Vidiauto Savjeti Autoleksikon

SDI

Sustav ubrizgavanja dizel goriva - usisni dizel

SUV

Sport Utility Vehicle, u slobodnom prijevodu: vozilo za sport i zabavu, vozila koja su hibrid terenaca, karavana, jednovolumena i luksuznih automobila. Predstavnici: Honda CR-V, Toyota.

Samoventilirajuće disk-kočnice

Odvode toplinu koja nastaje procesom kočenja i time povećavaju snagu kočenja.

Senzor za kišu

Senzor za kišu u intervalnom stupnju automatski regulira učestalost brisanja brisača ovisno o intenzitetu kiše.
Senzor je smješten u stopici unutarnjeg zrcala. On se sastoji od više infracrvenih svijetlećih dioda i jedne centralno smještene fotodiode. Svjetlo koje odašilju svijetleće diode vjetrobransko staklo reflektira na fotosenzor. Što se više kapljica vode nalazi na vjetrobranskom staklu, to manje svjetla senzor prima. Ta informacija se šalje elektronskom procesoru, koji na to odgovarajuće prilagođava frekvenciju brisanja brisača. Dodatno se osjetljivost senzora može individualno prilagoditi preko  jednog prekidača.  Senzor za kišu je napravljen tako da njegovu funkciju ne pogoršavaju niti mala oštećenja, prljavština ni starenje vjetrobranskog stakla.
Komfor i sigurnost su prednosti senzora za kišu. Vozač se potpuno i sasvim može koncentrirati na događanja u prometu, a da ne mora regulirati frekvenciju brisanja. To je značajan dobitak na sigurnosti, posebice kad se vidljivost iznenada smanji, kao npr. prilikom pretjecanja kamiona na mokrom kolniku.

Senzor za parkiranje

Akustičnim signalima pomaže vozaču prilikom uprakiravanja unatrag. Što je udaljenost do prepreke veća, to je brži akustični signal.

Servoupravljač

Sustav upravljanja koji rabi električnu ili hidrauličku pomoć kako bi vozaču olakšao upravljanje.

Spiralna opruga

Žičane opruge spiralnog oblika. Spiralne opruge rabe se u ovjesima mnogih vozila.

Spojka

Dio pogonskog sklopa koji povezuje motor s ručnim mjenjačem, a služi za odvajanje prijenosa od motora radi promjene prijenosnog stupnja. Vozač mijenja brzine pritiskom na papučicu spojke.

Svjetla za maglu

Poboljšavaju osvijetljenost podloge u uvjetima difuznog svjetla.

Svjećica

Proizvodi iskru koja pali ubrizganu smjesu goriva i zraka te time pokreće motor.Na dan: 25. travanj 1925.

4-25-1925 Debi Maseratija

Debi Maseratija

Prvi automobil Alfierija Maseratija, Tipo 26, debitirao je pobijedivši u svojoj klasi u Targa Floriju. Alfieri Maserati sam je vozio trkaći automobil.

vs

.::.