Vidiauto Savjeti Savjeti Autodoktora Pravilna upotreba guma i sigurna vožnja

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 14.08.2019. 06:51

Savjetujemo 

Uz pravilnu upotrebu guma do sigurne vožnje

Pravilna upotreba guma i sigurna vožnja

Gume su sastavni dio svakoga vozila i njegov su jedini kontakt s podlogom. Pravilnim izborom i upotrebom guma pobrinut ćemo se za svoju sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Za omogućivanje sigurne vožnje u svim uvjetima izuzetno je važna dubina profila guma. Ona po zakonu mora iznositi najmanje 1,6 milimetara, a preporučuje se da gumu zamijenite kada se dubina spusti ispod 3 milimetra. U protivnom će guma imati lošije prianjanje, dulji zaustavni put, a postojat će i veća opasnost od akvaplaninga. Stoga redovito pratite dubinu na indikatorima, odnosno izbočenjima u glavnim žljebovima na profilu guma.

Za sigurnu voznju izuzetno je vazna dubina profila guma

Približno svaka dva tjedna treba provjeriti tlak zraka u gumi koji uvijek mora udovoljavati propisima proizvođača vozila. Prenizak zračni tlak uzrokuje pregrijavanje guma i veću potrošnju goriva, a previsok tlak povećava osjetljivost na prepreke na cesti i smanjuje udobnost u vožnji. U oba slučaja gume se brže i nepravilnije troše. Redovito provjeravajte tlak i u rezervnoj gumi, a prestaru gumu obavezno zamijenite. Ujedno obratite pozornost i na poziciju guma i povremeno ih rotirajte, odnosno mijenjajte njihov položaj između obje osovine. Radi osiguravanja veće stabilnosti stražnjega dijela vozila slabije gume namjestite na prednju osovinu. 

Uz pravilnu upotrebu guma do sigurne voznje

Ljetne i zimske gume namjenski su prilagođene za vožnju u određenim uvjetima. Bez obzira na broj prevoženih kilometara ljeti ne smijete upotrebljavati zimske gume. One se naime kod viših temperatura brže troše i omogućuju slabije prianjanje, što znatno utječe na dužinu zaustavnog puta. Zbog pregrijavanja se pogoršavaju svojstva gumene mješavine i oštećuju lamele na gaznom sloju, a zbog većeg otpora kotrljanja povećava se i potrošnja goriva. Isto tako ne kupujte rabljene gume, čak i kad na prvi pogled izgledaju besprijekorno, jer ne poznajete njihovu prošlost i eventualna oštećenja u unutarnjoj konstrukciji.  

Skladistenje guma

Za postizanje dužega životnog vijeka guma ključno je pravilno skladištenje, čime se zadržavaju njihove značajke. Goodyearovi stručnjaci savjetuju da gume čuvate na tamnom, suhom i hladnom mjestu. Gume s naplatcima objesite na nosače ili ih složite jednu na drugu (najviše četiri gume), a gume bez naplataka čuvajte usporedno u okomitom položaju.

Ključne riječi:
gume ljetne gume savjeti zimske gume
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 18. srpanj 1948.

Prva pobjeda najvećeg

Najveći vozač u povijesti Formule 1 Juan Manuel Fangio nastupio je u svojoj prvoj utrci te završio kao 12. Iako je tada imao već 27 godina Fangio je do kraja karijere (1957.) nanizao pet naslova svjetskog prvaka.

vs

.::.