Vidiauto Novosti Najave Svemirski Nissan Navara Dark Sky Concept

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 26.09.2018. 05:01

Nebo nije granica 

Nissan Navara Dark Sky Concept je mobilni astronomski laboratorij

Svemirski Nissan Navara Dark Sky Concept

Nissan je na Salonu automobila u Hannoveru prikazao zanimljivo konceptno vozilo Navara Dark Sky Concept koje je razvijeno s Europskom svemirskom agencijom (ESA).

Nissan Navara Dark Sky Concept je razvijen u suradnji s Europskom svemirskom agencijom (ESA) a funkcionira kao mobilni astronomski laboratorij opremljen revolucionarnim teleskopom kakav se upotrebljava u opservatorijima. Teleskop je  postavljen na posebnu dizajniranu prikolicu prilagođenu za terensku vožnju.

Nissan Navara Dark Sky Concept prikolica

ESA mapira zvijezde nevjerojatnom preciznošću s pomoću satelita Gaia, koji je već zabilježio više od milijarde zvijezda. Navara Dark Sky Concept podržava taj projekt tako što omogućuje astronomima dodatna promatranja svemira s teško dostupnih lokacija koje su dovoljno udaljene od osvijetljenih urbanih područja koja smanjuju vidljivost.

Nissan Navara Dark Sky Concept jezero

Vozilo je opremljeno nizom pametnih sustava koji su unaprijeđeni kako bi ispunili potrebe kupaca gospodarskih vozila, pa je tako ugrađen ProPILOT koji olakšava vozaču upravljanje vozilom s pomoću Nissanovog inteligentnog tempomata i sustava za pomoć pri upravljanju, unaprijeđeni Inteligentni Around View Monitor koji sada omogućuje pogled iz ptičje perspektive oko vozila i prikolice i tako olakšava parkiranje.

Nissan Navara Dark Sky Concept teleskop

Tu su i sustav za upozorenje na vozilo u mrtvom kutu koje sada prepoznaje objekte i koji se nalaze u mrtvom kutu prikolice, sustav za spajanje s prikolicom koji prepušta automobilu nadzor nad upravljanjem, ubrzavanjem, kočenjem i mijenjanjem brzina kako bi se automatski poravnao s prikolicom za lakše spajanje i Nissanove prijenosne baterije koriste se tehnologijom električnih vozila preuzetom s Nissana LEAF kako bi osigurale pomoćni izvor energije.

Nissan Navara Dark Sky Concept noć

Modul prikolice, razvijen u bliskoj suradnji s ESA-om, ima poseban sustav hlađenja koji omogućuje teleskopu da ostane stabilan i kalibriran na optimalnoj temperaturi u prijevozu do bilo koje lokacije. Nakon dolaska na željenu, često i teško dostupnu, lokaciju mehanizirani krov prikolice može se otvoriti kako bi se teleskop mogao usmjeriti na noćno nebo. Uporabom (primarnog) zrcala promjera 40 centimetara omogućen mu je detaljan pogled dalje od prstenova Saturna do udaljenih galaksija, maglica i supernova.

Nissan Navara Dark Sky Concept sjedala

Nissan Navara Dark Sky Concept opremljena je s čvrstom kukom za vuču, izdržljivom ljestvastom šasijom zatvorenog profila te 2,3-litrenim turbo dizel motorom koji daje maksimalnu snagu od 190 KS i 450 Nm okretnog momenta.

Nissan Navara Dark Sky Concept

Osim toga, opremljena je i funkcijama koje uključuju Wi-Fi, radnu stanicu za prijenosno računalo i UHF radio za trenutan prijenos podataka s bilo koje lokacije u svijetu. Osam povezanih radara, svaki u jednom kutu vozila i prikolice, obavještavaju vozača o okruženju vozila putem dodirnog zaslona multimedijskog sustava NissanConnect smještenog na armaturnoj ploči. Nakon Salona automobila u Hannoveru Nissan će donirati teleskop kako bi prenio duh istraživanja i pustolovine te nadahnuo i obrazovao buduće generacije.

Ključne riječi:
Dark Sky Concept koncept Navara Nissan
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 18. kolovoz 1940.

Smrt Waltera P. Chryslera

Svoju je ljubav prema strojevima i prometalima započeo kao šegrt u radionici za proizvodnju lokomotiva i ekspresno se popeo do mjesta predsjednika American Locomotive Company. Od 1919. bio je predsjednik Buick-a, a 1925. osniva vlastitu tvrtku.

vs