Vidiauto Testovi Testirali smo... Nissan Qashqai 1.6 dCi Tekna TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 17.08.2014. 00:53

Automobil s kojim se možete ponositi 

Nissan Qashqai 1.6 dCi Tekna TEST

Nissan Qashqai 1.6 dCi Tekna TEST

Sa snažnim karakterom prednje maske Nissan Qashqai je vrlo interesantan i u unutrašnjosti - interijer je vrlo bogat i luksuzan. Tu je i zabavni, ali i štedljivi 1.6 dCi motor snage 130 KS.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Iako je naš naslov teksta vrlo hrabar, stojimo iza njega u potpunosti. Našem stavu potporu su dali i mnogobrojni prolaznici koji su se raspitivali koji je to tako lijep automobil. Novi Nissan Qashqai napušta kategoriju vozila koju je pokrenuo prije šest godina i ulazi u višu kategoriju. Na naše zadovoljstvo. Testirali smo najjači turbodizel, s najjačim paketom opreme Tekna ojačanim opremom pod nazivom Driver assist.

Redizajnirani crossover Nissan Qashqai (kompaktni SUV) postaje daleko upečatljiviji nego Qashqai prve generacije koji je tijekom šest godina prve generacije imao i lagani redizajn. Nastup je snažan u svakom pogledu - sprijeda, straga, s boka. Kotači su na 19-colnim aluminijskim naplatcima. Qashqai ima predivna prednja i stražnja svjetla, i noću i danju, a LED svjetla dio su opreme već od osnovnog paketa Visia (testirani Qashqai s paketom Tekna ima Bi-LED prednja svjetla). Sve to prate i najnovije tehnologije koje je zaista teško i nabrojati tako da smo nekoliko dana zaredom otkrivali i testirali kako u praksi rade četiri kamere, prepoznavanje prometnih znakova, otkrivanje drugih vozila u mrtvom kutu, predmeti koji se pomiču tijekom vožnje unatrag... Qashqai je prodan u više od dva milijuna primjeraka, a nova je generacija duža za gotovo 5 cm (438 cm), šira je za 3 cm, te niža za 1,5 cm, dok je međuosovinski razmak povećan za 1 cm – na 265 cm. Masa je smanjena za oko 40 kilograma, ovisno od modela do modela.

Nissan Qashqai na cesti

Ono što nas je najviše zanimalo jesu vozne karakteristike. Relativno novi 1.6 dCi turbodizelski motor s četiri cilindra daje najveću snagu od 130 KS (96 kW) pri 4000. Već je i poznati 1.5 dCi sa 110 KS vrlo dobar i zabavan te u svakom trenutku Nissanu Qashqaiju daje zamah u vožnji. Testirani 1,6-litreni stalno nas je vukao u višlje okretaje, u sve veće brzine vožnje, a sve to prati jako niska potrošnja. Nakon 200 km otvorene ceste potrošnja je prema putnom računalu bila samo 4,2 litre. Što reći nego zaista fantastičan rezultat za vozilo mase 1501 kg i s dosta visokim prednjim krajem koji mora slomiti otpor zraka. Na autocesti Qashqai nam je imao potrošnju od 7 litara, a pri 130 km/h motor se u šestom stupnju vrti na 2500 okretaja. Doseg s punim rezervoarom goriva je veći od 1100 km. U konačnici, prosjek testa je 5,2 litre. Emisija CO2 je 115 g/km.

U vožnji po otvorenoj cesti Qashqai je izrazito tih i ugodan za vožnju, a i pri vožnji po autocesti nema izražene buke. Tek kad ga se odlučite vrtjeti tada ćete začuti karakteristični dizelski zvuk. Motor se vrti do visokih 5500 okretaja i tu se ne radi samo o vrtnji motora koja nije popraćena ubrzavanjem nego se motor zaista elastično vrti i daje obol ubrzanju. Istovremeno, želite li se ekonomično i tiho voziti, treba se držati područja od 1500 do 2000 okretaja. Turbina ce snažno ubrzati vozilo i putnici ce u trbuhu osjetiti feeling kao da su u luna parku jer 130 KS zaista nije malo niti na papiru, a niti u praksi. U agilnijoj vožnji se osjeti podupravljanje. Pogled prema haubi otkriva njezine valovite linije čak i s vozačkog sjedala, što je danas rijetkost za vidjeti. Ipak, lagana hauba vitoperi pri brzinama iznad 130 km/h te izgleda kao da nije zatvorena do kraja (morali smo na autocesti stati i provjeriti da li je poklopac motora zaista zatvoren).

Nissan Qashqai 1.6 dCi Tekna TEST (02)

Iako ima dosta visine, Qashqai se dobro ponaša po zavojima, težište jeste visoko ali se sile dobro poništavaju tako da je prolazak kroz zavoje siguran i udoban. S druge strane, vožnja po neravnoj cesti zaljuljat ce ga poput barke na laganom uzburkanom moru.
Sve komponente kojima se vozač koristi tijekom upravljanja su na nivou i nemamo nekih zamjerki - upravljač je dobar i nudi dva načina – sport i normal kojima se mijenja otpor upravljača (iako bi mogao za dlaku biti još direktniji), kočnice su dobre, mjenjač sa šest stupnjeva ugodan je, a ručica ima srednje duge hodove. U vožnji će vam pripomoći kamere i parking senzori, ali i mnoge druge tehnologije kao što su praćenje mrtvog kuta (na retrovizoru će zasvijetliti lampica i začut ćete zvuk upozorenja ukoliko pretjecanje nije sigurno), pomoć prilikom offroad vožnje, podsjetnik na prometne znakove koje ste prošli...

Na ekranu kod instrumenata pojavit će se prometni znak pored kojeg se prođe, ali ne prikazuju se baš svi prometni znakovi – znakovi ograničenja će se obavezno prikazati kao i znak zabrane pretjecanja (na ekranu je moguće postaviti prikaz prometnih znakova pa će se prikazati i po dva prometna znaka). Zgodno je što će Qashqai zapamtiti posljednji prometni znak ograničenja brzine; ako se prođe znak ograničenja od 60 km/h, a zatim znak 40 km/h te zatim prekriženi znak 40 km/h, na ekranu će se pojaviti znak od 60 km/h.
Prednja kamera otkriva prepreke i predmete te se automatski uključuje i bipa čak i na stvari na koje ne očekujemo da ce reagirati (žbunje sa strane ceste, rizoli).

Osim 1,6 dCi motora snage 130 KS s prednjim pogonom, novi se Nissan Qashqai može dobiti i s pogonom na sva četiri kotača (4WD), a dostupan je i s X-Tronic mjenjačom. U ponudi se, osim ovog dizelaša, nalazi još jedan dizel - dobro poznati 1,5-litreni dCi snage je 110 KS. Jedini u ponudi benzinski motor je 1,2-litreni DIG-T, turbobenzinac snage 115 KS koji mijenja stari atmosferski obujma 1,6 litara i snage 117 KS.

Nissan Qashqai 1.6 dCi Tekna TEST (03)

Interijer

Qashqai je sada vrlo ozbiljan po pitanju kvalitete interijera. U što god da pogledate ili dodirnete djeluje kvalitetno i sve više premium. Gotovo svi korišteni materijali su mekani, dobrog dizajna i finiša, uz kožne detalje na sva četiri naslona za ruku na vratima, nasloni su dobro vozački podešeni tako da odmaraju ruke tijekom vožnje. Ugodan na dodir je i središnji naslon za ruku, vrlo je širok, a ispod je smješten zaista dubok pretinac za više manjih boca pića. Unutar ovog pretinca skriveni su od vanjskog pogleda AUX i USB utori tako da se vanjski uređaji mogu sigurno držati unutar vozila.
Po unutrašnjosti Qashqaija su i piano crni umetci raspoređeni na vratima, oko središnjeg infotainment sustava kao i ispred suvozača. Time se dobilo dodatno na imageu i skupljem osjećaju interijera. Možete primijetiti i kromirane obrube oko ventilacijskih otvora kao i oko ručice ručnog 6-brzinskog mjenjača obloženog kožom. Oko ručice mjenjača se nalaze dvije svjetlosne trake koje noću osvjetljavaju to područje. Pogled prema gore otkriva panoramski krov.

Jedini detalj kojem je manje pozornosti posvećeno jesu središnji otvori za piće koji nemaju poklopce - time su praktičniji za svakodnevno stavljanje kave ili pića, ali vizualno djeluju nedovršeno.
Instrumenti ispred vozača su polegnuti, s velikim brojčanicima, a naročito je velik okretomjer s ogromnim brojevima.

Ergonomski, na novom Nissanu Qashqai je sve na svojem mjestu, vrlo brzo ćete se priviknuti na sve gumbe i prekidače. Mjesta ima u svim smjerovima, i na prednjim sjedalima i na stražnjoj klupi na kojoj će se moći smjestiti pet odraslih osoba. Sjedala imaju bočne oslonce od crne kože, a prednja sjedala imaju i grijanje u dva stupnja (vozačko se električno podešava, ali nema memorije).

Obujam prtljažnika ima obujam od 430 litara te je za 20 litara veći nego kod prve generacije, a istovremeno i putnici na stražnjoj klupi ima nešto više prostora.

Multimedija

I dok se već u osnovnom Visia paketu opreme dobiju radio s CD-om i čitačem MP3 diskova, Bluetooth te USB i AUX priključci i četiri zvučnika, a sve se informacije prikazuju na 5-inčnom ekranu u boji, sljedeći paket Acenta donosi dodatna dva zvučnika. Tekna ima Nissan Connect Gen2 Kai sustav, Around View Monitor koji se sastoji od četiri kamere smještene u prednjem i stražnjem dijelu vozila te ispod vanjskih retrovizora i donosi sliku iz ptičje perspektive, a motor se pokreće bez ključa pritiskom na jako lijepo dizajniran gumb start/stop engine. Ekran je 7-inčni, a dobit ćete i navigaciju u okviru sustava Nissan Connect.

Spojite li svoj telefon preko Bluetootha, glazbu s telefona ćete moći slušati na zvučnicima u vozilu zahvaljujući podršci za A2DP protokol. Spajanjem na telefon sustav dobiva pristup i Googleu tako da će se tijekom vožnje prikazivati informacije dobivene upravo preko Googlea. Infotainment sustav smo testirali zajedno s pametnim telefon LG G3 (pročitajte test LG G3), trenutno jednim od najnaprednijih pametnih telefona na tržištu koji dolazi s ekranom dijagonale od 5,5 inča i uz trenutno najveću gustoću piksela (rezolucija je 2560x1440 točkica), a ima 2 ili 3 GB RAM memorije i internu memoriju od 16 odnosno 32 GB proširivu karticama kapaciteta do čak 128 GB. S telefona se na infotainment sustav vozila mogu prenijeti svi kontakti kao i povijest zadnjih poziva.

Nissan Qashqai 1.6 dCi Tekna TEST (09)

LG G3 se odlično snašao u novom Nissanu Qashqai

Cijena za Nissan Qashqai 1.6 dCi

Testirani Qashqai spada među najopremljenije modele tako da oprema Tekna (najjača u ponudi) nudi podugačak spisak. Klima je automatska s dvozonskim usmjeravanjem zraka, start/stop sustav počinje već od paketa Visia, a 19-colni naplaci čine Qashqai još moćnijim.

Tekna je ojačana i s dodatnim paketom Driver assist kojeg čine sustavi za upozoravanje vozila u mrtvom kutu, prepoznavanje objekata u pokretu prilikom vožnje unatrag, sustav za održavanje vozačeve pozornosti te inteligentni sustav za parkiranje. Testirani Qashqai sadrži još i paket Sigurnost koji donosi prepoznavanje prometnih znakova, upozorenje ukoliko nenamjerno izađete iz prometne trake, automatski će upravljati dugim svjetlima, imat ćete prednje i stražnje parking senzore kao i sustav za izbjegavanje frontalnih sudara.

Osnovna cijena za 1,2-litreni benzinac je 149.900 kuna, dok cijena za 1,5 dCi starta od 168.000 kuna (najskuplja verzija košta217.879 kuna). Ciljate li na testirani 1,6 dCi tada je početna cijena 179.900 kuna, paket Acenta cijenu diže na 193.380 kuna, a najjači paket Tekna cijenu podiže na 232.752 kune. Na tu cijenu još treba dodati metalik boju (brončana – CAP, što je nova boja u ponudi i zaista predivno stoji) za što treba izdvojiti 4000 kuna te spomenuti paket Driver assist (4180 kuna) tako da se cijena u konačnici penje na 240.932 kuna.

Zanima li vas 4WD pogon, početna cijena je 204.316 kuna, Acenta košta 217.560 kuna, a Tekna 259.085 kuna. Vrh pnude čini X-Tronic automatski mjenjač u kombinaciji samo s prednjim pogonom i cijena se kreće od 193.789 do 246.899 kuna.

©VidiAuto.com, kolovoz 2014.

Tehničke karakteristike

Qashqai 1.6 dCi Tekna
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1598 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 130 KS pri 4000 o/min
Snaga u kWh: 96 kWh pri 4000 o/min
Okretni moment: 320 Nm pri 1750 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 9,90 s
Maksimalna brzina: 190 km/h
Potrošnja (grad): 5,20 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 3,90 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,40 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 5,20 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 115 g/km
Duljina: 4377 mm
Širina: 1806 mm
Visina: 1509 mm
Međuosovinski razmak: 2646 mm
Obujam prtljažnika: 430 l
Masa vozila: 1501 kg
Gume: 225/45 R19
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 240932 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj crossover dCi Nissan Qashqai test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 5. prosinac 1977.

12-5-1977 Prednji pogon za Amerikance

Prednji pogon za Amerikance

Predstavljen je Plymouth Horizon, prvi mali američki automobil s prednjim pogonom. Tehnički napredak na području pogonske tehnologije omogućio je smanjenje dimenzija i troškova proizvodnje sustava prednjeg pogona.

vs

.::.