Vidiauto Savjeti Autoleksikon

AUTO LEKSIKON

RAZJASNITE SI NEKE OD POJMOVA IZ AUTOINDUSTRIJE

ABS

Anti Block system. Sistem koji sprječava blokiranje kotaca pri naglom kočenju, smanjuje put kočenja, te omogućuje i dalje potpunu kontrolu smjera kretanja vozila.

ADR

Automatska regulacija razmaka. Automatska regulacija razmaka je proširenje sustava za regulaciju brzine s radarskim senzorom i skrbi, unutar određenih granica sustava, za pravilan razmak prema vozilu ispred - automatski:
Ako se vozilo približava nekom sporijem vozilu, automatska regulacija razmaka usporava na brzinu tog vozila i drži razmak koji je vozač prethodno odabrao. I onda kad se neko vozilo ubacuje ispred brzina se smanjuje na njegov nivo. Kad vozilo koje vozi ispred napusti voznu traku, vozilo ponovno ubrzava na željenu brzinu. Automatska regulacija razmaka time pridonosi kako povećanom komforu vožnje tako i većem stupnju sigurnosti. Odgovornost ipak ostaje na vozaču.
U tu svrhu jedan radarski senzor stalno nadzire područje do 180 metara ispred vozila. Mjeri se ne samo razmak nego i brzina približavanja vozilu koje vozi ispred. Kad je razmak manji od sigurnog automatska regulacija razmaka usporava zahvatom u managementu motora, a po potrebi i na kočnici. Ako nephodno usporenje prekorači 30 posto maksimalnog usporenja, od vozača se traži da nagazi kočnicu.
I onda kad je regulacija razmaka uključena nadzor brzine i razmaka prema vozilu ispred ostaje u odgovornosti vozača. Automatska regulacija razmaka ne reagira na statične prepreke niti vozila koja dolaze iz drugog smjera. Ona se ne smije koristiti na cestama sa puno zavoja i u teškim vremenskim uvjetima, poput magle, klizavosti ili jake kiše.

ASR

Za danas uobičajene motore jakog okretnog momenta sustav regulacije proklizavanja pogona (ASR) nudi više komfora i sigurnosti, posebice na različito prianjajućem ili skliskom kolniku. Sustav regulacije proklizavanja pogona omogućuje postupke kretanja i ubrzavanja pri svakoj brzini bez proklizavanja kotača ili bočnog pomaka.
Sustav regulacije proklizavanja pogona funkcionira samo zajedno sa elektroničkom papučicom gasa (E-Gas) i koristi se senzorima broja okretaja kotača koji pripadaju sustavu protiv blokiranja kotača (ABS). Ako se na nekom pogonskom kotaču utvrdi iznenadan porast broja okretaja (proklizavanje), sustav vrši zahvat u upravljanju motorom, smanjuje snagu motora i sprječava taj efekt.
Regulacija proklizavanja pogona osigurava vuču i stabilnost u vožnji tijekom faze ubrzavanja pri svakoj brzini i time podržava aktivnu sigurnost. Dodatno to smanjuje trošenje guma. Da je regulacija proklizavanja pogona aktivna pokazuje se treperenjem kontrolne lampice u kombiinstrumentu, u rad uključuje i elektroničku blokadu diferencijala (EDS) i sastavni je dio elektroničkog programa stabilnosti (ESP). Deaktiviranje sustava regulacije proklizavanja pogona je moguće preko ESP-Schalter prekidača.

Aktivna zaštita

Sigurnosne značajke kojima je svojstveno aktivno djelovanje s ciljem izbjegavanja nesreća (obično posredstvom senzora), npr. ABS ili ESP.

Aktivni nasloni za glavu

Aktivni nasloni za glavu su djelotvorni isključivo pri sudaru straga. Pri udaru straga se gornji dio tijela inercijom utiskuje u sjedalo vozila. Preko ploče smještene u visini leđa i preklopne poluge se taj pokret koristi da bi se naslon za glavu automatski doveo prema naprijed i time smanjio razmak između glave i naslona. Na taj način se sprječava preveliko rastezanje vratne kralježnice i smanjuje se rizik od ozljeđivanja. Budući da je sustav reverzibilan, nakon njegova aktiviranja nema dodatnih troškova popravka.

Amortizeri

Amortiziraju vibracije vozila koje nastaju uslijed neravnina na podlozi i time povećavaju komfor i sigurnost vožnje: skraćuju put kočenja, sprječavaju prijevremeno trošenje guma i osiguravaju optimalnu trakciju.

Asistencija kočenja

Asistencija kočenja prilikom naglog kočenja povećava silu kočenja. U opasnim situacijama većina vozača koči pravovremeno, ali ne i s dovoljnom silom kočenja koja bi osigurala maksimalno kočenje. Kod nagle uporabe papučice kočnice stoga se aktivira asistencija kočenja te u suradnji s ABS-om povećava učinak kočenja. To skraćuje put kočenja.

Automatski mjenjač

Automatski prijenosni sustavi koji mijenjaju prijenosne stupnjeve, a da vozač ne mora uključivati spojku. Automatski mjenjač samostalno preuzima odabir prijenosa i mijenjanje brzina prijenosa pomoću različitih parametara koje određuje vozač (gas, brzina itd.). Sljedeće brzine tvore automatski mjenjač i mogu se namjestiti polugom za odabir: P - parkirni zapor; R - vožnja unatrag; N - neutralno; D - stalan položaj za vožnju unaprijed; 3 - položaj za "brdovite" ceste; 2 - položaj za planinske ceste; 1 - položaj za strme planinske cesteNa dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.