Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Fiat 500C, VW Buba Cabrio ili DS3 Cabrio?

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 25.05.2015. 09:20

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Koji kabriolet kupiti: Fiat 500C, VW Buba Cabrio ili DS3 Cabrio?

Fiat 500C, VW Buba Cabrio ili DS3 Cabrio?

Atraktivan kabriolet za samo 100.000 kuna? Našli smo ga! Sunčani svibanjski dani označili su početak sezone popularnih kabrioleta. Donosimo pregled pristupačnih automobila s otvorenim krovom.

Nakon velikog buma s početka 2000-tih godina ponuda jeftinih automobila sa sklopivim krovom osjetno se "stanjila". Modeli cijene 170-180 tisuća kuna danas se mogu pobrojati na prste jedne ruke. Šteta, jer vožnja bez krova pruža jedinstveno iskustvo slobode, brzine i spoja s prirodom. Vozeći se u otvorenom automobilu udišete zrak začinjen jutarnjom rosom i uživate u mirisu šuma i cvjetnih livada, a samo u gradskom prometu ili za vrijeme enormnih vrućina ćete zatvoriti "šator" i uključiti klimu, što zbog smoga, što zbog UV zračenja.

Dakako, kabriolet i visoke, autocestovne brzine ne idu skupa. Ali vožnja bez krova i nije priča o jurnjavi i prelaženju rekordnih udaljenosti u jednom dahu, nego o krstarenju po sporednim cestama, kroz idilične krajolike i uspavana sela. Poseban je to užitak i nije za svakoga. Tko ne razumije, neka ne kupuje kabriolet.

VW_Golf_Cabriolet

Volkswagen Golf Cabrio

U osamdesetim i devedesetim godinama europska je autoindustrija iznjedrila brojne jeftine kabriolete. Sjetimo se samo Golfa, Kadetta i Escorta Cabrio, zatim Ritma Bertone, pa otvorenih izvedbi Peugeota 205 i 306, Renaulta 19, Fiat Punta, možda Talbot Sambe i sličnih.

Sada već zamrli, novi val pristupačnih malih kabrioleta s početka novog tisućljeća opet se dogodilo na Peugeotovu inicijativu. Modelom 206 CC francuska je marka stvorila ekonomičan i jeftin kabriolet s tvrdim segmentnim krovom koji je otvarala i zatvarala komplicirana elektro-hidraulička aparatura. Bilo je stanovitih problema s kvalitetom i trajnošću te konstrukcije, ali ipak manje od očekivanja. Uslijedili su slično koncipirani Peugeot 307 i 308 CC, Renault Megane CC, Mitsubishi Colt CZC, Nissan Micra C+C, Volkswagen Eos, Opel Astra TwinTop i slični.

Daljnji zanimljivi pokušaji u budžetnoj klasi, ali bez osobitog uspjeha, zvali su se Ford Streetka, Opel Tigra TwinTop, Renault Wind, Smart Roadster i Fiat Barchetta. Ako ih danas pronađete u vrlo dobrom do odličnom stanju, velike su šanse da ćete u njima još godinama uživati, a nakon desetak godina prodajom možda i zaraditi.

Renault_Wind_1.6_800_2

Renault_Wind

Otprilike u vrijeme masovnije pojave kabrioleta s tvrdim sklopivim krovom su i cijene takvih automobila lagano otišle u nebo pa je kupcima tanjeg džepa preostalo "utješiti" se tek nekakvim Citroën Plurielom. Ali nije to bila neka utjeha. Po spojevima krovnih lukova je stalno prokišnjavalo, a krutost karoserije je bila klimava pa se užitak u vožnji mjerio u miligramima. Navedeni propusti nikada nisu u potpunosti bili riješeni.

Nasuprot Plurielu koji niste smjeli ostaviti na kiši, premium proizvođači su stalno nudili (a i danas nude) perfektne kabrio-proizvode raznih klasa, no u pravilu vrlo-vrlo visokih cjenovnih razreda. O cijenama otvorenih Mercedesa, BMW-a i Audija bolje je ne govoriti – koštaju kao dvosoban stan u tramvajskoj zoni! Mada je užitak u vožnji zajamčen, bez vibracija i uz snažne, uglađene i tihe motore, tako visoka ulaganja nisu opravdana – osim ako vam je u životu za lovu baš svejedno!

Stoga smo ovdje okupili sva tri otvorena automobila koja se na hrvatskom tržištu nude uz cijenu do 200.000 kuna. Unatoč kakvoj-takvoj "skromnosti" kada je u pitanju nabavna cijena novoga vozila, smatramo da ova tri modela mogu ponuditi gotovo maksimalan užitak vožnje bez krova, a za tek djelić iznosa koji biste izdvojili za jedan Mercedes SLK. Zapravo, mogli biste kupiti sva tri ovdje prikazana kabrioleta i potrošiti manje od cijene najjeftinijeg BMW-a Serije 4 Cabrio!

DSC00766_Mazda MX-5

Krajem ljeta u prodaju stiže nova Mazda MX-5 ND

Ovaj pregled smo planirali otvoriti Mazdom MX-5, svojevrsnom legendom još za vrijeme života koja je prije 25 godina revitalizirala lik i djelo engleskog roadstera iz šezdesetih godina prošloga stoljeća. Međutim, kako će aktualnu generaciju uskoro smijeniti posve nova izvedba, u ovom trenutku se nalazimo u "vakuumu". Nova MX-petica još nije stigla, a stara je rasprodana! O novom modelu se zna gotovo sve, samo cijene još nisu poznate. Nagađa se da će biti (nezanemarivo) više od sadašnjih. Kada bi poneki primjerak aktualne, treće generacije negdje još bio raspoloživ, proglasili bismo to dobrom prilikom za kupnju jer aktualnoj Mazdi MX-5 ništa ne nedostaje! Uostalom, roadsteri su ionako vozila koja ne stare.

VW Buba kabrio 04

Tako će prvi automobil na našem kratkom popisu biti Volkswagen Beetle Cabrio. Simpatičnog izgleda i s prednjim pogonom košta "već od" 194.000 kuna, što je čak i prihvatljiv iznos s obzirom na privlačan retro-dizajn i solidnu mehaniku nove Bube. Ipak, mogla bi ona koštati i manje jer slično opremljen i motoriziran Golf TSI stoji tek dvije trećine navedene cijene. Razlika bi bila više nego dovoljna za pokrivanje troška osjetljive konstrukcije otvorivog krova i drugih detalja koji su Bubi potrebni kako bi funkcionirala na visokoj razini današnjih Volkswagena. Ostaje dakle dojam skupo nadoplaćene dodatne atraktivnosti.

DS 3 Cabrio 02

Upravo suprotno vrijedi za preostala dva modela. DS 3 Cabrio i Fiat 500C su izrazito povoljni u svojim početnim izvedbama, posebno Fiat. Oba su mali, ali ne toliko da bi to utjecalo na njihovu upotrebljivost. Upravo DS3 Cabrio nas je oduševio oblikom i zapreminom prtljažnika u koji stanu 4 (četiri!) normirana "avionska" kofera. Znamo jer smo probali! Fiat je kraći i zbog toga pogodniji za romantična putovanja udvoje, ali DS može proći i kao specifično rješenje obiteljskog vozila, naravno dok su djeca još u ranim tinejdžerskim godinama.

Fiat 500C 04

A kakvi ih motori pokreću? Ukratko, ne očekujte turbake! Bazni modeli imaju atmosferske benzince s tri (DS) odnosno četiri (Fiat) cilindra. Ali tu postoji jedno - ali. Dok Fiatu sjajno pristaje tih i uravnotežen Fire motor sa sedamdesetak konjskih snaga, DS sa trocilindričnim PureTec motorićem nije idealan izbor. Naprosto, ovaj automobil asocira na sportsku i dinamičnu vožnju, poput primjerice Minija! Rješenja ima: nemojte birati osnovni motor, već radije optirajte za neku skuplju, ali moćniju varijantu pogonskog sklopa. Primjerice za novi HDi 100 dizelski agregat s kojim DS3 ide vrlo dobro, a pri tome smiješno malo troši. Za dvije klase je agilniji od Petstotke, ali je ujedno i 70.000 kuna skuplji!

Međutim, voziti kabrio znači uživati u vožnji na drugačiji način, bez jurnjave, za što je dovoljan i Fiatov motor. Uzevši u obzir cijenu Fiata 500C koja iznosi 100.000 kuna, opremu koja je kompletna (klima, radio, alu-naplaci, itd.), kvalitetu retro unutrašnjosti i dražestan izgled koji nakon osam godina djeluje jednako svježe kao na dan premijere, jasno je da talijanski kabriolet Fiat 500C zaslužuje našu bezrezervnu preporuku za kupnju!

Kabrioleti tablica usporedba cijena

Napomena: navedene cijene vrijede na dan objave članka.

Ključne riječi:
500C Buba Cabrio cijena DS 3 Fiat Kabriolet kupnja usporedba Volkswagen
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.