Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Astra, C4, Focus, Golf, Megane ili 308?

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 18.05.2015. 08:15

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Koga odabrati za kupnju: Astru, C4, Focus, Golf, Megane ili 308

Astra, C4, Focus, Golf, Megane ili 308?

Golf je dugogodišnji lider kompaktne klase, no postavlja se pitanje je li najbolja roba ujedno i najisplativija kupnja? Doznajte iz usporedbe Golfa i njegovih europskih konkurenata.

U europskoj ligi prvaka redizajnirani Focus iznova će pokušati uzdrmati odnose u kompaktnoj klasi. Nije mu lako: lider segmenta koji se i naziva prema njemu – Volkswagen Golf – u najboljoj je formi i nema namjeru predati štafetu nikome pa ni borbeno raspoloženom Focusu. A ponajmanje Astri koja čeka nasljednika.

Francuzi u kontri napadaju s tri modela: Citroën C4 upravo je odjenuo prekrojeno odijelo, Megane se nakon dva redizajna još uvijek solidno drži, a Peugeot 308 ponosi se nedavno osvojenim titulama automobila godine. Bit će napeto...

U 2014. godini u Hrvatskoj je zabilježen blagi rast prodaje novih automobila. Mada plus od 22 posto zvuči obećavajuće, zapravo je to rezultat javne nabave automobila za vladu i državne ustanove kao i registracija velikih flotnih kupaca poput rent-a-car tvrtki. VW Golf je lani završio na drugom mjestu ljestvice najprodavanijih modela, a Astra na četvrtoj. Preostala četiri kompakta s početka priče nisu se plasirala u top ten. Međutim, nije to stvarni pokazatelj stanja tržišta kao ni popularnosti pojedinih modela. Ono se ogledava kroz brojke koje "proizvode" privatni kupci, a tu stvari stoje kudikamo drugačije...

Na odluke privatnih kupaca uvelike utječe nabavna cijena novog automobila, troškovi korištenja te rezidualna vrijednost na tržištu rabljenih nakon tipično pet godina vlasništva. Bitan je i subjektivni faktor koji diktira određenu simpatiju prema nekom modelu ili marki. Ne biste vjerovali, ali Golf u cijeloj toj formuli ne stoji baš najbolje – zahtijeva najveću investiciju u startu što mnogim kupcima predstavlja nerješiv problem. Bez obzira što je rodonačelnik kompaktne klase i u većini disciplina u samome vrhu, bitno viša cijena nego kod nekih konkurenata mnogima onemogućava uživanje u njegovim vrlinama. A tada više nije važno što najbolje čuva vrijednost kao rabljeno vozilo.

Citroen C4 03

Jer, sve je relativno. Ako npr. solidno opremljeni Golf TDI u startu stoji 150.000 kuna (a još smo i malo rekli!) te će nakon pet godina vrijediti oko 75.000 kuna, većini će privatnih kupaca biti prihvatljiviji jedan C4 HDi sličnih dimenzija, performansi i ekonomičnosti. Razlog je financijske prirode i postotno se može izraziti brojkom 25. Toliko je postotaka (odnosno za četvrtinu!) tipičan C4 jeftiniji od tipičnog Golfa, koji tu razliku nikada neće nadoknaditi, pa ni nakon iks godina kada jednom dođe vrijeme za rastanak.

Citroen C4 04

Istovremeno stoji kako Citroën nije tako dobar automobil kao Volkswagen. Postoji stanovita kvalitativna razlika, u vožnji proizvodi nešto više buke, prelaskom preko grubljih neravnina lupa ovjesom i nema osobito precizan mjenjač. Ali nisu to grubi nedostaci. Prevedeno na jezik "običnog" vozača postaju jedva primjetne sitnice od akademske važnosti. S druge strane C4 ima natprosječnu serijsku opremu, odlična sjedala i velik prtljažnik. To je dakle automobil o kojem treba ozbiljno razmisliti ukoliko se planira nabavka kompakta na srednji rok.

Renult Megane 03

Slično je i s Meganeom. Iako DUŽE OD pet godina na tržištu, treća generacija Renaultovog kompakta još uvijek pronalazi solidan broj kupaca. Nakon dvije "korekcije nosa" uspješno skriva svoje godine, a i s tehničke strane je sve samo ne "stara krama". Posebno se preporuča kao dizelaš, dok su paketi opreme u svakom slučaju iznad nužnog standarda.

Renult Megane 04

Megane nema osobito dobra sjedala i nije jak u pogledu funkcionalnosti infotainment sustava, odnosno (po naški) rukovanja autoradijom. Inače mu se malo toga može zamjeriti, posebno s obzirom na cijenu. Razumiju to i kupci jer statističke brojke potvrđuju kako Megane nije loša kupnja.

Peugeot 308 01

Nedavno predstavljani Peugeot 308 se drži vrlo moderno i od konkurencije odskače minimalističkom armaturnom pločom. Veliki "tablet" nasred putničke kabine ujedinjuje sve funkcije navigacije, CD-radija, grijanja, ventilacije i klimatizacije što je vrlo "chic" kada nekome objašnjavate kako je to riješeno u vašem vozilu, ali i frustrirajuće kada otkrijete što sve zbog toga niste u stanju lako napraviti! A posebno za te novce...

Peugeot 308 03

Tristoosmica je ozbiljan pandan Golfu i ostalim predatorima iz kompaktne klase, ali u nekim detaljima mu nedostaje finalnog "šlifa". Zašto ovjes preko neravnina vibrira i kako to da se Peugeot odlučio na reviziju pojma ergonomije vozačeve pozicije? Valjda postoji razlog zašto sve ostale marke svoje armaturne ploče oblikuju na sličan način – zašto bi sada Peugeot trebao otkrivati toplu vodu?

Inače s Peugeotom 308 nećete imati problema – mehanički je solidan, opremom također solidan, a po pitanju cijene isto solidan. Estetikom odnosno dizajnom je doista poseban – i možda vam se upravo zato i svidi.

Ford Focus 01

A nakon opuštenog izleta u francuske krajeve, vraćamo se u industrijski razvijenu Njemačku. Redizajn na poznatom Ford Focusu treće generacije ispravio je dizajnerske propuste na središnjem grebenu armaturne ploče te je vozilu podario ozbiljniji nastup. Njuška u stilu Astona sada se već potpuno stopila s Fordovim proizvodima pa je bilo krajnje vrijeme da se primijeni i na najvažniji model.

Ford Focus 03

Motorska ponuda obuhvaća odlične Ecoboost turbobenzince, no ovdje smo se ograničili na dizelsku opciju. Svejedno, jer Fordovi TDCi motori nemaju razloga skrivati se od konkurencije. Konačno, Fordov je ovjes najdinamičniji i istovremeno udoban pa, ako je to prioritet, Focus može biti primjer ostalima.

Astra 02

Pregled europskih oponenata VW Golfu završit ćemo Opel Astrom koja je na hrvatskom tržištu dostupna s najmodernijim dizelašem unutar ovoga pregleda. 1.6 CDTi razvija visoku snagu i bogat okretni moment što je i potrebno jer Astra je najteža u ovoj usporedbi. Opelov dizelaš uspješno dokida taj hendikep, bez osobite žrtve u odnosu na potrošnju goriva.

Astra 03

Astrina "solidna" masa znači da u njoj "ima materijala" što je u današnjem potrošačkom društvu koji živi pod geslom kupi-iskoristi-baci zanimljiva pojava. Inače je to čvrst i prostran automobil napravljen po dobrim njemačkim standardima, a i marka Opel uživa veliko poštovanje hrvatskih vozača. Zauzvrat, Opelova je cijena stvarno fer, posebno s obzirom na protuvrijednost koja se dobiva.

VW Golf 01

A Golf? Na ovim je prostorima uvijek simbolizirao malo veću financijsku snagu onoga tko ga vozi. To je besprijekoran proizvod, ali ga mnogi smatraju nemaštovitim automobilom koji prati čvrsta pravila i koji nema duha. Mada je Volkswagen majstor stvaranja "referentnih vrijednosti" u autoindustriji, to je ujedno i znak da su se najviše usredotočili na postavljanje novih industrijskih standarda. A gdje je ostalo – razigranost, inovativnost, individualnost? Odmak od "standardiziranih" okvira kod Golfa možete postići jedino izborom viših paketa opreme, a individualizaciju ostvariti kupnjom dodatne opreme. Oboje košta, ali je i neophodno ukoliko ne želite "goli" Golf koji ne izgleda nekako dosadno.

VW Golf 04

A nije ni jeftin! Naravno, tijekom godina će očuvati svoju vrijednost, a njegov TDI bi mogao biti jednako izdržljiv kao i dizelaši u konkurenata. No, s obzirom na tržišnu ponudu suparničkih marki i njihove cijene, Golf bi trebao ponuditi više. Osim povoljnih leasing aranžmana s idealnim buy-back uvjetima (što je pravnim osobama od presudnog značaja) ne vidimo poseban razlog da, kao privatni kupac, kupite baš Golfa.

Umjesto njega, u uži izbor bismo stavili Ford i Opel. I Focus i Astra prenose dojam solidnosti i trajnosti, s tim da je prvi u elementu u rukama vozača koji cijeni "angažiranu" vožnju, dok je drugi namijenjen širem spektru korisnika, k tome i nešto prostraniji i udobniji. Zato ovotjedna preporuka za kupnju pripada ozbiljnoj i dozreloj Astri s moćnim dizelašem i bogatom serijskom opremom.

Kompaktni automobili tablica

Napomena: navedene cijene vrijede na dan objave članka.

Ključne riječi:
cijena Kompakt Palac gore za kupnju usporedba
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. travanj 1925.

4-25-1925 Debi Maseratija

Debi Maseratija

Prvi automobil Alfierija Maseratija, Tipo 26, debitirao je pobijedivši u svojoj klasi u Targa Floriju. Alfieri Maserati sam je vozio trkaći automobil.

vs

.::.