popularan. Tako da se Spring na prvu može doimati kao veći auto nego što jest, ali onda kad se njegove proporcije primijete malo bolje (karoserija je uska svega 1,58 metara, a s retrovizorima 1,77), pogotovo u usporedbi s nekim većim autima i crossover modelima.

spring 3

Tome ne pridonose ni 14-colni kotači, no zato treba spomenuti da Spring dolazi s 290 litara u prtljažniku, čime se izdiže na sam vrh gradskih minija (općenito, ne samo električnih) po pitanju prtljažnog prostora.

spring 4

Spring vizualno dosta podsjeća na Mini Me verziju Dacijinog modela Sandero Stepway. Uz to, donosi i sve glavne značajke koje Dacia ističe – robusnost materijala i izrade, pouzdanost, ponuda opreme koju ćete zaista koristiti, te fokus na bitno, bez pretjeranih komplikacija u svakodnevnom korištenju vozila.

spring 34 (2)

U najskupljoj varijanti – Spring Extreme – auto je iznimno atraktivan zahvaljujući trendy odabiru boja. Na testu smo imali Springa prigušeno plave boje s bakrenim detaljima koji sa svojom karirani kaput i tople zimske veste estetikom pozivaju na odlazak u prirodu, iako je predviđen za gradsku vrevu. Moglo bi se reći da je stvoren za gradsku džunglu.

spring 6

Prije no što se zaputite u gradsku džunglu, pročitajte detaljnije zašto je Dacia Spring Extreme auto za taj izlet.

Dizajn i praktičnost

Svojim dizajnom, Spring Extreme podsjeća na sve nove Dacije. Ponosno nosi novi logotip sprijeda, gdje se praktično nalazi utičnica za punjenje auta, što još uvijek izgleda iznimno atraktivno i futuristički. Straga pronalazimo naziv tvrtke Dacia u njihovoj novoj, stiliziranoj verziji.

spring 7

Ono što ga izdvaja od ostatka Dacia obitelji su tzv. „svjetla na kat“, koja zaokružuju jednostavan i provjeren dizajn većine Dacia modela. Ono što inačicu Extreme diferencira od standardnog Springa, izuzev snažnijeg motora koji broji 65 KS, su i ranije spomenute prirodne boje „Stonewash“ plave s bakrenim detaljima koji su rasprostranjeni po cijelom autu – kako izvana, tako i u njegovoj unutrašnjosti.

spring 11

S njegovih bočnih strana, Spring Extreme krasi jednostavnost, kao i u cjelokupnoj Dacia ponudi, pa bismo u tom segmentu njegove karoserije izdvojili crne plastične detalje na vratima s iscrtanim topografskim linijama, koje dodatno sugeriraju na povezanost auta s prirodom. Tu su dakako i 14-colni kotači s alu naplatcima koji će svakako pridonijeti štedljivosti i vizualnom identitetu ovog auta.

spring 9

Povišenost Spring Extreme modela, koja je najizraženija na njegovu stražnjem dijelu, je izrazito popularna na današnjem tržištu i sigurni smo da će se svidjeti onima koji žele mali gradski auto, ali da i dalje ne sjede „na podu“. Upravo iz tog razloga nas je ugodno iznenadilo kako Spring dobro „upija“ ležeće policajce i rupe po gradskim cestama, s obzirom da se radi o manjem autu s 14-inčnim kotačima.

spring 10

Na stražnjoj strani auta do izražaja još dolaze stražnja svjetla, koja krasi isti dizajn kao i kod Sandero te Sandero Stepway modela.

sping 8

Unutrašnjost

Bakreni detalji su izvana prenijeti i u unutrašnjost Spring Extreme verzije pa ih tako pronalazimo na šavovima sjedala, obrubu otvora za ventilaciju i centralne armaturne ploče, te na oblogama vrata. Armatura, središnji most i vrata obložena su kombinacijom lakirane i blago „hrapavije“ crne plastike koja je čvrsta i robusna, što je sad već tradicionalna karakteristika Dacijinih auta.

spring 12

Sjedala su presvučena u glatku umjetnu kožu, a u Extreme verziji auta Dacia je dodatno i utisnula svoj novi logotip na prednjim sjedalima za još finiji ukupni dojam auta. Sjedala su bila poprilično udobna i njihov komfor nikad nije bio upitan, bez obzira na to koliko smo dugo sjedili u gužvi.

spring 13

Ono što treba spomenuti jest to da se prednja sjedala mogu pomicati samo do određene granice i mi nismo imali problema s time s našom visinom (183cm), no onim višima to možda neće odgovarati. Ako ste visoki i razmišljate o kupnji Springa, definitivno savjetujemo da prvo sjednete u njega i provjerite hoće li vaša visina dolaziti u sukob s limitiranim prostorom za pomicanje vozačevog sjedala.

spring 14

Kad pogledamo na volan, koji je cijeli u crnoj i kromiranoj plastici, možemo primijetiti prostor za tipke na volanu – gdje se zaista i nalazi nekoliko osnovnih tipki, poput glasovne kontrole i tempomata – međutim u testnom autu većina tog prostora je ostala prazna. Radi se o tipkama koje to zapravo nisu.

spring 15

Iza njega vidimo kokpit gdje s lijeve strane imamo tzv. Econometer koji nam govori koliko električne energije trošimo/rekuperiramo u datom trenutku, a dolazi kao zamjena za okretaje. U sredini kokpita je manji ekran s osnovnim informacijama kao što su kilometraža, brzina, domet, napunjenost baterije i vanjska temperatura. S desne je vizualizirana napunjenost baterije, a tu su i sve ostale potrebne lampice i informacije, poput one u kojoj se brzini nalazimo.

spring 16

Brzine mijenjamo s izrazito jednostavnim kotačićem koji se nalazi u središnjem mostu, gdje mjenjač i inače možemo pronaći. U slučaju Spring Extreme modela, mjenjač ima tri opcije – D za vožnju, N kad stojite i R za vožnju unatrag. Nema opcije P za parkiranje, stoga ćete za to trebati koristiti tradicionalnu ručnu kočnicu.

spring 18

Kao što je uobičajeno u ovoj kategoriji, Dacia Spring Extreme ima dosta prostora za sjedenje sprijeda, ali za to žrtvuje prostor za noge straga. No zato je prostor za glavu na stražnjim sjedalima znatno manji problem pa ako se kojim slučajem dogodi da je vozač niži, a suputnik koji sjedi iza njega nešto viši, oboje bi trebali moći ugodno sjediti.

spring 17

Na središnjoj armaturnoj ploči nalaze se fizičke kontrole za klimu, odnosno ventilaciju. Svojim dizajnom podsjećaju na Renaultove modele prethodne generacije, a iznad njih su pet tipki, od kojih su nas neke malo iznenadile svojom pozicijom.

spring 19

Naime, između tipki i kotačića za klimu te infotainment sustava nalaze se tipke za podizanje i spuštanje stakala, otključavanje i zaključavanje auta, paljenje i gašenje Eco načina rada te tipka za paljenje i gašenje svih četiriju pokazivača smjera.

spring 20

Iako nam je bilo nesvakidašnje pronaći kontrole za podizanje stakla odmah ispod infotainment sustava, vrlo brzo smo se navikli na to (tipka za vozačevo staklo se nalazi na lijevom, a tipka za suvozačevo na desnom rubu tog niza tipki).

Infotainment

Napokon dolazimo i do središnjeg multimedijskog sustava u autu. Službeni naziv sustava koji je Dacia ugradila u Spring Extreme je MEDIA NAV EVOLUTION + DAB, a dolazi sa 7-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir koji je bez većih poteškoća odradio sve zadatke koje smo očekivali od njega.

spring 21

Sustav je lokaliziran na hrvatski, a pri tome je i vrlo jednostavno dizajniran, tako da nitko ne bi trebao imati problema s korištenjem ovog infotainmenta. Na naslovnoj stranici imate sljedeće mogućnosti: Radio, Mediji, Telefon, Karta, Navigacija, Postavke.

Spring 22

Nakon žičanog (pomoću USB-A priključka na infotainmentu) ili bežičnog spajanja Bluetoothom, možete puštati svoju glazbu i obavljati pozive. Kvalitetu zvuka možete naknadno balansirati u postavkama, ovisno o žanru koji slušate, a jačinu fizičkim tipkama iznad samog ekrana. S obzirom na prisutnost kotačića kao rješenja za mjenjač i klimu, nadali smo se da će i infotainment imati tradicionalni kotačić za razvaliti glazbu na najjače, no u Spring Extreme ipak nalazimo dvije tipke.

spring 23

Auto dolazi sa zemljovidom Istočne Europe, a Dacia također nudi mogućnost besplatnog ažuriranja mapa u navigaciji. Navigacija je intuitivna i dok tipkate adresu tražene lokacije vam nudi imena mogućih ulica s obzirom da prije unosa točnog imena ulice ili trga prvo morate odabrati grad, odnosno mjesto u koje putujete.

spring 24

Ako se ipak želite držati onog što redovito koristite po pitanju glazbe i navigacije, možete se spojiti na Android Auto i Apple CarPlay sustave. Jedino treba spomenuti da za te opcije se morate žičano spojiti na auto.

spring 25

I kao šećer na kraju ovog sposobnog infotainment sustava, koji vam omogućuje da radite sve ono za što je jedan multimedijski sustav u autu nužan, na njemu se pri vožnji unatrag pojavi slika s kamere koja se nalazi na stražnjoj strani auta, a pomaže pri parkiranju i nudi jako dobru preglednost.

Spring 26

Po pitanju udobnosti, uz kameru za vožnju unatrag Spring Extreme dolazi i sa stražnjim parkirnim senzorima.

Motor

Prva električna Dacia je izrazito agilan autić, savršen za manevriranje u jutarnjim gužvama i uskim uličicama. Testni model je nova, snažnija varijanta s 65 KS i 125 Nm (standardna ima 45 KS), zbog čega je auto veoma poletan od nule pa sve do otprilike 80 km/h.

spring 27

Dodajmo tome da se radi o najlakšem autu u klasi električnih automobila (osnovni model ima 975 kg, a testni 1050, dok su električni Twingo i Smart teži od 50 do 100 kilograma, s tim da imaju i manje baterije).

spring 28

Twingo ima bateriju kapaciteta 22 kWh, Smart 17 kWh, dok se Spring može pohvaliti sa značajnih 27 kWh. S tim kapacitetom, Spring Extreme u Eco načinu rada postiže pohvalnih 250 km dometa, dok u Normal načinu rada skoro 200. Drugim riječima, potrošnja se vrti oko 10 kWh na 100 km, što će vam, ovisno o vašim potrebama, izdržati par/nekoliko dana gradske vožnje bez punjenja. Naravno, ako morate izaći na obilaznicu ili autocestu, potrošnja raste – pogotovo pri brzinama iznad 110 km/h. Unatoč tome, u Normal načinu auto nema problema dostići ograničenih 125 km/h, dok je u Eco modu brzina limitirana na 100 km/h.

spring 30

Ono što nam se posebno svidjelo jest to da nam je na testu stvarni doseg auta bio jednak onom koji nam je auto predviđao kad smo ga napunili, unatoč tome što smo ga vozili za hladnijih dana, pa je i klima radila većinu vremena.

Vožnja

Spring Extreme je još jedan u nizu Dacijinih modela koji se drže njihove politike: ponudi isključivo bitne stvari i mogućnosti auta, one koje se zaista koriste, ali neka to bude zapakirano u čvrsti i izdržljiv finalni proizvod koji će se prodavati po pristupačnijoj cijeni od konkurencije. Tako da se radi o autu čije smo značajke stvarno koristili u svakodnevnoj vožnji koja je bila ugodna, uz iznimku vožnje pri visokim brzinama kad smo se osjećali kao perce zbog malih proporcija i mase, pogotovo ako bi zapuhao kakav bočni vjetar.

spring 29

S obzirom da je kiša padala gotovo svaki dan našeg testa, puno smo nade polagali u jedan brisač na prednjem staklu koji je na kraju obavljao i više nego adekvatan posao.

spring 31

Međutim, ono na što treba najviše skrenuti pozornost, jer je za to auto i stvoren, to su njegove vozne karakteristike u gradu. Spring Extreme je vrlo agilan i uvijek možete računati da će po potrebi „skočiti“ na startu. Linearno ubrzanje koje će vam omogućiti jednostavno manevriranje gradskih gužvi karakteristično je za električne aute, a Springu dodatno u prilog ide i veoma niska masa zbog koje ćete osjetiti „skok“ u njegovu koraku.

spring 32

Zbog manjih kotača morat ćete samo paziti s dodavanjem gasa na startu u kišnim uvjetima kako vam se ne bi počeli kotači vrtjeti u mjestu. U takvim vremenskim uvjetima gradirajte dodavanje gasa. Volan je također vrlo lagan, što će pomoći tijekom navigiranja gradskih uličica, ali će potencijalno umanjiti osjećaj koji imate pri vožnji u kišnim uvjetima.

Zaključak i cijene

Spring je prvi Dacijin električni auto i po stanju na tržištu, čini se da se radi o punom pogotku. Otkako je stigao na tržište prije dvije godine, Spring ima znatno veću potražnju u odnosu na proizvodnju.

spring 5

S obzirom da se radi o malom i agilnom gradskom autu, čije se karakteristike drže glavne Dacijine politike da prodaju robusne i izdržljive aute po što nižoj cijeni, nije ni čudo da je to slučaj. Pogotovo kad uzmemo u obzir da je snažnija Extreme verzija s najskupljim paketom opreme i dalje najjeftiniji električni auto na tržištu trenutno (25.700 eura).

spring 33

U testnom modelu je došla još i određena opcijska oprema: Kabel za punjenje Mode 2 (200 EUR), Brzo punjenje – DC Charger (575 EUR), Rezervni kotač normalnih dimenzija (95 EUR), Metalik boja – Stonewash Plava (430 EUR); što je cijenu testnog auta podiglo na okruglih 27 tisuća eura, odnosno 203.431,50 kn.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. lipanj 1996.

Zanardijeva prva CART pobjeda

Alessandro Zanardi, bivši vozač Formule 1, osvojio je na današnji dan 1996. godine svoju prvu CART IndyCar utrku u Portlandu, Oregon, u bolidu Reynard-Honde.

vs

.::.