Vidiauto Novosti Najave Pagani predstavio novi model Utopia

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 14.09.2022. 04:58

Pagani predstavio novi model Utopia koji raspolaže snagom od 864 KS

Pagani predstavio novi model Utopia

Novi model koji dolazi iz Paganija pokreće V12 twin-turbo Mercedes-AMG motor, a Utopia je nasljednik modela Huayra.

Pagani je predstavio novi model koji donosi dobar retro štih u pogledu dizajna, ali i u još nekim dijelovima. Nova Utopia, model koji dolazi kao zamjena za Huayra donosi prepoznatljiv dizajn vanjskog dijela, a prilikom razvoja je većina vremena korištena za uštedu na težini. Tako je masa praznog vozila tek 1280 kg.

Pagani Utopia_01

Osim toga, na pameti su bile i tri glavne stvari koje su poželjeli dosadašnji vlasnici Paganijevih modela, a to su jednostavnost, lakoća i zadovoljstvo vožnje. A upravo to bi trebala omogućiti lagana karoserija i 6,0-litreni V12 twin turbo Mercedes-AMG motor koji pokreće ovaj model, a koji razvija maksimalnu snagu od 635 kW/864 KS.

Pagani Utopia_02

Uz to, dostupan je i okretni moment od 1100 Nm, i to između 2800 i 5900 okretaja, a kupci će moći birati između 7-stupanjskog automatskog ili 7-stupanjskog ručnog mjenjača s elektro-mehaničkim diferencijalom. Šteta je samo što nisu objavljene informacije o ubrzanju i maksimalnoj brzini ovog modela.

Pagani Utopia_03

Uvelike se pri izradi koriste ugljična vlakna, a sve to donosi čak 38 % veću krutost nego na prijašnjim modelima. Utopia se vozi na 21-inčnim kotačima sprijeda, odnosno 22-inčnim kotačima straga, a serijski dolazi na Pirellijevim gumama.

Pagani Utopia_04

Poseban retro štih se vidi u unutrašnjosti, gdje se na instrument ploči nalazi analogni brzinomjer kao i analogni brojač okretaja, a između njih je smješten zaslon s raznim informacijama. I da, to je jedini zaslon u unutrašnjosti, jer onog multimedijskog nema! Bravo Pagani!

Pagani Utopia_05

Prema informacijama, za sada je planirana proizvodnja od 99 primjeraka, no nije poznato kada će prvi primjerci biti dostupni, kao ni kolika će na kraju biti cijena…

Ključne riječi:
Pagani Utopia
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. lipanj 1900.

Promet u nacionalnom parku Yosemite

Oliver Lippincott na današnji je dan 1900. godine postao prva osoba koja je u nacionalni park Yosemite ušao motornim vozilom, točnije, tzv. Locomobilom.

vs

.::.