Vidiauto Savjeti Savjeti Autodoktora EGR ventil – često stvara probleme

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 03.07.2014. 22:29

Sustav povrata ispušnih plinova 

EGR ventil – često stvara probleme

Moderni automobili opremljeni su s exaust gasoline recirculation (EGR) ventilom koji pomaže u što boljem izgaranju i čistijem ispuhu. No, kada automobil zađe u godine tu nastaju problemi.

EGR ventil je smješten na ispušnom sustavu te neizgorene plinove vraća natrag u motor da bi što bolje izgorjeli kako bi ispuh bio što čistiji. Prelaskom ispušnih plinova preko temperature od 2500 stupnjeva dolazi do reakcije dušika i kisika te se stvara štetni dušikov-oksid (NOx) koji je vrlo štetan za atmosferu. Prvi benzinski automobil s direktnim ubrizgavanjem goriva Mitsubishi Carisma GDi je upravo imala problema s ovim plinom te je zato i povučena s tržišta. Zato se EGR ventil hladi kako do nastajanja NOx ne bi došlo. Nakon više desetaka tisuća kilometara zbog recimo učestale gradske vožnje te nakupljene čađe ili zbog lošeg goriva može doći do začepljenja ventila. To se manifestira kao manjak snage, pojačani dim iz ispuha ili se na instrument ploči pali kontrolna lampica pa elektronika motor stavlja u siguran mod i auto gubi na snazi. EGR problem se može rješiti tako da se blokira ventil, skine i očisti ili zamijeni novim. Zato vlasnici automobila s EGR-om nakon učestale gradske vožnje, pravac auto-cesta i gas!

egr-valve-large
Ključne riječi:
EGR ventil Mitsubishi NOx
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.