Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Usporedba X-Trail vs Outlander vs Forester

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 14.11.2016. 15:29

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Usporedba Nissan X-Trail vs Mitsubishi Outlander vs Subaru Forester

Usporedba X-Trail vs Outlander vs Forester

Ovo su pravi SUV-ovi! Masa šminkerskih crossovera i "soft SUV"-ova potisnula je u drugi plan one stvarne, robusne predstavnike SUV kategorije. Predstavljamo tri modela koji drže do izvorne ideje i ne boje se blata, uspona i tereta.

Ako se aktivno bavite skijanjem, istražujete prirodu ili često odlazite na put sa zakačenom prikolicom, vjerojatno već posjedujete vozilo s pogonom na sve kotače. Tržište pruža cijelo bogatstvo atraktivnih modela izraženog avanturističkog duha, no samo rijetki ispunjavaju visoka očekivanja. Većina proizvođača nudi automobile koji samo izgledaju poput moćnih terenaca, no zapravo su to modeli bez osobitih terenskih sposobnosti. Prodaje se iluzija.

Za to je kriv konzumerizam. Marketing, čija je zadaća da kod ljudi potakne želju za kupovinom i tako ih pretvori u potrošače, nastoji nas uvjeriti da su nam takvi automobili prijeko potrebni. U tome često i uspijeva. Rezultat su crossoverima i SUV-ovima preplavljene ulice američkih, europskih i azijskih metropola. Gužva koja bi tu ionako vladala time se samo povećava. No, mudar čovjek ne pada na naivne marketinške fore. Ako mu je zbog stila života doista potreban SUV, od takvog vozila očekuje i konkretne talente koje obični automobili ne posjeduju. Uostalom, SUV-ovi baš i nisu osobito jeftina roba.

Mitsubishi Outlander 04

Mitsubishi Outlander

Ovdje okupljeni trio baštini uglednu terensku prošlost: u prethodnim generacijama su X-Trail, Outlander i Forester slovili kao solidni, robusni i sposobni penjači i tegljači. Jesu li u aktualnim generacijama ostali jednako čvrsti? Je li 'digitalni napredak' ugrozio njihov 'oldschool' duh? Pokušat ćemo odgovoriti u današnjoj usporedbi.

Najdulji u ovome trojcu je Outlander, što potvrđuje i najprostranijom putničkom kabinom. Jedini u serijskoj opremi ima sedam sjedala, a X-Trail ih nudi uz nadoplatu. Forester je najkompaktniji što je sasvim okej sve dok vam je pet sjedećih mjesta dovoljno. Unutrašnje uređenje je stilom posve različito – svaka marka je vjerna vlastitoj filozofiji, a kako ovdje govorimo o japanskim brendovima te su filozofije prilično 'tvrde'.

Nissan X-Trail 07

Interijer Nissana X-Trail

Nissan je relativno moderan i udoban, Subaru do detalja promišljen i funkcionalan, a Mitsubishi simpatično retro-usmjeren. Futurizam i pomodni detalji nedostaju svakome od njih što je, prema našem skromnom mišljenju, u ovome segmentu prednost, a ne mana.

Robusnost se nastavlja ozbiljnim dizelskim agregatima snage oko 150 KS. Jedino Nissan "podbacuje", sa svega 130 KS. Tvrde kako je to u duhu downsizinga i u svrhu bolje ekonomičnosti. Najbolji pogon na sve kotače ima Subaru. Nezaustavljiv je na rahlom terenu, po snijegu i pijesku – sve dok ne naiđe na fizički nepremostive prepreke. Outlander je tu manje konzistentan jer katkada (a definitivno prije nego što bi očekivali) kapitulira na skliskoj, nagnutoj podlozi, dok X-Trail-u 4x4 pogon služi u prvome redu za ispunjenje vučnih sposobnosti.

Subaru Forester 01

Subaru Forester

Po skliskom asfaltu (kiša, susnježica) je najsuvereniji Subaru. Zavojitom cestom se, u rukama iskusnog pilota, dirigira kao sportski bolid. U takvim okolnostima se Nissan spušta na razinu jeftinijeg Qashqaija, a Outlander ni po suhome nije vozilo u kojem bi brža vožnja nekome mogla značiti osobiti užitak, čime ne tvrdimo da je loš, već samo da nema sportski usmjerenu osobnost.

Subaruov zvuk motora podupire sportski doživljaj. Nevjerojatno je kako taj Boxer Diesel dobro zvuči kada ga se tjera u okretaje – ni traga dosadnom dizelskom štektanju. Dvojica suparnika su u pogonskom smislu udobnije podešeni: bolja zvučna izolacija i naknadno neutraliziranje alternirajućih sila (koje Subaruov bokser-motor niti ne proizvodi!) stavljaju ih na istu kvalitativnu razinu.

Mitsubishi Outlander 05

Interijer Mitsubishi Outlandera

Ručni mjenjači se u ovoj kategoriji još uvijek koriste, ali ih polako istiskuju automatske getribe. Odlučili smo se za manualne mjenjače jer vozaču pružaju izravniju kontrolu nad prijenosom snage, a zbog elastičnih dizelskih motora ne uvjetuju česte izmjene stupnjeva. Najbolji "šaltung" ima Forester. To je jednostavno tako – na tu temu nemamo posebno što elaborirati. Nissan tu opet nudi onaj Qashqaijevski feeling, a Mitsubishijev mjenjač je (samo) neupadljiv. Nekima će i to biti dovoljno.

Ali tko potroši blizu 300.000 kuna na osobni automobil, vjerojatno traži više od prosjeka. Možda želi posjedovati i nešto posebno. U svakom slučaju očekuje trajnost, kvalitetu i – u konkretnom slučaju SUV vozila – beskompromisnu robusnost. Sve to u manjoj ili većoj mjeri pronalazi kod sva tri kandidata jer, logično, na osnovu tih karakteristika smo ih i birali.

Nissan X-Trail 05

Nissan X-Trail

Ali bez obzira na to, u mnogim bitnim detaljima prisutna je stanovita distinkcija. Najbliži mainstreamu je X-Trail koji je u trećem opusu izgubio svoj simpatični, kutijast izgled zbog čega je u prve dvije generacije podsjećao na stare Land Rovere. Danas djeluje poput napumpanog Qashqaija i, ruku na srce, niti ne nudi mnogo više od njega.

Konzervativni Outlander ima najveći putnički prostor i prtljažnik, može povući najtežu kočenu prikolicu (do 2000 kg), nudi sedam sjedala i vjerojatno je najracionalniji odabir za prostrani, obiteljski SUV. Na žalost i najdosadnije se vozi, bez mogućnosti za iznenadnim nadahnućem za vozača.

Subaru Forester 06

Interijer Subaru Forestera

Sve to posjeduje i Forester koji, pod uvjetom da vas zadovolji svojom prostranošću – a definitivno nije malen, samo nešto kraći i manjeg kapaciteta od ostalih – tijekom zajedno provedenih kilometara može postati i više od vašeg automobila: vaš partner i prijatelj. Zbog svojih nestandardnih tehnoloških rješenja neki ga smatraju egzotičnim, a nama je upravo zato poseban i drag. Ne brinite – u pogledu trajnosti, robusnosti i sposobnosti je u samome vrhu. Stoga naša ovotjedna preporuka za kupnju ide Subaru Foresteru.

Subaru Forester 04 - POBJEDNIK
X-Trail vs Outlander vs Forester POBJEDNIK

Napomena: navedeni iznosi su službene cijene vozila i vrijede na dan objave članka.

Ključne riječi:
Palac gore za kupnju usporedba
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. rujan 1893.

9-22-1893  Prvi američki automobil

Prvi američki automobil

Prvi automobil u Americi izradili su braća Charles i Frank Duryea, inače proizvođači bicikala. Braći je za izradu automobila bilo potrebno oko dvije godine. Na današnji su ga dan ponosno prvi puta provozali ulicama Springfielda u državi Massachusetts.

vs

.::.