Vidiauto Testovi Testirali smo... Honda CR-V 1.6 i-DTEC 2WD MT Elegance TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 31.01.2014. 10:37

Mali motor – velika zabava 

Honda CR-V 1.6 i-DTEC 2WD MT Elegance TEST

Honda CR-V 1.6 i-DTEC 2WD MT Elegance TEST

Redizajnirana Honda CR-V je kompaktni SUV s relativno malim turbodizelskim motorom s četiri redna cilindra snage 120 KS. U praksi – motor je jak i zabavan.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Hondin 1,6-litreni i-DTEC motor već smo s guštom „odradili“ u testu Honde Civic 1.6 i tada se pokazao izrazito dobrim i zabavnim. Stoga smo testiranju nove Honde CR-V četvrte generacije s 1.6 motorom pristupili s osobitim zanimanjem jer se ipak radi o dva različita modela, dvije različite mase i dva različita koeficijenta otpora zraka. Ukoliko vas zanima što znači oznaka CR-V, na Internetu se mogu pronaći razne skraćenice kao što je Compact Recreational Vehicle.

3 motora u ponudi

U praksi, CR-V s trećim u ponudi motorom (ovaj 1,6-litreni motor nije od početka u ponudi novog CR-V-a) odlično vuče masu od gotovo 1600 kilograma, odličan je i po zavojima, ima sasvim dovoljno momenta za potegnuti, a s isključenom kontrolom proklizavanja je još zabavniji. Isključivanjem kontrole proklizavanja Honda je i dalje upravljiva, samo što se više čuje škripanje guma jer tada imate kontrolu nad vozilom, bez oduzimanja snage i momenta. Dakle, 1,6-litreni dizelski i-DTEC motor ide i više nego dobro uzmemo li u obzir omjer mase i snage, a i svojom pojavom na cesti CR-V prvotno navodi na pomisao kako se ispod haube nalazi veliki motor. Naravno, možete birati i veći (jači) motor – 2,2-litreni i-DTEC je snage 150 KS i dostupan je samo s pogonom na sve kotače (4WD), ukoliko vas zanima samo takav pogon, dok je testirani 1,6-litreni dostupan samo s prednjim pogonom. U ponudi nove Honde CR-V je i jedan benzinski motor – 2,0 i-VTEC sa 155 KS i za njega možete birati između samo prednjeg pogona i pogona na sve kotače.

Honda CR-V 1.6 i-DTEC 2WD MT Elegance TEST (6)

Vratimo se na testni 1,6 i-DTEC motor sa 16 ventila Euro 5 norme ispuha koji se tijekom testa pokazao i štedljivim – po gradu je potrošnja 6 litara. I na autocesti potrošnja ne raste, a spušta se na otvorenoj cesti i prema 5 litara. Dakle, ovo je puni pogodak! Potrošnji sigurno pridonosi i gumb Econ koji daje i vizualnu oznaku koliko je vožnja ekološka i štedljiva – oko brzinomjera se s obje strane nalaze „eko linije“ koje svijetle različito u ovisnosti o načinu vožnje. Ako se vozi s lakšim pritiskom na papučicu gasa tada je boja zelena. Pritisnete li jače papučicu gasa, zelena boja nestaje. Automobil će vas i putem Up i Down oznaka podsjetiti kada je vrijeme za sljedeći stupanj prijenosa.

Honda CR-V 1.6 i-DTEC 2WD MT Elegance TEST (5)

Start-stop sustav pokreće motor u vrlo kratkom periodu

Motor ima sustav zaustavljanja rada Idle Stop prilikom stajanja na semaforu tako da se i na taj način štedi gorivo i manje zagađuje zrak, a dobro će vam doći i malo tišine. Naravno, sustav se može i deaktivirati gumbom smještenim ispred ručne kočnice. Pokretanje motora je vrlo brzo, dok se pritisne papučica spojke do kraja motor je već spreman za pokretanje vozila. Honda se hvali kako je ovo najlakši dizelski motor u klasi, a time se postiže i niža potrošnja goriva. Snagu od 120 KS postiže pri 4000 okretaja, a okretni moment od 300 Nm dostupan je pri 2000 okretaja. Omjer kompresije je 16,0:1. Pogledajmo i što je s CO2, koji je odnedavno postao vrlo bitan prilikom cijene vozila – emisija CO2 u kombiniranoj vožnji iznosi 119 g/km, što je 30 grama manje nego kod jačeg benzinca obujma 2,2 litre i snage 150 KS.

Honda CR-V 1.6 i-DTEC 2WD MT Elegance TEST (7)

Iako je vozilo velikih gabarita što se tiče dimenzija, pa je i težište očekivano nešto višlje, CR-V se ne naginje previše, iako se težište osjeti. Testirali samo ga po zavojima i usponima zagrebačke Medvednice, a vožnja do vrha Sljeme protekla je izuzetno zabavno. Naročito kada smo isključili kontrolu proklizavanja koja se nije ponovo uključivala nakon ulaska u zavoj, kao kod nekih današnjih novih vozila koja vam jednostavno ne dopuštaju da budete vozač u svojem vozilu.

Dobre kočnice i (doslovce super) precizan mjenjač s kratkim hodovima pojačavaju vozački utisak kojem do savršenstva nedostaje još malo tiši motor. Motor povuče već od 1500 okretaja, a ubrzavanje se moćno osjeti sve do 4000 okretaja kada više nije potrebno ići u okretaje. Jasno, u većini situacija gotovo nikada niti nećete motor vrtjeti tako visoko jer okretni moment imate pri puno manje okretaja, ali ako ste u pretjecanju dobro će doći jer ne morate mijenjati brzinu i gubiti na ubrzavanju.

Honda CR-V 1.6 i-DTEC 2WD MT Elegance TEST (4)

Kamera je iznad registarske pločice

Honda CR-V za kalendarsku godinu 2013 je dobro upravljivo vozilo, bez obzira što je velika, a praktičnosti pripomažu parking senzori smješteni u prednjem i stražnjem dijelu, a ima i kameru smještenu iznad registarske pločice koja uživo sliku prikazuje na ekranu u boji. Zahvaljujući senzorima i kameri parkiranje je zaista jednostavno i u prostorima koji su „na knap“. Doslovce se može približiti prepreci na nekoliko centimetara, a da je sve pod kontrolom. Vjerojatno će vas drugi sa strahom promatrati kako se približavate vozilu iza sebe, ali oboružani zvukom i slikom sve ćete napraviti savršeno precizno. Kada smo zanemarili parking senzore i kameru, inače opcijama koje dolaze s paketom opreme Elegance u testiranom CR-V-u, i dalje je vozilo bilo dobro pregledno. Tome pripomažu velike staklene površine.

Vanjski izgled

Honda CR-V u redizajniranom izdanju donosi novu prednju masku s LED svjetlima i kromiranim detaljima, te spojler na prtljažniku za efikasniji protok zraka iznad vozila. CR-V postoji već 17-tu godinu na tržištu (od 1996. godine) i uvijek ima prepoznatljiv izgled, bez obzira na generaciju. Vanjski retrovizori su zaobljenih kutova i dizajnerski su usklađeni s cjelokupnim vozilom, a istovremeno i maksimalno reduciraju mrtve kutove u vožnji.

Honda CR-V 1.6 i-DTEC 2WD MT Elegance TEST (3)
Honda CR-V 1.6 i-DTEC 2WD MT Elegance TEST (2)

Razlike su primjetne i u prednjem i u stražnjem dijelu

Usporedimo li novi CR-V četvrte generacije i prethodni treće generacije, u prednjem dijelu vozila i dalje se primjećuje ista dizajnerska linija koja povezuje svjetla i masku hladnjaka, dok su svjetla dobila zaobljenje prema gore i time su postala nešto agresivnija nego na prethodniku. Gledajući s boka, i dalje je primjetan treći prozor koji na stražnjem dijelu završava oštrijim linijama nego kod prethodnika koji je imao polukružni završetak. Već s boka se primjećuju izrazito velika stražnja svjetla koja kao i kod prethodnika počinju od samog krova i spuštaju se do polovice stražnjeg kraja, s tim da se sada izrazito šire i tako daju prepoznatljivost na cesti. Stražnje vjetrobransko staklo sada se vizualno spušta prema registarskoj pločici i daje moderniji izgled cijelom stražnjem dijelu.

Interijer

U unutrašnjosti su korišteni mekani materijali (mekani su i na oblogama vrata), a ručica 6-stupanjskog ručnog mjenjača nešto je višlje postavljena pa kada je ručica mjenjača presvučena kožom u trećoj brzini onda ruka mora biti u zraku, ali kada je u četvrtoj brzini onda lakat leži na središnjem naslonu za ruke, inače dostupnom već i od osnovne opreme Comfort. Područjem ispred vozača „vlada“ veliki brzinomjer, a pored njega s lijeve strane je omanji okretomjer. Kokpit je moderan, valovit je i nema „tvrde“ dizajnerske linije, a ukupni dojam podiže aluminijski umetak u instrument ploči. Ekran je smješten u središnjem dijelu i u boji je, a blago su polegnute komande multimedijskog uređaja i klime. Sviđa nam se što su otvori za piće prekriveni poklopcem pa sve vizualno bolje izgleda. Suvozači će cijeniti postojanje jastučića za lijevo koljeno koje štiti nogu od udara u armaturu. Dvozonski automatski klima uređaj je lijepo dizajniran i ima monokromatski ekran za kontrolu.

Multimedijski sustav s CD-om sastoji se od velikih tipki koje su praktično raspoređene oko središnjeg potenciometra za glasnoću zvuka koji se prostore preko šest zvučnika, a kontrola je moguća i putem tipki na upravljaču presvučenim kožom. Ima i integrirani Bluetooth za vožnju bez ruku. Unutar središnjeg naslona za ruke smješteni su USB i AUX ulazi za spajanje vanjskih uređaja i slušanje glazbe. Sviđa nam se postojanje tipke Scan kojom je moguće, na primjer, skenirati sve dostupne radijske postaje, a promjena se događa automatski nakon nekoliko sekundi tako da ne morate stalno pritiskati tipku za pretraživanje. Kada začujete zvuk koji vam se sviđa, dovoljno je samo ponovo pritisnuti tipku Scan i ta će postaja biti uključena. 5-inčni ekran i-MID je multiinformacijski tako da se na njemu prikazuju informacije s multimedijskog sustava, ali i od putnog računala. U boji je, a moguće je na njemu postaviti pozadinsku boju prema želji kao i učitati vaše fotografije s USB sticka. Iako nije prevelik, nije niti premalen, ali zaključujemo kako nije najoptimalnije iskorišten jer ne daje odjednom sve informacije s putnog računala. Možda je piktogram benzinske pumpe mogao biti manji ili barem se taj piktogram mogao iskoristiti kao indikator koliko je preostalo goriva.
CR-V ima jako puno mjesta, i u prednjem i u stražnjem dijelu, a i u visini. Visok je, što se primjećuje prilikom svakog ulaska i izlaska iz vozila. Pravi SUV za provozati se i izvan asfalta.

Prtljažnik je obujma 589 litara i zahvaljujući velikim petim vratima omogućuje prijevoz i većih predmeta kao i lakši manevar prilikom utovara. Ispod podnice se nalazi rezervni kotač, a zatreba li vam dodatnog prostora dovoljno je samo povući ručice u prtljažniku koje automatski spuštaju stražnja sjedala i tako povećavaju prtljažni prostor na 1146 litara. Ukoliko ste kupili veliku plazmu TV od barem 50 inča, nju ćete najjednostavnije smjestiti tako što samo donji dio stražnjih sjedala podignete i tako ćete dobiti ogromni prostor unutar kojeg ćete smjestiti kutiju. Ovo je odlično rješenje i ukoliko vam ne stane sve u prtljažnik, tako da se i na taj način može jednostavno doći do dodatnog prostora za prtljagu.

Honda CR-V 1.6 i-DTEC cijena

Japanci su poznati po nešto višim cijenama u osnovnim paketima, iako zauzvrat nude jako dug popis opreme. CR-V sa serijskom opremom Comfort na popisu nudi čak 67 raznih stavki, dok Elegance s kojim i dolazi test vozilo ima 19 opcija. Početna cijena za Hondu CR-V s 1,6-litrenim dizelskim motorom je 219.840 kuna, dok s Elegance opremom cijena raste na 234.990 kuna. Ukoliko vas zanima još više opreme, tada je cijena za Lifestyle 257.990 kuna. Raspon cijene za jačeg dizelaša sa 150 KS je od 261.990 do 374.950 kuna. Zanima li vas pak benzinac tada je cijena za prednji pogon u rasponu od 207.349 do 221.662 kuna, dok 4WD opcija starta od 224.630 i završava na cifri od 291.390 kuna.

©VidiAuto.com, siječanj 2014.

Tehničke karakteristike

CR-V 1.6 i-DTEC 2WD MT Elegance
Vrsta motora: Turbo diesel
Obujam motora: 1597 ccm
Broj cilindara: 4
Snaga u KS: 120 KS pri 4000 o/min
Snaga u kWh: 88 kWh pri 4000 o/min
Okretni moment: 300 Nm pri 2000 o/min
Mjenjač: 6 stupnjeva
Pogon: prednji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: 11,20 s
Maksimalna brzina: 182 km/h
Potrošnja (grad): 4,80 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (otvorena cesta): 4,30 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (kombinarano): 4,50 (kWh ili l)/100 km
Potrošnja (tijekom testa): 5,50 (kWh ili l)/100 km
CO2 emisija: 119 g/km
Duljina: 4570 mm
Širina: 1820 mm
Visina: 1685 mm
Međuosovinski razmak: 2630 mm
Obujam prtljažnika: 589 l
Masa vozila: 1541 kg
Gume: 225/65 R17
Euro NCAP ocjena: 5
Cijena: 234990 kn
Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj CR-V Honda i-DTEC test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 28. siječanj 1937.

Prva vožnja Wraitha

Prototip Rolls-Roycea Wraith krenuo je na današnji dan u prvu test vožnju. Prvi poslijeratni model zvao se Silver Wraith i postao je jedan od najpoznatijih luksuznih automobila u ponudi Rolls-Roycea.

vs