Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Kojega odabrati za kupnju: Mazdu 3, Seat Leon ili Toyotu Auris

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 08.06.2015. 09:39

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Kojega odabrati za kupnju: Mazdu 3, Seat Leon ili Toyotu Auris

Kojega odabrati za kupnju: Mazdu 3, Seat Leon ili Toyotu Auris

Privatni kupci najčešće biraju automobile iz kompaktne klase. Najvažniji kriteriji su cijena i dizajn, a dizelaši uživaju prednost u odnosu na benzince. Usporedili smo Mazdu 3, Seat Leon i Toyotu Auris, tri modela koja udovoljavaju navedenim preduvjetima i posjeduju određenu količinu estetske posebnosti.

Kategorija kompaktnih automobila, često nazivana i Golf-klasom, uživa popularnost u cijeloj Europi. Na pojedinim tržištima pojedine marke bilježe prednost u odnosu na druge, no generalno se može reći da najveće prodajne brojke pripadaju "velikoj europskoj petorki" koju čine Volkswagen, Opel, Ford, Renault i Peugeot. Njihove smo kompaktne modele (Golf, Astra, Focus, Megane i 308) nedavno obradili, a sada ćemo se pozabaviti trojkom koju čine španjolac i dva japanca - Mazda3, Seat Leon i Toyota Auris. Ovo su kompakti s kojima ćete biti primijećeni.

Pogled na specifikacije Mazde 3, Seat Leona i Toyote Auris otkriva kako su im mnoge osobine zajedničke, no u nekim bitnim detaljima su itekako različiti. Primjerice, dizajn sva tri automobila je na određen način osobit, ali cijene početnih dizelskih izvedbi pokrivaju prilično široki raspon. Najjeftiniji je Seat, a najskuplja Mazda.

Mazda 3 01

Mazda3 dolazi u dvije karoserijske izvedbe, kao sedan i hatchback. Ovdje smo se pozabavili verzijom s petorim vratima, što zbog praktičnosti, što dizajna. Paket opreme Challenge drugi je po redu i sadrži sve neophodno uključujući 16" alu naplatke i solidan multimedijski sustav sa središnjim zaslonom. Putnička kabina je otmjena, uz fine materijale i detalje iz viših klasa, poput klavirskoga laka. Sjedala su izdašno dimenzionirana i aristokratsko-sportski profilirana, a audio-sustav zvuči kristalnom bistrinom.

Ipak, najdragocjenije na Mazdi 3 CD150 nije ni dizajn eksterijera, ni u semi-premium stilu izvedena putnička kabina već tehnologija koju skriva poklopac motora. Mazda ima bogatu tradiciju u radu s egzotičnim tipovima motora – dugo i intenzivno je razvijala Wankelov motor, pionirski eksperimentirala s Millerovim motorom i aktivno koristila Comprex-diesel motor. Skyactiv tehnologija prirodan je korak u istom smjeru – ali ovaj put sa sretnim epilogom.

Mazda 3 03

Interijer Mazde 3

Srce sustava koji pored motora obuhvaća i mjenjače, podvozje i karoserijsku strukturu jest 2,2-litreni turbodizel iznimno niskog omjera kompresije (14,0:1) čime je pred konkurente stavljena uzbudljiva referenca. Hvalimo kultiviran i tih rad već od prvih sekundi po hladnom startu. Skyactiv-D je skroman potrošač – realno prolazi s manje od šest litara.

Zbog naprednog motora i zahvaljujući dosljednosti pri projektiranju vozila kao cjeline Trojka u vožnji razotkriva svoj kompletan ego. Mjenjač u stilu roadstera MX-5 i spontani odziv papučice gasa svaku akciju s lakoćom pretvaraju u ubrzanje. Zacijelo, tajna ovakve lepršavosti leži i u malenoj masi – čak iznimno malenoj. Hvalimo i suradnju podvozja koje zbog niskog težišta ne dozvoljava gotovo nikakvo naginjanje. Šećer na torti je komunikativan upravljač koji se usto i prilično lagano okreće – dovoljno da Mazdu 3 proglasimo "female-friendly" modelom.

Na žalost, savršenstvo uvijek ima visoku cijenu, a opravdanje što je ona bitno viša u odnosu na ovdje navedene suparnike nalazi se u tablici s tehničkim podacima: Mazdin dizelaš "svira" za dvije oktave više (i mnogo melodičnije), a svoju superiornost u odnosu na Toyotin i Seatov motor crpi iz 50 posto veće radne zapremine. Usto je proizvod koji dolazi izravno iz Japana, a poznato je da oznaka Made in Japan osim prestiža nosi i teret u obliku 10 postotnih carinskih davanja koji za Leon (iz Španjolske) i Auris (iz Velike Britanije) ne vrijede. Da nema tako visoku cijenu, Mazdu 3 bismo mirne duše preporučili svima!

Leon 03

Drugi kandidat nimalo manje samouvjerenog izgleda dolazi iz španjolske ispostave Volkswagenovog koncerna. Leonova vanjština pršti od sportskog stila, a kokpit je organiziran gotovo idealno ergonomski i po uzoru na novije VW-ove proizvode. A s obzirom da je tehnička podloga preuzeta iz Golfa, Leon ima predispozicije zavladati segmentom!

Ipak, prodaje se u daleko skromnijim brojkama nego Auris ili Mazda 3 – pokušajmo dokučiti zašto. Prvo, među potencijalnim kupcima još uvijek postoji jedna nesigurnost i nepovjerenje u marku. Krivac za to je sam VW koji godinama nije imao jasnu viziju što napraviti sa Seatom. S jedne strane su ga željeli održati na životu, a s druge im je smetao: zbog atraktivnog dizajna Seatovi su modeli predstavljali potencijalnu ugrozu prodaji Pola i Golfa pa im je preostalo životariti "uživajući" maćehinski odnos od strane principala. Nastojalo ih se umjetno "hendikepirati", primjerice ugradnjom motora starije generacije odnosno upotrebom slabijih materijala u putničkoj kabini. Slično se događalo i danas se događa sa Volkswagenovim modelima u odnosu na paralelne Audijeve – jer ako proizvodi jeftinije marke postanu "predobri", hoće li se itko još odlučivati za one skuplje?

Leon 06

Interijer Seata Leon

Leon se u osnovnoj Reference izvedbi kotrlja na neuglednim čeličnim naplatcima i "balonkama" te ne posjeduje gotovo ništa od atraktivnosti modela sa Seatovih reklamnih ilustracija. Za to je potrebno otići do srednje razine Style, logično zaokruženog paketa sa 16" alu naplatcima, multifunkcionalnim upravljačem, tempomatom, maglenkama, svim podizačima i Bluetooth sustavom. Motorizirat ćemo ga 1,6-litrenim CR TDI strojem sa 105 KS koji raspolaže start-stop tehnologijom. Uz ručni mjenjač sa (svega) pet stupnjeva prijenosa auto će nas doći 149.902 kune.

Okej, Leon sada izgleda onako kako bismo željeli. No, ako smo se žalili na cijenu Mazde 3 (oko 170.000 kuna), ni tu nećemo biti zadovoljni jer Leonov TDI ni blizu nije tako snažan, niti je vozilo opremljeno LED svjetlima (moguće ih je dobiti uz nadoplatu) koja ga čine tako posebnim! Performanse su solidne, ali ni potrošnja, ni kultiviranost, ni elastičnost motora nisu kao kod Mazde 3. Tražimo bolju opciju – privlačan i udoban automobil koji je jeftiniji, a s bogatijim paketom serijske opreme. Tko bi rekao da ćemo ga pronaći baš u Toyotinom prodajnom salonu?

Auris 06 (moja fotka)

Auris je suvremena verzija Corolle s neparnim brojem vrata, dakle model ogromne tradicije unatoč relativno kratkom stažu od nepunih deset godina. Druga generacija je oblikovana (za Toyotino konzervativno poimanje dizajna) vrlo hrabro i progresivno i raspolaže širokom paletom solidnih motora, uključujući i hibridnu opciju.

Većini najzanimljivija izvedba troši dizelsko gorivo i razvija 90 KS. Na papiru to možda zvuči skromno, no u praksi je više nego dovoljno zahvaljujući dobro ugođenoj kombinaciji motora i mjenjača te relativno maloj masi vozila. Auris pokretan 1.4 D-4D motorom (veći dizelaš je dvolitraš, no na osjet ne pruža bitno više dinamike od manjeg "naftaša") izuzetno se spretno vozi u gradu i ne posustaje ni na autocesti, barem do "pristojnih" brzina oko 140-150 km/h. Prosječnom korisniku je to sasvim dovoljno. Potrošnja je na razini Mazdine ako ne i niža, dok je akustička udobnost u vožnji primjerna za dizelski kompakt ovog cjenovnog ranga.

Auris 05

Interijer Toyote Auris

Auris nam se svidio i zbog svojih unutarnjih kvaliteta: sjedala su iznimno dobro ergonomski oblikovana, materijali i kvaliteta završne obrade iznad prosjeka, a oprema daleko najopsežnija. Preporučena razina opreme je treća po redu i zove se jednako kao i kod Seata: Style. Takav Auris 1.4 D-4D košta vrlo povoljnih 132.900 kuna, a serijska oprema uključuje dvobojne 16" alu naplatke, sportska sjedala, dodatno zatamnjena stražnja stakla, tempomat i vrlo korisnu sitnicu – kameru za vožnju unatrag.

Zbog najniže cijene, najbogatije opreme i najekonomičnijeg pogonskog sklopa u ovoj usporedbi te uzevši u obzir petogodišnje jamstvo, snažan imidž marke i opće zadovoljstvo vlasnika Toyotinih vozila, ni sekunde nismo dvojili koji od ovdje sučeljenih kandidata zavređuje ovotjednu titulu preporuke tjedna - to je Toyota Auris. Čestitamo, Toyota!

Kompakti Mazda3 Seat Leon Toyota Auris tablica

Napomena: navedene cijene vrijede na dan objave članka.

Ključne riječi:
Auris cijena Leon Mazda3 Palac gore za kupnju Seat Toyota usporedba
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.