Vidiauto Savjeti Autoleksikon

AUTO LEKSIKON

RAZJASNITE SI NEKE OD POJMOVA IZ AUTOINDUSTRIJE

BAS

Break Assistance System. Sistem za pomoć pri kočenju koji ''prepoznaje'' situaciju, te dozira kočenje po potrebi; koči li vozač prejako, oduzimanjem, a koči li vozač preslabo, dodavanjem sile kočenja

Bi-ksenonska glavna svjetla

Kod bi-ksenonskih glavnih svjetala ksenonski se sustav koristi i za kratko svjetlo. Pritom prebacivanje sa kratkog na dugo svjetlo iznosi 12 milisekunde i odvija se kontinuirano. Prijelaz je stoga mekan i ugodan oku. Prebacivanje sa kratkog na dugo svjetlo odvija se pomicanjem elektromagnetski upravljanog zaslona u glavnom svjetlu.

Bio-dizel

Metil-ester iz biljnog (PME) ili repinog ulja (RME) su alternativa goriva dizelu i proizvode se esterizacijom biljnog ulja. To se gorivo može koristiti u dizel-motorima najnovije generacije. Uporabom bio-dizela može se neznatno smanjiti snaga motora kao i neznatno povećati potrošnja goriva. Bio-dizel je biološki lako razgradiv te se može koristiti zimi samo do -10 C.

Biturbo

Prefiks "Bi" potiče iz latinskog i znači "dva". Dodatak "Biturbo" ukazuje na to da su ugrađena dva turbopunjača na ispušne plinove (kod V-motora jedan za svaki red cilindara). Vozač profitira od povećanog okretnog momenta u donjem području, više snage u gornjem području i boljeg ponašanja motora.

Bluetooth

Bluetooth stvara uvjete za bežično povezivanje različitih prenosivih uređaja kao što su mobilni telefoni, prijenosna računala ili dlanovnici (PDA). Veza se ostvaruje kao radioveza između jedinica odašiljača i prijamnika uređaja. Prijenos podataka se odvija na frekvenciji od 2,4 GHz (Gigahertz), koja se može koristiti u cijelom svijetu bez licence, sa količinom transfera podataka do jednog megabita po sekundi. Snaga odašiljanja sučelja iznosi jedan Watt. Time se daju premostiti udaljenosti od okruglo deset metara, dakle dovoljno da se pojedini uređaji ubuduće umreže unutar vozila. Mala snaga odašiljanja ne služi samo sigurnosti nego s jedne strane sprječava "prisluškivanje", a s druge strane je imuna na smetnje uzrokovane elektromagnetskim zračenjem. Za zaštitu od prisluškivanja prijenosa podataka svaki Bluetooth-uređaj dobiva svoj tzv. "profil". Taj profil se sastoji od brojčane oznake, za koju se u cijelom svijetu garantira da postoji samo jedna, pomoću koje se identificiraju uređaji koji bi trebali međusobno komunicirati. Za dodatnu zaštitu prilikom prijenosa podataka skrbi šifra s jednim 128-bitnim ključem, koji se u svakom postupku iznova generira.

Bočne zaštitne letvice

Sprječavaju bočna oštećenja vozila uzrokovana od strane trećih osoba (npr. prilikom parkiranja).

Bočni zračni jastuk

Važno su poboljšanje sigurnosti u pogledu bočnog sudara. Većinom su integrirani u naslonima sjedala te se, poput prednjih zračnih jastuka, aktiviraju preko zajedničke elektroničke centralne jedinice prilikom bočnog sudara.Na dan: 23. srpanj 1903.

Proizveden prvi Ford Model A

Prvi Ford Model A isporučen je svom vlasniku Dr. Ernstu Pfenningu iz Chicaga.  Automobil je znatno pridonio razvoju tvrtke te popločio put budućim uspješnim modelima poput legendarnog T.

vs

.::.