Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju BMW 520d vs Jaguar XF vs Volvo S90

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 25.10.2016. 09:55

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Usporedba premium limuzina s karakterom BMW 520d vs Jaguar XF vs Volvo S90

BMW 520d vs Jaguar XF vs Volvo S90

Limuzina više srednje klase idealna je mjera premium kategorije. Elegantna je ali ne i razmetljiva, velika je ali ne i nezgrapna te okolini prenosi poruku blagostanja, ne čineći to brutalno i prijeteći.

Veliki sedan je najkonzervativnija kategorija vozila, ali kroz desetljeća su se razvili modeli snažnih osobnosti. Okupili smo tri cijenjena predstavnika za vozače različitih profila i usporedili ih - BMW 520d vs Jaguar XF vs Volvo S90.

Izazivač u ovome troboju je Volvo S90. Nakon velikog SUV-a XC90 nastavlja promovirati novo lice švedske marke. Osim face, relativno je nova i platforma te motori. S90 dolazi na mjesto ostarjeloga S80, no za razliku od prethodnika koji se razmetao motorima sve do kalibra V8, S90 je skroman tip – mjera su mu dvije litre i četiri klipa.

Volvo 10

Volvo S90

Volvov stil donosi mnogo svježine u karakterima bogatu visoku srednju klasu. Izdaleka je prepoznatljiv, jednako kao što su to, svaki na svoj način, i čvrsti Bavarac te otmjeni Englez. BMW-ov prigušeno ohol, aristokratski dizajn je odavno konfekcioniran što potvrđuje još uvijek aktualna serija 5, kao i upravo najavljena, buduća generacija njihovog ključnog modela. Naglasak kod BMW-a je na užitku u vožnji (u originalu – Freude am Fahren). Jaguarova filozofija je drugačija: džentlmenski interijer, sportski štih i svojstveno britanski, dakle "drugačije" riješeni detalji.

Jaguar 06

Jaguar XF

Ovi automobili su dovoljno različiti da jedni drugima ne predstavljaju konkurenciju. Zajednička osobina im je da će vas u njima okolina registrirati kao individualca, nekoga tko zna zašto je odabrao marku koju vozi. U Hrvatskoj je najjednostavnije kupiti Audi ili Mercedes i biti frajer. No ima i onih koji traže nešto posebnije.

Automobile smo konfigurirali s dvolitrenim dizelskim motorima, pogonom na prednje odnosno stražnje kotače (nismo se odlučivali na pogon na sve kotače) i s automatskim mjenjačima (standard u ovoj klasi). Nismo htjeli pucati preko cilja – zamišljeni limit je pola milijuna kuna.

S90 se bazira na platformi koju koristi i XC90 što znači da je limitiran na dvolitrene, četverocilindrične motore. Bez obzira na to koliko čeznemo za više kubičnih centimetara ili većim brojem cilindara (da ih je barem pet!), Volvo ih ne može ponuditi pa razliku mora nadoknaditi drugim sredstvima. Čini se da u tome uspijeva jer u verziji oznake D5 razvija punih 235 KS, uz pogon na sve kotače. Odabrali smo manje "nabrijanu" verziju D4 sa 190 KS i d prednjom vučom (oba njegova suparnika imaju pogon na stražnje kotače), uz 8-stupanjski automatski mjenjač marke Aisin.

BMW 04

BMW Serije 5

BMW serije 5 polako, ali sigurno očekuje zamjenika jer je predstavljen davne 2010. godine. U međuvremenu jedva primjetno osvježavana Petica još nije ostarjela, na njoj se tek vidi zrelost staroga poznanika. Mišićavim i kultiviranim nastupom izvedbe 520d s 2.0-litrenim motorom snage 190 KS i danas zaslužuje aplauz, a ne možemo uputiti kritiku ni 8-stupanjskoj ZF-ovoj automatici.

Poput Volva, Jaguar je modelsku gamu obnovio uz pomoć kapitala s istoka. Lani predstavljeni XF već simbolizira novu eru britanske marke. XF-ovo impresivno isklesano tijelo u velikoj je mjeri izvedeno od lakih metala, ali se iza ljutih "obrva" farova nalazi standardni dvolitreni četverocilindrični turbodizelaš sa 180 KS i 8-stupanjska automatika njemačkog proizvođača ZF.

Volvo 07

Interijer Volva S90

Karakterno nadmetanje nastavlja se u interijerima: Volvov futurizam sinteza je minimalizma i tehnologije, mada masovno prebacivanje funkcija na tablet neke može iritirati. Ne zaboravimo, među klijentelom su i starija gospoda. Prednja sjedala su raskošna, ali straga Volvu nedostaje udobnosti. BMW-ova klupa dobiva višu ocjenu, a Jaguar je u pogledu komfora pomeo sve – djeluje poput limuzine s vozačem.

Bavarac ima klasičnu armaturnu ploču, a umjesto "tableta" kod njega pronalazimo integrirani "display". U vožnji je to praktičnije i sigurnije rješenje, ali ne cijene svi potencijalni kupci takva "oldschool" načela. Zauzvrat se BMW najdirektnije, najpreciznije i najintenzivnije vozi što je, srećom, još uvijek jedna od bitnijih osobina automobila danas.

BMW 09

Interijer u BMW-u Serije 5

Jaguar je okrenut organičkom dizajnu, a budući da je brend dobio naziv po životinji pohvalno je što se dosljedno drži prirodnih obrazaca. Presvlake na sjedalima i interijeru ovdje izgledaju poput prave kože što se ne može reći za imitaciju drva na središnjem grebenu. Kontrapunkt su geometrijske forme na armaturnoj ploči koje reflektiraju tehnokratski dodir, a osobitu pozornost privlači komander (nije ručica!) automatskog mjenjača. Netipični detalji oduvijek su bili tipični za Jaguar.

Jaguar 05

Interijer Jaguara XF

Mada kupcima ovakvih automobila nabavna cijena i potrošnja goriva nisu presudni, svima je drago ako voze štedljiv automobil. U pravilu, premium proizvodi u tom pogledu lakše ispunjavaju očekivanja, što posebno vrijedi za BMW. Model 520d nije izuzetak. S kombiniranom potrošnjom goriva (4,1 l/100 km) i emisijom CO2 (109 g/km) predvodi ekipu. Volvo i Jaguar su također na visini zadatka: 4,4 l/100 km i 116 g/km (Volvo) odnosno 4,3 l/100 km i 114 g/km (Jaguar).

I performanse su na BMW-ovoj strani. Najbolje ubrzava od 0 do 100 km/h (7,7 sekundi) i dostiže maksimalnih 233 km/h. Volvo "stotku lovi" za marginalno slabijih 8,2 sekundi i stiže do 230 km/h. Jaguar je u sredini sa 8,1 sekundi i 229 km/h.

Jaguar se iznenađujuće dobro vozi, jednako kao i BMW, ali uz nešto drugačiji "šmek". Genijalno je prostran na stražnjoj klupi i nije pretjerano skup. Isto se ne može reći za Volvo – stoji punih 100.000 kuna više nego BMW. Cijena je dakle na strani Bavarca i Engleza.

Njihove oprečne karaktere teško možemo gurnuti pod istu kapu. Ipak, u trenutku odluke o tome tko će u ovoj usporedbi odnijeti pobjedu moramo se poslužiti objektivnim argumentima. BMW-ov model na odlasku djeluje svježim i dinamičnim kao prvoga dana, nudeći dugoprugaški komfor za četiri odrasle osobe. Ergonomija je vrhunska, oprema vrlo bogata (paket All-in-5), a cijena definitivno najpovoljnija. Možda je BMW serije 5 u godinama, ali se njegove mane moraju tražiti mikroskopom i zato BMW bez oklijevanja proglašavamo pobjednikom.

BMW 11 - POBJEDNIK
BMW serija 5 vs Jaguar XF vs Volvo S90 TABLICA

Napomena: navedeni iznosi su službene cijene modela bez dodatne opreme i vrijede na dan objave članka.

Ključne riječi:
BMW Jaguar Palac gore za kupnju usporedba Volvo
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. lipanj 1996.

Zanardijeva prva CART pobjeda

Alessandro Zanardi, bivši vozač Formule 1, osvojio je na današnji dan 1996. godine svoju prvu CART IndyCar utrku u Portlandu, Oregon, u bolidu Reynard-Honde.

vs

.::.