Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Launch Control - kao iz katapulta

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 13.11.2014. 16:52

U borbi za desetinkama  

Launch Control - kao iz katapulta

Launch Control - kao iz katapulta

Sve više sportskih automobila ima ugrađen elektronski sustav brzog startanja koji svakom vozaču daje osjećaj ubrzanja ravan onome na 402 metra dugoj dragster stazi. Zahvaljujući pametnoj elektronici dugotrajno paljenje guma na startu i pogreške prilikom izmjena brzina stvar su prošlosti.

Koliko puta smo u našim vozačkim počecima naglo startali s automobilom kako bi osjetili adrenalin prilikom ubrzanja od 0 do 100 kilometara na sat!? Iako je podatak o samom ubrzanju u načelu manje bitan od međuubrzanja moderne „igračke“ za odrasle odnosno skupocjeni automobili imaju sve više takvih gadgeta. Launch Control ili sustav kontrole startanja elektronički je sustav koji objedinjuje rad ESP-a, diferencijala s ograničenim proklizavanjem, ASR sustava za kontrolu proklizavanja pogonskih kotača, mjenjača, te ubrizgavanja goriva. Ovaj sustav se kombinira sa sekvencijalnim, ali i manualnim mjenjačima. Između ostaloga uloga Launch Controla je kontrolirana zaštita komponenti automobila prilikom maksimalnih napora. Budući da moderni motori razvijaju 300, 400 i više njutnmetara eventualna pogreška u izmjenama brzina prilikom iskorištavanja maksimalne snage i momenta bila bi pogubna za prijenosni mehanizam.

2015-dodge-challenger-srt-hellcat-front-three-quarter

Kako sustav funkcionira? Prije svega kod većine modela aktiviranjem prekidača Launch Control deaktivira se ESP. Kod sekvencijalnih mjenjača držanjem pritiska na kočnicu i istovremeno na papučicu gasa u mirovanju omogućava se motoru da se zavrti do maksimalnih sigurnih okretaja. Otpuštanjem kočnice automobil jurne no bez velikog crnog „potpisa“ mijenjajući brzine pri visokim, ali sigurnim okretajima. Kod automobila s manualnim mjenjačem elektronika ne dopušta startanje s maksimalnim okretajima prvenstveno radi zaštite mjenjača. Također, prilikom izmjene iz 1. u 2. brzinu eventualno korigira okretaje kako bi se sačuvao prijenos. Kod većine automobila Launch Control prestaje s djelovanjem iznad 100 km/h.

c9si3c4wjberdisaayat

Neki od automobila koji imaju Launch Control su Renault Clio 1.6 RS TCe, Dodge Challenger SRT 5.7 i 6.1, Dodge Charger SRT 6.1, BMW M modeli, Porsche 911 i Cayman, Buggati Veyron... Dakle, sve super automobili današnjice! Uz pomoć Launch Controla Dodgeovi modeli od 0 do 100 km/h ubrzavaju u svega 4,2 do 5,3 sekundi ovisno o modelu. Dakle, gotovo kao dragster!

Ključne riječi:
Dodge ESP launch control
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 5. veljača 1878.

2-5-1878 Rođen Andre Gustave Citroen

Rođen Andre Gustave Citroen

Na današnji dan rođen je Andre Gustave Citroen. Nizozemsko-židovskog porijekla, Citroen je postao jedan od vodećih proizvođača automobila u Francuskoj.

vs