Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Citroën C5 vs Hyundai i40 vs Opel Insignia

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 04.04.2017. 16:51

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Usporedba klasične srednje klase: Citroën C5 vs Hyundai i40 vs Opel Insignia

Citroën C5 vs Hyundai i40 vs Opel Insignia

Uspoređujemo tri seniorska modela iz srednje klase. Jesu li Citroën C5, Hyundai i40 i Opel Insignia još uvijek u dobroj formi?

Najjači magnet za privlačenje potrošačke pozornosti su noviteti. To pravilo vrijedi i u automobilskoj industriji – izmišljaju se novi dizajnerski izričaji, razvijaju novokoncipirani motori, osmišljavaju futurističke unutrašnjosti i primjenjuju revolucionarna tehnološka rješenja. Premda sve što je novo često nije i bolje od prethodnoga, pravila su postavljena tako da napredak nije ostvariv bez inovacija, makar bile samo prividne.

Naravno, razvoj novih dizajnerskih smjerova, ekonomičnijih a istovremeno snažnijih motora i općenito inovativnih mehatroničkih rješenja košta, a cijenu u konačnici plaća kupac. Uostalom, u komercijalnom svijetu je tehnološki napredak upravo instrument za povećavanje profita, što je i temeljni cilj svakog zdravog gospodarskog subjekta u kapitalizmu. Pomoću snažnih poluga marketinškog mehanizma taj se napredak manje ili više uspješno "prodaje" ciljnoj skupini koja nerijetko nije ni svjesna da mu "novi" model ne nudi supstancijalan boljitak u odnosu na automobile koji su već godinama prisutni na cestama.

Veći dio javnosti to neće primijetiti, no ozbiljni kupci, oni koji doista u dogledno vrijeme žele potrošiti određenu svotu novca na novo vozilo, prije konačne odluke će vjerojatno odraditi jednu ozbiljniju pripremu. U konkretnom slučaju kupovine automobila iz komercijalne (dakle non-premium) srednje klase, odnosno D-segmenta, valja usporediti sve ozbiljne kandidate.

Opel Insignia 03

Opel Insignia

Pored relativno novih modela kao što su Passat, Mondeo, Mazda 6 ili Talisman valja provjeriti i ostatak tržišne ponude. Neki od tih modela su donekle izvan fokusa, što zbog starosti, a što zbog nepopularnosti među hrvatskim kupcima, no često baš oni nude izvanrednu protuvrijednost za uložen novac i na taj način kupcu mogu uštedjeti i do 50.000 kuna!

Naime, tehnološki napredak koji nam automobilska industrija kontinuirano nastoji prodati nije uvijek stvaran, a često nam nije ni potreban. Potvrđuju to modeli poput Avensisa, Insignije, Peugeota 508, Citroëna C5 ili Hyundaija i40. Navedeni modeli nakon pet, šest pa i sedam tržišnih godina još uvijek se "dobro drže" i pronalaze solidan broj kupaca, dokazujući kako nije uvijek svakome, pod svaku cijenu potreban "najnoviji" novi automobil.

Nakon ovog poduljeg uvoda, razmotrimo ovdje okupljene kandidate. Odlučili smo se za ugledne limuzine srednje klase ozbiljnog, ali ne i razmetljivog nastupa. Kupujemo dizelašem pokretano vozilo s automatskim mjenjačem, radi komfora i ekonomičnosti. Želimo i adekvatnu serijsku opremu, bez pretjerivanja. Sve to ne bi smjelo biti skuplje od 200.000 kuna (s PDV-om). Nakon pregleda ponude odlučili smo se za konkretne modele iz Citroëna, Hyundaija i Opela.

Opel Insignia 02

Opel Insignia

Najstariji, ali ne i najmanje popularan automobil iz našeg trija je Insignia. Čini se da je Opel svojevremeno odlično pogodio dizajn i proporcije, a redizajn je to samo potvrdio. Insignia nudi komfornu, ali nešto skučeniju unutrašnjost od onoga što sugerira svojom glamuroznom pojavom. Prednja sjedala nude dovoljno prostora, no kupeasto nagnuta krovna linija negativno utječe na prostranost stražnje klupe.

Opel Insignia int

Interijer Opel Insignije

Bitno je istaknuti da Insignia jedina ovdje dolazi u tri karoserijske izvedbe. Osim standardnih verzija 'sedan' i 'karavan', postoji i kao 'liftback'. Mada u praktičnom smislu liftback nudi gotovo koliko i karavan, ta je verzija na našem tržištu najmanje zastupljena. Ukusu domaćeg kupca daleko je bliži 'sedan', makar imao uvjerljivo najnepristupačniji prtljažnik.

Citroën C5 02

Citroen C5

Prtljažniku Citroëna se, zbog skučenog otvora također teško pristupa, a skupa s osebujno zakrivljenim, konkavnim stražnjim staklom sve to nas podsjeća na legendarni CX iz 1974. godine koji je povijesni predak današnjega C5. Oba modela dijele hidropneumatski ovjes (koji danas nosi pomodan naziv Hydractive), nešto najbolje u pogledu udobnosti što nam je automobilska industrija ikada dala. Naprosto je nevjerojatno da je Citroën odlučio "ubiti" svoj hidroaktivni ovjes, uz obrazloženje da "jedino oni danas tako nešto koriste" pa im je to navodno postalo skupo i neisplativo. Umjesto toga, a uz pomoć ciljane upotrebe nepresušnih marketinških izvora, hidroaktivni ovjes je trebalo pretvoriti u prodajni adut koji u jednom automobilu komercijalne klase omogućuje premium komfor vožnje, bolji nego u većini višestruko skupljih vozila.

Citroën C5 01

Citroen C5

Ali ništa od toga. Hidropneumatski ovjes, inače potpuno pouzdan i trajan dio Citroënovih automobila, uskoro će pasti kao još jedna žrtva industrijskog "napretka", a zapravo samo sve dalekosežnijeg tehnološkog unificiranja automobila, kao proizvoda. Aktualni C5 ga još uvijek koristi, ali s njegovim nestankom iz ponude nestat će i Hydractive. Kao utjeha, ostaje činjenica da su Citroënovi automobili udobni i s klasičnim, čeličnim oprugama, mada osjećaj vožnje nije isti.

Citroën C5 int

Citroen C5 unutrašnjost

Vrativši se modelu C5, osim solidne do raskošne ponude prostora u kabini odlikuje se i još uvijek modernom armaturnom pločom i mnoštvom serijske opreme. Dva su dizelska motora ostala u ponudi: slabiji sa 150 KS, ručnim mjenjačem i standardnim ovjesom te jači sa 180 KS, automatskim mjenjačem i hidraulikom. Jasno je koji ćemo odabrati, zar ne?

Snažniji između dva motora je stvarno jak i udobnu Citroënovu lađu s lakoćom pretvara u gliser. U odnosu na Opelove pogonske sklopove istog cjenovnog ranga francuska kombinacija djeluje svježe i poletno, mada C5, kao uostalom ni Insignia, nije osobito lagano vozilo. Gradska potrošnja goriva bliže "desetki" to najbolje potvrđuje.

Općenito suvremeniji dojam ostavlja Hyundai. Manjim motorom postiže gotovo iste performanse kao i suparnici, a uz gotovo dvostruko nižu potrošnju goriva. i40 ima najveći spremnik goriva pa uz nisku potrošnju ostvaruje zavidnu autonomiju, bitno veću od 1000 kilometara. Time je i40 idealan putni automobil, što potvrđuje uglađenom automatikom sa sedam stupnjeva. Neprimjetno glatke izmjene stupnjeva prati nečujna zvučna kulisa što vožnju pretvara u luksuzan doživljaj. Dobra sjedala i armaturna ploča krojena po mjeri vozača, uz najprostraniju stražnju klupu zaokružuju pozitivnu sliku putničke kabine.

Hyundai i40 1.7 CRDi 141 ISG 7DCT Comfort (01)

Hyundai i40

Nakon pregleda cjenika dolazimo do spoznaje kako Hyundai nudi najviše opreme za najmanje novca. Provjerite li i usporedite što u našoj tablici navedene izvedbe donose kao serijsku opremu, zaključit ćete kako je Hyundai daleko ispred Citroëna i Opela, koji istini za volju također ispunjavaju postavljene zahtjeve. Ali je u toj priči i40 i bitno jeftiniji!

Hyundai i40 1.7 CRDi 141 ISG 7DCT Comfort (02)

Interijer Hyundaija i40

Uspoređujući motore, osjetna je generacijska razlika između francuskog proizvoda s jedne strane i korejskoga s druge. Što se Opela tiče, njegov downsizing-dizelaš se ovdje bori s prevelikom masom tako da i u tom slučaju Hyundai izlazi kao pobjednik.

Detaljno smo usporedili tri modela iz srednje komercijalne klase koji su već godinama na tržištu i u tome su vremenu ostvarili solidne do zavidne prodajne rezultate. Citroën C5 bismo preporučili svima koji tragaju za ultimativnim osjećajem udobnosti u vožnji, spremni su potrošiti poneku tisuću kuna više na automobil i kasnije na gorivo te imaju iskustva s francuskim automobilima.

Opelov model iz ovoga trija je najzastupljeniji na cestama, sa solidnim referencama kao službeno vozilo i prepoznatljivim "opelovskim" osobinama u pogledu servisne mreže i pristupačnog održavanja. Kvalitetom je prosječan, a takav je i cijenom. Istoimeni nasljednik nove generacije već kuca na vrata, ali stari model je još u prodaji što znači da ćete se lako dogovoriti za popust.

Apsolutni pobjednik ove usporedbe je Hyundai i40: posjeduje živahan i tih motor i brz mjenjač najmodernije tehnologije, udoban je gotovo poput Citroëna, prostraniji od Opela i opremljeniji od obojice. Uz najdulji jamstveni rok dolazi i najpovoljnija cijena – daljnji komentar je nepotreban.

Hyundai i40 1.7 CRDi 141 ISG 7DCT Comfort (uvodna)
Citroën C5 vs Hyundai i40 vs Opel Insignia tablica

Napomena: navedeni iznosi su službene maloprodajne cijene vozila na dan objave članka.

Ključne riječi:
C5 i40 Insignia Palac gore za kupnju usporedba
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. lipanj 1996.

Zanardijeva prva CART pobjeda

Alessandro Zanardi, bivši vozač Formule 1, osvojio je na današnji dan 1996. godine svoju prvu CART IndyCar utrku u Portlandu, Oregon, u bolidu Reynard-Honde.

vs

.::.