Vidiauto Novosti Najave Lada predstavila koncept nove Nive

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 30.08.2018. 06:25

Koncept 

Lada konačno priprema drugu generaciju Nive!

Lada predstavila koncept nove Nive

Na Salonu automobila u Moskvi Lada je , između ostalog, predstavila i koncept 4x4 Vision, a koji najavljuje dugoočekivanu drugu generaciju popularnog terenca Nive.

Da odmah razjasnimo – ime Niva više nije u vlasništvu Lade, već je Lada još početkom ovog stoljeća to ime prodala Chevroletu – koji proizvodi model Niva i koji nema nikakve poveznice s originalom, osim što je riječ o SUV vozilu, a model Lada Niva kakvog poznajemo od tada se naziva Lada 4x4.

lada 4x4 vision concept niva straga 2

Početak proizvodnje je bio sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a izgleda kako će prestanak proizvodnje biti 2021. godine, kako se trenutno planira. No dugoočekivana druga generacija bi se serijski trebala početi proizvoditi već sljedeće godine, pa će biti zanimljivo vidjeti koja će se verzija bolje prodavati.

lada 4x4 vision concept niva birdview

No vratimo se mi konceptu, pa da vidimo što nam je to Lada pripremila. Već na prvu se vidi aktualan Lada X dizajnerski izričaj, no istovremeno se mogu primijetiti i poneki retro detalji. Tako iznad prednjih svjetala vidimo LED dnevna svjetla koja asociraju na pozicije aktualnog modela, a i na C nosaču se mogu vidjeti odzračnici.

lada 4x4 vision concept niva 3

Ostatak vozila je prilično atraktivno dizajniran, a zanimljivo je kako je zamišljeno da nova generacija vjerojatno uopće neće nuditi verziju s troja vrata, već isključivo s pet, s time da će stražnja kvaka vjerojatno biti sakrivena.

lada 4x4 vision concept niva straga

Iako koncept ima stakleni krov, serijska verzija će to izgubiti, a isto tako će imati i kotače manje od 21'', kakvi su ugrađeni na koncept.

lada 4x4 vision concept niva 2

Dužina nove Lade 4x4 će biti oko 4.200 mm, širina oko 1.800 mm, dok će udaljenost od tla biti preko 210 mm. Pod poklopcem motora bi se trebao naći novi motor,  a kako stvari sada stoje, riječ je o 1,8-litrenom benzincu koji će nuditi snagu od 122 KS, a osim serijskog pogona na sve kotače, trebao bi dobiti i potpuno novi mjenjač.

lada 4x4 vision concept niva interijer

Veće dimenzije znače i prostraniju unutrašnjost te veći prtljažnik, odnosno poboljšanja baš tamo gdje su sada najveći prigovori. Sad nam ostaje jedino čekanje dok Lada ne prikaže serijsku izvedbu Nive.

Ključne riječi:
4x4 4x4 Vision koncept Lada Niva
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 12. kolovoz 1908.

Proizveden prvi Ford Model T

Prvi Ford Model T izašao je iz tvornice u Detroitu. Proizvodnja ovoga automobila eksplodirala je pet godina kasnije kada je uvedena pokretna traka. Model T bio je prvi «narodni» automobil u povijesti, a proizvodio se sve do 1927.

vs