Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Usporedba C1 vs Picanto vs Space Star

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 31.10.2016. 16:57

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Uspoređujemo male gradske automobile Citroën C1 vs Kia Picanto vs Mitsubishi Space Star

Usporedba C1 vs  Picanto vs Space Star

Koliko često ste čuli izreku Malo dijete – mala briga, veliko dijete – velika briga? Isto pravilo primjenjivo je i u svijetu automobila: mali automobil – niski izdaci, veliki automobil – visoki računi. Odnosi se na troškove registracije, posjedovanja, održavanja i naravno, goriva.

Frapantan je podatak da su današnji predstavnici automobilskog minimuma, iz kategorije koju označavamo kao A segment, svojim vanjskim gabaritima gotovo izjednačeni s nekadašnjim Volkswagen Golfom prve generacije. I dok je početkom osamdesetih godina Golf I mnogim tadašnjim vlasnicima krampova poput Yuga ili Peglice bio nedostižan "automobil snova" (dakako u strogo "stabilizacijskim" okvirima tadašnje države), danas imamo posve različitu situaciju.

Većinu aktualnih modela iz suvremene patuljaste klase možete pazariti za oko 15 prosječnih mjesečnih plaća, naravno pod uvjetom da ste zaposleni. S obzirom na to da je broj neophodnih prosječnih mjesečnih plaća oduvijek nekakvo standardno mjerilo kupovne moći, držimo kako je danas – unatoč gospodarskim poteškoćama – lakše ostvariti put do novog automobila nego u starim vremenima, kada su toliko željeni Golfovi silazili s proizvodnih traka TAS-ove tvornice u sjevernom predgrađu Sarajeva, Vogošći.

Mitsubishi Space Star 01

Mitsubishi Space Star

Konkretizirajmo: dimenzije Golfa I su (DxŠxV) 3705 x 1610 x 1410 mm, dok su odgovarajuće mjere ovdje prikazanog Space Stara 3795 x 1665 x 1505 mm. Koliko li je samo najmanji Mitsubishi veći od legendarnog utemeljitelja kompaktne klase... Drugo je pitanje je li jednako toliko i odrasliji. Nešto skromnijih dimenzija je Picanto (3595 x 1595 x 1480 mm), a najkraći, mada ne i najuži u ovome triju je C1 (3466 x 1615 x 1460 mm).

Mitsubishi Space Star 02

Interijer Mitsubishi Space Stara

U svakodnevnoj upotrebi su sva tri automobila dovoljno prostrana, osim ako ih voze osobe košarkaške ili hrvačke građe. Svojim performansama apsolutno zadovoljavaju u pogledu dinamike vožnje, mada se najbolje osjećaju u gradu i po magistralnim cestovnim potezima. Na autocesti traže malo strpljenja jer 130 km/h je ovim mališanima sasvim ozbiljan tempo. Ugodnije će biti voziti ih sa 120 km/h.

Oprema najmanjih modela je potpuna, već od najnižih paketa opreme, kakve uspoređujemo. Zračni jastuci, ABS i ESP, klima uređaj, električno podizanje stakala i središnje zaključavanje su standard, jednako kao i MP3 radio s USB priključkom. Za minimum je to više nego dovoljno. Razlike postoje u odabiru materijala i završnoj obradi. One ne moraju biti odlučujuće, ali neke s pravom mogu iritirati.

Citroen C1 01

Citroen C1

Citroën je korisnicima stražnje klupe namijenio rudimentarne prozore na otklapanje, a plastika je neuvjerljivo "prozračna" i tanka, s velikim udjelom reciklata. Usamljeni prednji brisač dobro se snalazi s vjetrobranskim staklom. Ograničavajući čimbenik je relativno mala korisna nosivost – svega 328 kg. Razumljivo je da C1 ima i najmanji prtljažnik, volumena 196 l (prema VDA standardu).

Citroen C1 03

Interijer Citroena C1

Space Starov dizajn je suzdržan. U Mitsubishijevoj paleti zauzima mjesto prijašnjeg Colta, no ne možemo govoriti o izravnom nasljedniku. Mitsubishi je odigrao sličan potez kao Nissan, kada je četvrtu generaciju Micre koncipirao kao azijski proizvod koji je prilagođen i Europi. A kupci to njuše.

Tako se Space Star (pod tim nazivom se prodaje samo u Europi, inače se zove Mirage) proizvodi na Tajlandu i to se u određenim detaljima vidi: taktilno-perceptivnom razinom materijala pomalo zaostaje za konkurentima. Njegove su prednosti prostrana karoserija i snažan motor koji pruža solidnu dinamiku. Mitsubishijevi ciljevi s ovim vozilom idu u smjeru opće dostupnosti kupcima (u smislu povoljne cijene) uključujući i zemlje u razvoju. Inženjerski dio posla odrađen je solidno: motor je efikasan i niskih emisija – sve u cilju zauzdavanja povećanja globalne potrošnje goriva i štetnih emisija.

Kia Picanto 04

Kia Picanto

Ali Space Starova aerodinamična karoserija pored Citroëna i Kije djeluje zastarjelo. Picanto je istoga godišta (2012.) ali je kudikamo modernije izveden. Snalazi se u scenografiji bilo koje europske metropole, a sljedeća mu je posebnost najdulje tvorničko jamstvo u trajanju od punih sedam godina. Često ističemo tu Kijinu specijalnost i činit ćemo to i u buduće jer je smatramo neprocjenjivim adutom za privatnog kupca, kojima se ovim serijalom tekstova primarno i obraćamo.

Kia Picanto 02

Interijer Kije Picanto

Drugi trik Korejca je omjer unutarnjeg prostora i vanjskih dimenzija. Premda je dvadesetak centimetara kraći od Space Stara, po prostranosti ne zaostaje. Na prednjim sjedalima, na stražnjoj klupi, čak i u prtljažniku (Kia: 200 l, Mitsubishi: 209 l) Picanto se hrabro drži, a putnike mazi ugodnim unutarnjim uređenjem. To kreće s dobro oblikovanim i raskošno (s obzirom na klasu vozila) odmjerenim sjedalima, preglednim instrumentima i konačno najboljim općim dojmom kvalitete. Jednako razigrani Citroën o takvoj ocjeni može samo sanjati.

Motorizacija ovih laganih i okretnih mališana posve je uniformna: koriste male trocilindarske atmosferske benzinske motore. Citroën i Kia svoje konje napajaju iz standardne mjerice od jedne litre (998 ccm kod oba modela), dok je Mitsubishi za dva decilitra darežljiviji (1193 ccm). Mjenjači imaju po pet stupnjeva, a normirana mješovita potrošnja goriva je gotovo izjednačena (Citroën/Kia/Mitsubishi: 4,1 / 4,5 / 4,3 l/100 km). U praksi to svakako može biti ispod 6 l/100 km.

Limeni štih ležernog i veselog C1 pomalo nas podsjeća na Spačeka zbog čega ga obožavamo, ali kada se stavi uz bok Picantu, jasno je koji je bliži klasičnom pojmu "automobila". Space Staru zapravo ništa bitno ne manjka, a zbog najjačeg motora ima i najbolje performanse, no dojam u vožnji zasjenjuju slabosti ovjesa i neprecizan upravljač. Tu ima prostora za napredak.

Kako bi to zapravo trebalo izgledati, demonstrira Picanto – Kia je uspjela transportirati kvalitetu i dobar feeling za upravljačem sve do najniže kategorije vozila. A kako ovdje tražimo štedljiv, pouzdan i praktičan mali automobil koji će tijekom posjedovanja i upotrebe svojem vlasniku priuštiti najmanje briga, malena Kia Picanto je jedini model za koji bismo bezuvjetno dali svoj potpis i ovotjednu preporuku za kupnju.

Kia Picanto 08 - POBJEDNIK
Citroën C1 vs Kia Picanto vs Mitsubishi Space Star_TABLICA

Napomena: navedeni iznosi su službene cijene osnovnih modela bez dodatne opreme i vrijede na dan objave članka.

Ključne riječi:
C1 Citroën Kia Mitsubishi Picanto Space Star
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. lipanj 1996.

Zanardijeva prva CART pobjeda

Alessandro Zanardi, bivši vozač Formule 1, osvojio je na današnji dan 1996. godine svoju prvu CART IndyCar utrku u Portlandu, Oregon, u bolidu Reynard-Honde.

vs

.::.