Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Talentirani gradski mališani: izabrati Fiat, Hyundai ili Renault?

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 20.04.2015. 09:10

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Talentirani gradski mališani: izabrati Fiat, Hyundai ili Renault?

Talentirani gradski mališani: izabrati Fiat, Hyundai ili Renault?

Gradski mališani su u proteklim desetljećima prevalili daleki put: nekada spartanska prijevozna sredstva za siromašne danas su trendi ljepotani koji naprosto zrače pod svjetlima velegrada. Usporedili smo Pandu, i10 i Twingo.

"Malo vozilo" je nekada podrazumijevalo duljinu automobila oko tri metra, slabašan motor, udobnost vožnje kao u limenci na kotačima i nikakvu sigurnost. Prisjetimo se samo staroga Fiata 500 Nuova ili dobro nam poznate Peglice (alias Fiat 126). Primjećujete li da govorimo samo o Fiatima? Ne bez razloga: u prošlosti su talijanski proizvođači, na čelu s torinskom markom nadmoćno vladali segmentom malih gradskih automobila. A danas?

Danas je Fiatova knjiga spala na dva slova: near-premium proizvod Fiat 500 te zgodnu i prihvatljivu Pandu. S Pandom ćemo i započeti naše gradsko putovanje, s ciljem da doznamo koji gradski mališan nudi najviše prostora i praktičnosti, uz najnižu cijenu.

fiat_panda-2011_r3

Fiat Panda

Fiat Panda je zgodan autić samouvjerenog stava. Aktualna, treća generacija je razigrana verzija "kockaste" legende s početka osamdesetih godina i prezentira se uz duhovite vizualne interpretacije kvadrata, kao osnove nekadašnjeg Giugiarovog "djela". Pretjerano bi bilo reći "umjetničkog djela", no u najmanju ruku jedne kultne industrijske ikone.

Panda dolazi iz talijanske tvornice Pomigliano d'Arco. Kvaliteta automobila je na visokoj razini – prema raznim istraživanjima zadovoljstva vlasnika redovito osvaja visoke ocjene. Uz spomenuti Fiat 500 utjelovljuje i najpouzdanijeg Fiata (vjerojatno) svih vremena. No, što Panda nudi u praktičnom smislu?

fiat_panda-2011_r1

Interijer Fiat Pande

Ograničimo li se na usporedbu gradskih mališana razumne cijene, našu će Pandu pokretati klasičan 1,2-litreni atmosferski četverocilindrični benzinski "Fire" motor od 69 KS. Ekonomičan je i bez downsizing tehnologije te nudi sasvim dobru dinamiku, uz tihi rad. Inače je Panda kao Panda: kockasta, visoka, prostrana i praktična, s poštenim prtljažnikom, dobrim sjedalima i solidnom serijskom opremom. Klimatizirana i sa City-servo uređajem košta skromnih 67.500 kuna – što vlasniku definitivno ostavlja dovoljno "džeparca" za gorivo. Pali i vozi – ako treba, sve do Sicilije!

hyundai_i10-2014_r1.jpg

Hyundai i10

Prvi Pandin izazivač dolazi iz Koreje (točnije iz Turske gdje se proizvodi za europska tržišta), a riječ je o Hyundaiju i10. Teško je zamisliti maleni gradski automobil koji bi bio racionalnije konstruiran, a da ima toliko šarma. i10 je ozbiljno i zrelo vozilo bez bitne mane, no i cijena mu je nešto viša od Fiatove. Ako mislite da razliku opravdava boljim tvorničkim jamstvom, moramo vas razočarati: Fiat također nudi pet godina garancije!

hyundai_i10-2014_r5.jpg

Unutrašnjost Hyundaija i10

Pravi Hyundaijev adut jest njegova udobna unutrašnjost. Pruža funkcionalnost i ugodnu atmosferu, čak i višim osobama. Prostorna ekonomičnost je iznimno dobra jer unatoč skromnoj dužini od svega 3,66 metara i10 nudi sasvim dobru komociju za četiri odrasle osobe. Cijena malenog Hyundaija prihvatljiva je samo ako se odlučite za verziju s baznim trocilindričnim motorom zapremine jedne litre. U izravnoj usporedbi s Pandom međutim gubi utrku jer Fiat razvija bolje performanse, uz potrošnju koja je na koncu izjednačena.

Treba znati da i10 ostavlja dorečeniji dojam ako se pod poklopcem motora nalazi veći 1,2-litarski stroj s parnim brojem cilindara, no cijena takve izvedbe je bitno viša od Pandine. Razlika od 1000 eura u najnižem tržišnom segmentu ima nezanemarivu ulogu pa možemo reći kako je Hyundai vrijedan razmatranja, ali će teško ugroziti Fiata.

renault_twingo-soft-top-uk-2014_r7.jpg

Renault Twingo

Hoće li to poći za rukom novome Twingu? Konstrukcijski hrabar iskorak pod geslom "sve straga" posve je izmijenio karakter malenog Renaulta iz Novoga Mesta. Iako sada dolazi samo s petorim vratima, ovaj simpatično dizajniran automobil ne ispunjava očekivanja u putničkom prostoru: tu nedostaje prostora. Krivnju za to snosi "podebljana" podnica u službi pasivne sigurnosti koju u ovom slučaju ne može pružiti sam motor jer se nalazi straga. No zato trpi i zapremina prtljažnika (motor je smješten ispod njegove podnice). I konačno, nejasno je zašto se u "nosu" vozila nije pronašlo barem stotinjak litara prtljažnog prostora, kao kod staroga Fiće?

renault_twingo_2014_interior

Renault Twingo - unutrašnjost

Twingovo podvozje je izvedeno s mnogo pažnje jer se radi o automobilu nesvakidašnje konstrukcije, barem u današnje vrijeme strogih sigurnosnih normi. Filtriranje neravnina je solidno, smetaju tek blage vibracije stražnjeg kraja prilikom prelazaka preko kraćih neravnina. S obzirom kako je budžet u ovoj usporedbi strogo ograničen, u obzir dolazi samo osnovni motor oznake SCe 70, trocilindraš bez turba. Ne oduševljava performansama, osobito u usporedbi s Pandom. Ipak, vožnja Twingom će biti relaksirajuća, uz jedini uvjet da ne zahtijevate dinamiku. S mirnom nogom na gasu neće mnogo ni potrošiti.

renault_twingo-soft-top-uk-2014_r6

Renault Twingo ima motor smješten straga, ispod prtljažnika

Twingovu neuobičajenu konstrukciju sa straga smještenim motorom i pogonom na stražnje kotače možemo opravdati samo jednim argumentom: nudi miljama bolju okretnost od kompletne konkurencije, što može, ali i ne mora biti velika prednost u gradu. Premalo s obzirom na sav trud koji je uložen u razvoj ovog Renaulta. Vrijeme će pokazati tko je bio u pravu. Cijena vozila s osnovnim paketom opreme i doplatom za paket Cool (klima uređaj, CD-radio i Bluetooth) iznosi 71.890 kuna.

Uspoređujući tri moderna i inovativna gradska mališana s cijenom oko 70.000 kuna dolazimo do zaključka kako najnovije nije uvijek i najbolje, kao i spoznaje da stroge ekološke norme današnje motore "guše" do te mjere da je sedamdesetak konjskih snaga jedva dovoljno za praćenje ritma gradske svakodnevice, da o kvaliteti vožnje na brzim cestama (izvan naselja) i ne govorimo. S pravom se dakle postavlja pitanje jesu li današnji gradski mališani vrijedni svoje cijene?

Odgovor na to pitanje ovisit će o individualnim potrebama svakog kupca. Kao automobili za grad, ova tri vozila potpuno zadovoljavaju, no za desetak do 15 tisuća kuna više otvara se mnogo širi izbor univerzalnije upotrebljivih automobila s kojima niste "izgubljeni" ni u kojoj "životnoj-cestovnoj" situaciji. Zovemo ih modelima iz B segmenta, a neki od preporučljivijih modela bili bi Suzuki Swift, Renault Clio, Toyota Yaris i Mazda 2.

No, nemojmo ostaviti ovu priču nezavršenom. Na pitanje koji je mali gradski automobil najbolji imamo jasan odgovor: preporuka tjedna ide u ruke Fiat Pande! Najjeftinija je, solidno opremljena, super se provlači kroz uske prolaze i u jednom dahu može sve do Sicilije!

Gradski automobili tablica

Napomena: navedene cijene vrijede na dan objave članka.

fiat_panda-2011_r5

Naš ovotjedni Palac za kupnju ide Fiat Pandi

Ključne riječi:
cijena Fiat Hyundai i10 Palac gore za kupnju Panda Renault Twingo usporedba
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. srpanj 1903.

Proizveden prvi Ford Model A

Prvi Ford Model A isporučen je svom vlasniku Dr. Ernstu Pfenningu iz Chicaga.  Automobil je znatno pridonio razvoju tvrtke te popločio put budućim uspješnim modelima poput legendarnog T.

vs

.::.