Vidiauto Savjeti Savjeti Autodoktora Zimske gume upotrebljavajte samo zimi

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 11.04.2019. 06:43

Promjena guma 

Savjetujemo: Zašto se ne voziti sa zimskim gumama po ljeti

Zimske gume upotrebljavajte samo zimi

Od 15. travnja u Hrvatskoj više neće biti obvezna upotreba zimske opreme u prometu na zimskim dionicama, ali se neki vozači ipak ne odlučuju za zamjenu guma.

Odabirom pravih guma i odgovarajućom brigom za njih znatno utječemo na svoju sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u prometu. Stoga se preporučuje da se bez obzira na broj kilometara koje prevozimo s dolaskom toplijih dana odlučimo za ljetne gume, a zimske pravilno uskladištimo do sljedeće sezone.

Zimska i ljetna guma

Kao što se može zaključiti iz njihova naziva, ljetne i zimske gume namjenski su prilagođene za vožnju u određenim vremenskim uvjetima istoga se razlikuju po vanjskoj konstrukciji i po kemijskom sastavu gumene mješavine. Zimske gume na gaznoj površini imaju dodatne lamele koje osiguravaju bolje prianjanje u snijegu i ledu; ljetne gume međutim imaju veće i kruće blokove gazne površine koje se u zavojima i pri skretanju manje savijaju. Takav koncept gumama osigurava bolje prianjanje i upravljivost te kraći zaustavni put, koji u kritičnim situacijama može biti od odlučujućeg značaja.

Razlika u duzini zaustavnog puta izmedu zimske i ljetne gume

Razlika u dužini zaustavnog puta između zimske i ljetne gume kod temperatura iznad 15 stupnjeva Celzija može iznositi i do sedam metara u korist ljetne gume, što je gotovo petina zaustavnog puta suvremenoga automobila od postignute brzine 100 kilometara na sat do zaustavljanja.

zimska guma

Zimska guma

Zimske su gume radi višeg postotka dodane silike osjetno mekše od ljetnih i posljedično se bolje ponašaju na temperaturama do 7 stupnjeva Celzija. Ako se pak na njima vozimo ljeti, počinju se pregrijavati, stvrdnjavaju se i gube svoje značajke. Istodobno se u takvim situacijama u usporedbi s ljetnim gumama značajno povećava habanje i potrošnja goriva.

ljetna guma

Ljetna guma

Kako bi zimske gume do sljedeće sezone zadržale svoja svojstva,osim pravilne upotrebe ključno je i pravilno skladištenje. Goodyearovi stručnjaci savjetuju da gume čuvate na tamnom, suhom i hladnom mjestu. Gume  s naplatcima objesite na nosače ili ih složite jednu na drugu (najviše četiri gume), a gume bez naplataka čuvajte usporedno u uspravnom položaju.

Za ocuvanje svojstava zimske gume kljucno je i pravilno skladistenje

Cjelogodišnje gume su, kao što njihov naziv kaže, namijenjene za upotrebu tijekom cijele godine i u svim uvjetima. One su svojevrstan kompromis, što znači da u pravim zimskim ili ljetnim uvjetima nemaju jednako dobra svojstva kao zimske, odnosno ljetne gume.

cjelogodišnja guma

Cjelogodišnja guma

Ključne riječi:
cjelogodišnje gume gume ljetne gume promjena guma savjeti servis sigurnost zimske gume
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.