Vidiauto Savjeti Savjeti Autodoktora Zaustavni put zimskih guma je kraći

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 02.01.2019. 06:05

Savjeti 

Radi čega je zaustavni put sa zimskim gumama puno kraći?

Zaustavni put zimskih guma je kraći

Zimi uvjeti na cestama mogu biti nepredvidljivi. Radi veće kočne izdržljivosti i boljega prianjanja primjerene zimske gume garantiraju veću sigurnost vozila u svim vremenskim prilikama.

U usporedbi s ljetnim gumama zimske gume napravljene su od mekše mješavine, stoga ostaju elastičnije i kod niskih temperatura – mnogo bolje od ljetnih guma zimske gume na cestama ponašaju se kod temperatura ispod 7°C. Zimske gume imaju i drugačiji profil od ljetnih. Tajna zimskih guma su lamele urezane u pojedine blokove dezena koje tijekom vožnje omogućuju dodatno prianjanje na snijegu. Prianjanje na kolnik puno je bolje, osobito kod kočenja, što povećava sigurnost u prometu.

UltraGrip Performance SUV Gen-1 postize odličnu kocnu izdrzljivost i bolje prianjanje

Budući da su zimi ceste često mokre, zimske gume svojim širokim žljebovima učinkovitije raspršuju vodu ispod gume, što sprječava proklizavanje ili aquaplaning. Za vožnju u zimskim uvjetima važna je i dubina profila. Nove gume imaju od osam do deset milimetara dubok utor. Kada rabljena guma dostigne samo četiri milimetara dubine, zaustavni put na snijegu produžuje se za približno 10 posto. Tada se preporučuje zamjena guma (zakonom je zimi ograničena dubina guma u Hrvatskoj na najmanje četiri milimetra).

Volvo XC40 snijeg

U zimskim uvjetima odgovarajuće zimske gume za razliku od ljetnih guma čak upola skraćuju zaustavni put. Na zimskim gumama vaše vozilo u vožnji po snijegu s brzinom od 50 km/h može se zaustaviti već nakon 26,4 metra, a sa standardnim ljetnim gumama u istim uvjetima trebalo bi im čak 77,9 metara.

Mitsubishi OUTLANDER PHEV 2019 snijeg

Najvažniju ulogu u postizanju najboljih rezultata u zahtjevnim zimskim uvjetima imaju i ugrađene inovativne tehnologije. Na primjer Goodyearova guma Ultra Grip Performance SUV Gen-1 na ovogodišnjem testu zimskih guma časopisa Auto Bild Allrad osvojila je prvo mjesto te postigla odličnu izdržljivost pri kočenju i bolje prianjanje radi optimalnih lamela i tehnologije Active Grip. Tehnologija 3D Block Interlocking System (BIS) omogućuje odlično prianjanje na suhim cestama, veću izdržljivost na snijegu te veću stabilnost jer je u kontaktu s podlogom veća površina gume. Osim toga indikator habanja gaznog sloja (TOP) upozorava kada gume treba zamijeniti, čime se postiže još veća sigurnost na cestama.

Ključne riječi:
savjeti zima zimske gume
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.