Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Dacia Duster vs Fiat Tipo HB vs Nissan Note

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 19.04.2017. 13:54

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Čaroban iznos, 100.000 kuna - Dacia Duster vs Fiat Tipo HB vs Nissan Note

Dacia Duster vs Fiat Tipo HB vs Nissan Note

Koliko novca trebamo izdvojiti za kupnju praktičnog, zanimljivog, karakternog automobila? Najmanje 150.000 kuna? Može li se takvo vozilo kupiti za 130.000 kuna? Može li za manje?

Malobrojni privatni kupci novih automobila danas s većom pozornošću nego ikada odmjeravaju "plijen" prije definitivnog odstrela. Naši redovni čitatelji sigurno su upoznati s preporučljivim modelima unutar pojedinih klasa. Najvažnija su im vozila iz takozvane "budžetne kategorije", odnosno cjenovnog razreda do okvirnih 100.000 kuna. Ipak, malo tko je svjestan činjenice da tržište trenutno nudi nekoliko posebno zanimljivih modela s cijenama do maksimalno 100.000 kuna.

Za ovu smo priliku izdvojili tri automobila koji se uklapaju u zadani budžet i svojim karakterom privlače pozornost. Bitno je naglasiti da ovdje nećemo uspoređivati automobile iz iste klase što se u prvi mah može činiti promašeno. Međutim, realan život često (ne uvijek, ali dovoljno često!) izgleda upravo ovako: nakon sedam, osam ili deset godina od posljednje kupnje automobila kupac odlazi u prodajni salon, ali bez strogo definiranog stava.

Odluku će donijeti "u hodu", ne mareći za klase i kategorije, sve dok ga odabrani model zadovoljava u svakom potrebnom pogledu (dizajn, prostranost, ekonomičnost i dakako cijena). Vrlo često u salon stiže s jednom idejom pa se iz salona odveze u nekom posve drugom automobilu. Odluke se donose i mijenjaju spontano, sve dok su u skladu s predviđenim iznosom.

Započnimo s konkretnim primjerima, jer ih ima na pretek. Naime, za 100.000 kuna koliko smo "naciljali", hrvatsko tržište novih automobila obiluje raznolikom ponudom. Većina se odnosi na obiteljske automobile skrojene baš po mjeri prosječnog hrvatskog kupca. Krenimo s najrazumnijom kategorijom – kompaktima, gdje ne možemo zaobići temeljnu "ikonu pristupačnosti" koja nam stiže iz Fiata.

Riječ je o novom Tipu "hatchbacku" koji je proljetos stigao u Hrvatsku, dakle posve je "svježa roba"! Bazira se na otprije poznatom Tipu "sedanu" koji se prodaje godinu dana unatrag, i jednako kao sedan proizvodi se u Turskoj. Nema u tome ničega lošeg: mjereno europskim standardima, neupitna je kvaliteta automobila koji dolaze iz turskih tvornica. Ne samo Fiata nego i Toyota, Renaulta, Citroena i drugih.

Tipo 10

U izvedbi Amore, s benzinskim motorom od 95 konjskih snaga, Fiat Tipo košta vrlo primamljivih 100.000 kuna. Tipova je putnička kabina među najprostranijima u kompaktnoj klasi. A kako ne bi bilo zabune, u spomenutu je cijenu uključen i vrlo dobar paket serijske opreme, s klima uređajem i ostalim suvremenim elementima poput modernog multimedijalnog uređaja s velikim središnjim zaslonom osjetljivim na dodir.

Tipo 04

Postoji i Tipo s dizelskim motorom, no prednost benzinske varijante je niža startna cijena. Ako kupujete auto za 100.000 kuna, možda će vam ostati i "nešto sitno" za auto-plinsku instalaciju čiju ugradnju Fiat procjenjuje na, prema našem mišljenju povoljnih, 6.800 kuna. Atmosferski benzinac jednostavne konstrukcije lijepo podnosi uporabu auto-plina, a uz serijsko 5-godišnje Fiatovo jamstvo takav će Tipo godinama služiti "bez glavobolje".

Drugi kandidat stiže s druge strane svijeta, iz renomirane japanske kuće Nissan. U pitanju je Note: inteligentan, prilagodljiv i nadasve ekonomičan mali monovolumen. Za njim je nekoliko prosječno uspješno provedenih godina na europskim tržištima i prava je šteta što se više neće proizvoditi. Kako smo od zastupnika za Hrvatsku doznali, određeni broj Noteova još čeka na isporuku. Korisna je to informacija, naime za sâm finale – uoči prestanka proizvodnje – Nissan je snizio cijenu i povećao količinu serijske opreme. Govorimo o 95.000 kuna koliko košta Nissan Note u izvedbi Family.

Note 05

Serijska oprema je bitno bogatija od osnovne verzije i uključuje automatsku klimu, aluminijske naplatke od 15 cola plus lukavo osmišljenu kliznu stražnju klupu pomoću koje se povećava prostor za noge putnika u drugom redu, ili se – po potrebi – povećava kapacitet prtljažnika. Osim toga, Note Family posjeduje i MP3-CD-autoradio s USB-om i Bluetoothom, prednja i stražnja svjetla za maglu, vrlo koristan tempomat, pa čak i metalik boju koja se obično nadoplaćuje.

Note 02

Štednja se jedino primijeti na motoru koji ima tri cilindra (a ne četiri kao Fiat) i nije osobito eksplozivan. Ipak, snaga koju razvija nije nedostatna za "normalne oblike prometovanja", pa ni poneki "brže odvezeni krug". Atmosferski 1,2-litreni trocilindraš se veselo zavrti, kada i zazvuči sportski. Ne karakteriziraju ga velike oscilacije u potrošnji goriva. Sasvim je dovoljan za grad i prigrađe, ali na autocesti, posebno pod punim opterećenjem, brzo doseže svoje granice. Nema veze, za manje od 100.000 kuna to ne bi trebao biti neprihvatljiv kompromis.

Konačno, u ovu smo usporedbu "prokrijumčarili" i jednog terenca. Zašto ne, ako ga možemo nabaviti za manje od 100.000 kuna! Riječ je o legendarnom Dusteru by Dacia, automobilu koji je u potpunosti izbrisao ostatke poveznica sa "starom" Dacijom. Duster je moćan i robustan radni stroj koji primjerice koristi i Hrvatska gorska služba spašavanja, da navedemo samo najjači od mnogih vjerodostojnih referenci.

Duster je izdržljiv na terenu, ali je istovremeno i solidno putno vozilo. Više je terenac nego SUV, no i dalje je praktičan, dovoljno prostran (mada možda malo manje, nego li pretpostavljate) i udoban na putovanjima. Ne treba s njime previše žuriti pa će sve biti u redu: tada ne buči jako, niti ne troši mnogo.

Duster 05

U Dacijinom slučaju je sto tisuća jedva dovoljno za baznu izvedbu, no za te novce je Duster pojava i pol od auta – čak je i ultra-popularna Suzuki Vitara barem 15 posto skuplja u startu! Rumunjski terenac je nedavno osvježen i, bez obzira na svoj tržišni staž, još uvijek djeluje atraktivno. Serijska oprema će za navedeni iznos biti skromna, ali ne i oskudna (klima uređaj je uključen!), a olakotna je okolnost da Dusteru dobro pristaje naknadno ugrađena dodatna oprema. Slobodno mu "nakalemite" aftermarket bull-bar, maglenke u Rallye Monte Carlo stilu, atraktivne naljepnice ili upadljive lakometalne naplatke umjesto (serijskih) čeličnih. I imate unikat za kojim se malo tko neće okrenuti.

Motor je, kao i cijeli automobil, jednostavan i izdržljiv: 1,6-litreni četverocilindarski benzinac sa 115 KS ide onako kako to očekujemo od stroja izvedenog prema pravilima "stare škole". Na jači pritisak gasa će reagirati povišenom potrošnjom, ali kao što još nitko nije izumio perpetuum mobile, tako nema ni terenca za 100.000 kuna koji bi vozio ekonomično poput mopeda. Ukratko, ako priželjkujete Dustera, imate naše zeleno svjetlo.

Duster 04

Na kraju, valjalo bi ponuditi nekakav savjet ili barem izvesti zaključak. Ovdje okupljeni modeli su iz različitih klasa, s cijenom koja im je jedina poveznica. Teško je reći je li bolje potrošiti 100.000 kuna za Daciju, Fiata ili Nissana. Odluka će u velikoj mjeri ovisiti o afinitietima kupca prema nekoj marki odnosno njegovim specijalnim potrebama za određenim osobinama vozila.

Ali ako nas pitate koji bismo automobil odabrali ako bismo nekim slučajem imali "višak" od 100.000 kuna u džepu, odgovorili bismo – Fiat. Najmodernijeg je dizajna, vrlo prostran i dovoljno udoban. Ima solidan motor mirnog i tihog rada koji ne troši previše. Ukoliko bi s Tipom prelazili više od 12.000 kilometara godišnje, ozbiljno bismo razmotrili i "plinsku opciju". Kod manje godišnje kilometraže ne bismo se zabrinjavali s cijenom goriva čiji je udio u konačnoj bilanci cijene vlasništva vozila relativno nizak. I samo još jedna rečenica – niti s nekim od preostala dva kandidata nećete pogriješiti!

Fiat Tipo HB POBJEDNIK
Dacia Duster vs Fiat Tipo HB vs Nissan Note TABLICA

Napomena: navedeni iznosi su službene maloprodajne cijene vozila na dan objave članka.

Ključne riječi:
Duster Note Palac gore za kupnju Tipo usporedba
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.