Vidiauto Novosti Najave ZF-ov automatik sa 8 stupnjeva prijenosa

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 14.12.2014. 20:34

Novi mjenjač za BMW 

ZF-ov automatik sa 8 stupnjeva prijenosa

ZF-ov automatik sa 8 stupnjeva prijenosa

Sada već daleke 2008. godine vodeći proizvođač mjenjača ZF predstavio je prvi automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa koji je poboljšavao performanse i snižavao potrošnju. Nedavno je predstavljena druga generacija ovih mjenjača razvijena posebno za BMW-ove modele serije 5.

Novi osam stupanjski automatik može izdržati okretne momente do 500 Nm, a premijerno je ugrađen u posve nove BMW-ove modele 518d i 520d.Kod novog mjenjača optimiziranjem svih pokretnih i kliznih dijelova smanjeni su mehanički otpori za 3% do 5 %.Važna je novost da je omjer najvećeg i najmanjeg prijenosnog omjera povećan sa 7 (prvi stupanj 4,71, osmi 0,67) na 7,8, što se u vožnji može osjetiti kao veći okretni moment. Snižavanju potrošnje doprinosi činjenica da je prosječna brzina vrtnje po stupnju smanjena je za 50 o/min.

New-ZF-8HP-8-speed-transmission-

U gradu će od koristi biti činjenica kako sada kod stajanja u D modu auto neće kretati prema naprijed te ga više neće trebati zadržavati kočnicom ili mjenjač ubacivati u N. Tlak u mjenjaču je smanjen sa 5 na 3,5 bara, što smanjuje utrošak energije, dakle i pogonskog goriva. Svi bitni elementi, od hidrauličkog pretvarača momenta i planetarnih prijenosnika, do prijenosnog mehanizma i viskoznih spojki, smanjili su dimenzije i masu, korištenjem kvalitetnijih materijala i užih tolerancija. Novost je da se pri konstatnim brzinama do 160 km/h kratkotrajno može isključiti prijenos od motora čime se štedi gorivo. Mjenjač djeluje i na rad Start/Stop sustava te omogućava gašenje motora čim se auto zaustavi, a ne nakon 1,5 sekundi, kao kod dosadašnjeg modela. Novi softwer omogućava brži odaziv na gas te brže izmjene stupnjeva prijenosa. ZF-ov automatski mjenjač osjetno poboljšava performanse BMW 518d i 520d te doprinosi smanjenju potrošnje goriva do dva posto. Za sada nije u planu razvoj mjenjača sa više stupnjeva prijenosa jer je ZF-ov zaključak da je osam stupnjeva optimum.

p90045903-1600x12001
Ključne riječi:
BMW Turbo diesel ZF
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 25. listopad 1902.

10-25-1902 Fordov automobil se vraća utrkama

Fordov automobil se vraća utrkama

Godinu dana nakon «razočaravajuće pobjede» (Ford je bio smiješno sporiji, no konkurenti su odustali) na stazi Grosse Point Race Track Fordov automobil ponovno je sudjelovao te premoćno pobijedio u utrci na istoj stazi. Ovoga puta Henry Ford je vozačku zadaću prepustio Barneyu Oldfieldu koji je zajedno s njim sudjelovao u razvoju vozila.

vs