Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Kia Rio vs Škoda Fabia vs Toyota Yaris

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 30.11.2016. 10:23

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Usporedba konzervativne gradske klase Kia Rio vs Škoda Fabia vs Toyota Yaris

Kia Rio vs Škoda Fabia vs Toyota Yaris

Rio, Fabia i Yaris predstavljaju tzv. konzervativni mainstream unutar segmenta gradskih automobila. Koliko su slični toliko su i različiti, a jedna od njihovih malobrojnih zajedničkih osobina je da su trenutno sva tri modela u svojim trećim generacijama.

Europsko tržište "gradskih automobila" (tzv. B-segment) "teško je" preko dva milijuna prodanih vozila godišnje. Time još uvijek nije na razini kompaktnih modela (C-segment), ali ako nastavi rasti ovakvim tempom, ubrzo bi se te dvije klase mogle izjednačiti.

U Hrvatskoj je, među privatnim kupcima kojima se ovim serijalom tekstova primarno i obraćamo, situacija zapravo obrnuta: B segment je prvi odabir, i to iz nekoliko vrlo jednostavnih razloga. Prije svega, kupovna moć većine kućanstava jednostavno ne dozvoljava skuplju investiciju u pokretninu – posebno u vrijeme kada neki proizvođači svoje nove kompaktne modele "pozicioniraju u viši cjenovni razred". Ta ofucana marketinška fraza u prijevodu znači da bi isti proizvođači "željeli zarađivati više" po prodanom primjerku vozila.

Treći, ujedno i najrazumniji razlog globalnog rasta B-segmenta krije se u činjenici da su nekadašnji "gradski automobili" evoluirali do razine sasvim prihvatljivih i sposobnih obiteljskih vozila uz, eventualno, minimalne kompromise u pogledu prostranosti ili performansi.

Proizvodi marki Škoda, Toyota i Kia općenito su čest odabir konzervativnije klijentele. Čvrstim i neekscentričnim karakterom zavrjeđuju serioznost te se odlikuju stabilnim čuvanjem vrijednosti. K tome, nisu osobito skupi ni u startu. Usporedili smo gradske modele spomenutih marki, u izvedbama sa solidnim benzinskim motorima i okvirnom cijenom do 100.000 kuna – svaki od njih mogao bi biti vjeran partner u dugotrajnoj vezi, bez podmetanja i neugodnih iznenađenja. No koji zaslužuje preporuku za kupnju?

Fabia, Yaris i Rio obično završe u rukama privatnih kupaca. U istoj su kategoriji s nešto poznatijim i (zapravo, pogrešno smatrano) priznatijim suparnicima – Fiestom, Corsom i Polom. Međutim, članovi ovog potonjeg trojca iz Forda, Opela i VW-a duboko su zagazili u modelsku starost pa ih danas teško možemo preporučiti kao isplativu kupnju.

No, s obzirom na izmjene u trošarinskom sustavu koje bi trebale biti na snazi od 1. siječnja 2017. godine, svaka bi kupnja realizirana još u ovoj kalendarskoj godini mogla biti "isplativa" – ako ništa drugo, barem za onih nekoliko tisuća kuna koje ćete takvom odlukom zadržati za sebe i uskratiti državnoj blagajni.

Rio 01

Kia Rio

Odlučite li se za Kiju, napravili ste dobar posao jer Rio dolazi uz nenadmašno tvorničko jamstvo od punih sedam godina. Dodatan argument je vrlo prihvatljiva razina serijske opreme kao i cijena, koja je najpovoljnija ovdje. Moramo, međutim, biti pošteni i primijetiti kako je putnička kabina korejskog modela izvedena od mnoštva ne baš ugledne plastike, a i ergonomija vozačke pozicije bi mogla biti na višoj razini.

Rio 08

Interijer Kije Rio

U pogledu svestranosti dominira Fabia, što je naslijeđe novije Škodine filozofije, građene godinama i sažete simpatičnim sloganom Simply clever. Čehinja jedinstvenu pozornost obraća na praktične detalje, pa čak i ako mislite da je smiješno ako se automobil primjerice u Dalmaciji prodaje sa "serijski ugrađenom" strugalicom za led, priznat ćete kako je ideja kantice za smeće u koju možete odložiti potrošene papirnate maramice i žvakaće gume... jednostavno pametna stvar!

Fabia 04

Škoda Fabia

Fabijine slabosti pronalazimo u domeni završne izrade i korištenih materijala. Kako ne bi odvlačila previše kupaca od "cjenovno više pozicioniranog" Volkswagen Pola, Škodina armaturna ploča je izvedena od jednostavnije i tanje plastike, s manje ugrađene zvučne izolacije. Sjedala slabije drže tijelo, a mišljenja smo kako bi i sâm dizajn – s raspoloživim elementima i uz korištenje usvojenih stilskih smjernica – mogao biti spretnije zaokružen, ali to "namjerno" nije učinjeno.

Fabia 06

Unutrašnjost Škode Fabije

A Yaris? Mada je dimenzijama najmanji, kao cjelina djeluje najzaokruženije. Nešto skromnije vanjske dimenzije (prednost u gradu!) neutralizira uvjerljivom putničkom kabinom i najbolje izvedenim sjedalima, s naglaskom na raskošnu stražnju klupu, naravno, s obzirom na klasu automobila. Sjedi se dosta visoko, no uz komfor koji omogućuje višesatnu vožnju "u komadu". Plastika armaturne ploče je s nedavnim redizajnom bitno napredovala i sada dostiže Aurisovu razinu.

Yaris 04

Toyota Yaris

Motor je najbolji dio ovog, ionako sjajnog gradskog automobila. Solidna kubikaža (i bez turba!) oslobađa gotovo 100 konja koji u sprezi s vrlo preciznim mjenjačem sa šest stupnjeva Yarisu daju sportski štih i više nego dovoljne performanse. Istina, Fabia je sa svojim TSI motorom još i bolja, ali zaostaje u ekonomičnosti – nemojte sada gledati tvorničke vrijednosti, one su ionako teoretske! Naime, kada ga krenemo voziti "veselo", svaki turbak pa tako i maleni TSI počinje ozbiljnije trošiti što istoga trena relativizira zadovoljstvo vozača.

Yaris 08

Interijer Toyote Yaris

No, kod Toyote ta potrošnja raste vrlo blago i predvidivo pa nije nikakav problem biti brz na cesti i pri tome konzumirati manje od 6 litara supera na 100 km. Dodajmo tome i najbolji multimedijalni sustav sa serijskom kamerom za vožnju unatrag i jasno je da smo dobili pobjednika ove usporedbe - Toyotu Yaris.

Na kraju, uz napomenu kako nijedan (pa ni skromno motorizirani Rio) među ovdje predstavljenim automobilima neće razočarati, prednost dajemo Toyoti – potpuno se uklapa u očekivanja modernog, serioznog gradskog ljepotana koji će vas pratiti dugi niz godina.

Yaris 02 - POBJEDNIK
Rio vs Fabia vs Yaris TABLICA

Napomena: navedeni iznosi su službene cijene vozila i vrijede na dan objave članka. Cijene modela Kia Rio i Toyota Yaris odnose se na karoserijske izvedbe s 5 vrata. Cijena modela Kia Rio je s uključenim popustom (6.000 kn).

Ključne riječi:
Fabia Kia Rio Škoda Toyota usporedba Yaris
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.