Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Nissan 1.6 Dig-T - malen obujmom,velik snagom

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 23.11.2014. 22:54

Renault-Nissan suradnja 

Nissan 1.6 Dig-T - malen obujmom,velik snagom

Nissan 1.6 Dig-T - malen obujmom,velik snagom

Moderni benzinac iz naoko skromnog obujma razmeće se snagom i okretnim momentom, te u raznim inačicama nudi prave sportske performanse. Motor ima CVVTS varijabilno upravljanje usisnim i ispušnim ventilima za trenutni odaziv na gas.

Snažni motor nastao je u suradnji Nissana i Renaulta te spada u takozvanu MR skupinu motora. Ugrađuje se u Nissanove modele Juke i Qashqai te u Renault Clio RS EDC. Kratica Dig-T zapravo znači Direct Injection Gasoline Turbocharged. Četiricilindrični motor ima obujam od 1618 kubičnih centimetara. Promjer cilindara iznosi 79.7 milimetara, hod 81 milimetara zbog čega se motor jednako dobro snalazi pri niskim i visokim okretajima. Direktno ubrizgavanje goriva te prednabijanje snage uz pomoć turbo-punjača omogućava motoru snagu od 190 konjskih snaga te 240 Nm najvećeg okretnog momenta pri svega 2.000 okretaja u minuti. Od toga čak 200 Nm motor razvija u rasponu od 1.800 do 5.000 okretaja. Rezultat? Snažna i ujednačena ubrzanja u svim režimima rada. Motor ima CVVTS varijabilno upravljanje usisnim i ispušnim ventilima za trenutni odaziv na gas.

m1nyjefb442b

VVT sustavi su danas prisutni kod većine modernih motora. Radi se o inovaciji nastaloj na stazama Formule 1, a godine 1989. Honda ga uvodi premijerno u modelu CRX VTEC sustav. Toyota ga naziva VVT-i, BMW Vanos, Alfa Romeo Multi-Air, Mitsubishi MIVEC… Varijabilno otvaranje ventila je ustvari elektronski regulirano vremensko otvaranje, preklapanja otvorenosti ispušnih i usisnih ventila. Čak je u istome trenutku moguće da su usisni i ispušni otvoreni. Pri oko 4.500 okretaja u minuti uključuje se posebni prekidač na bregastom vratilu koji usisne ventile drži duže otvorenim za više zraka u cilindrima. Samim time i više snage.

thumb

Nissan-Renault 1.6 Dig-T odlično se snalazi u vozilima raznih tipova. U Jukeu Nismo kojega pretvara u pravog trkača uz ubrzanja od 0 do 100 km/h u svega 8 sekundi. U Cliu 1.6 RS EDC omogućava prave sportske performanse uz ubrzanje ispod 7 sekundi. Čak i u velikom Nissan Qashqaiu ostvaruje gotovo sprotske performanse. Radi se o jednom od ponajboljih benzinaca u klasi 1.6 litrenih motora.

Ključne riječi:
Juke Nissan Renault
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. srpanj 1903.

Proizveden prvi Ford Model A

Prvi Ford Model A isporučen je svom vlasniku Dr. Ernstu Pfenningu iz Chicaga.  Automobil je znatno pridonio razvoju tvrtke te popločio put budućim uspješnim modelima poput legendarnog T.

vs

.::.