Vidiauto Novosti Najave Testiranja GR Yarisa H2 u punom jeku

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 26.08.2022. 04:44

Na belgijskim cestama se već vozi GR Yaris H2 s pogonom na vodik

Testiranja GR Yarisa H2 u punom jeku

U demonstracijskoj vožnji u sklopu Svjetskog prvenstva u reliju (WRC) u belgijskom Ypresu, „Morizo“ je pokazao performanse nove Toyote GR Yaris H2, posebne izvedbe s pogonom na vodik.

Toyota GR Yaris H2, posebna inačica GR Yarisa s pogonom na vodik, pokazala je svoje performanse u demonstracijskoj vožnji u sklopu Svjetskog prvenstva u reliju (WRC) u belgijskom Ypresu. Bilo je to prvi put da se Toyotin automobil na vodik već u razvojnoj fazi vozi po javnoj cesti izvan Japana. Za upravljačem GR Yarisa H2 bio je „Morizo“ - tj. predsjednik Toyota Motor Corporation Akio Toyoda koji sve utrke i relije vozi upravo pod tim pseudonimom, dok je suvozač u demonstraciji bio je bivši vozač i četverostruki WRC prvak Finac Juha Kankkunen, koji je jedan svoj naslov osvojio i u Toyoti.

Toyota GR Yaris H2_01

GR Yaris H2 je u sklopu WRC-a bio u službi testnog automobila posebne etape (Special Stage) 11, koja se vozila drugog dana relija u Belgiji. Etapa koju je prošao GR Yaris H2 bila je duga 15 km i sačinjena od uskih cesta koje su se protezale uz polja i između kuća, te veliki izazov čak i za natjecatelje WRC-a.

Toyota GR Yaris H2_02

„Morizo“ nikada nije vozio tim cestama, niti je imao priliku pregledati ih prije nego što je započeo svoju vožnju. Ipak, oslanjajući se na suvozača Kankkunena, uspio je savladati izuzetno skliske i stalno promjenjive površine ceste te uspješno završiti etapu.

Toyota GR Yaris H2_03

Nakon vožnje GR Yarisa H2 „Morizo“ je komentirao: „Zahvalan sam Kankkunenu što mi je dopustio da vozim GR Yaris H2 po ovoj stazi. Uz njegovo vodstvo osjećao sam se ugodno, iako su ceste bile teške - ne samo skliske već i uske, a činilo se da se njihove površine mijenjaju iz trenutka u trenutak. U sklopu ovog događaja također smo imali i Toyotu Mirai (električno vozilo s gorivnim člancima) uz pomoć koje je demonstrirano vanjsko punjenje vozila s pogonom na vodik. Vjerujem da smo s tim, zajedno s vožnjom vozila s pogonom na vodik, uspjeli u Europi istaknuti potencijal vodika kao opcije za postizanje ugljične neutralnosti.“

Toyota GR Yaris H2_05

Suvozač Juha Kankkunen nakon demonstracijske vožnje je izjavio: „Akio Toyoda, tj. „Morizo“ vozio je sjajno. A motor s pogonom na vodik isporučio je solidan okretni moment, što ga ne čini nimalo drugačijim od benzinskog motora kad je riječ o osjećaju vožnje. No, s obzirom na to da ne stvaraju nikakve štetne emisije, vjerujem da će motori s pogonom na vodik biti jedna od opcija postizanja ugljične neutralnosti - ne samo u svijetu motosporta nego i u svijetu svakodnevnih automobila.“

Toyota GR Yaris H2_04
Ključne riječi:
rally reli Toyota vodik Yaris H2
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 29. studeni 1996.

11-29-1996 Predsjednik VW-a odstupa nakon špijunske afere

Predsjednik VW-a odstupa nakon špijunske afere

Predsjednik Volkswagena Jose Ignacio Lopez morao je odstupiti s položaja nakon optužbi da je ukrao trgovačke tajne iz General Motorsa za vrijeme dok je radio u toj tvrtci. Lopez je 1993. zajedno s još trojicom menadžera iz GM-a prešao u VW.

vs

.::.