Vidiauto Novosti Najave Novi Renault Megane E-TECH Electric

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 07.09.2021. 05:25

Ovo je potpuno novi Renault Megane E-Tech s električnim pogonom

Novi Renault Megane E-TECH Electric

Renault je predstavio potpuno novu generaciju Meganea koji dolazi isključivo s električnim pogonom, a u ponudi su i dvije izvedbe baterije s kapacitetom od 40 i 60 kWh, a autonomija je do 470 km.

''Posve novi Mégane E-TECH Electric utjelovljenje je električne revolucije koju je Renault pokrenuo prije 10 godina. Rasprostranjivanjem električne tehnologije, Mégane E-TECH Electric učinio je električna vozila pristupačnima širokom krugu ljudi, bez kompromisa u pogledu učinkovitosti i užitka u vožnji. Ovaj automobil prenosi emocije. Zamišljen je kao GTI električnih vozila.'' Izjavio je Luca de Meo, glavni direktor Renault Grupe, prilikom predstavljanja nove generacije Meganea. A nova generacija donosi nasljeđe dosadašnje četiri generacije, a u kompaktnom obliku sada nudi i više prostora zahvaljujući novim i tankim baterijama koje mjere tek 110 mm debljine. Tako je međuosovinski razmak povećan na 2,70 metara, dok je dužina 4,21 m, s kraćim prevjesima sprijeda i straga. Megane je postavljen na modularnu platformu CMF-EV, a visina novog modela je 150 cm.

Renault Megane E-TECH Electric_03

Novi Megane E-TECH Electric bit će predstavljen u šest boja karoserije: siva Rafale, siva Schist, plava Midnight, crvena Flame, crna Diamond i bijela Glacier. Opcijama za personalizaciju tu nije kraj, pa kupci mogu birati i do 30 dvobojnih kombinacija krova i nosača (i, ovisno o razini opreme, kućišta retrovizora) koji su dostupni u sivoj boji Schist, crnoj Diamond i bijeloj Glacier. Više razine opreme odlikuju se posebnim elementima dizajna kao što je topla boja titanija na spojlerima prednjeg i stražnjeg odbojnika te bočnim usisnicima. A tu su i 18-inčni naplatci od osnovnog modela, a mogu ići i do veličine od 20 inča.

Renault Megane E-TECH Electric_01

Unutrašnjost pak donosi novi zaslon koji dolazi pod imenom OpenR i povezuje instrument ploču i središnji multimedijski sustav u jednu cjelinu. Instrument ploča ima dijagonalu od 12,3 inča, dok multimedijski zaslon mjeri u dijagonali 12 inča, dok će početna izvedba dolaziti s vodoravnim 9-inčnim multimedijskim zaslonom. Sustav pokreće Snapdragon procesor posljednje generacije, a tu je i USB-C priključak, te integracija Google usluga, a temelji se na Android Automotiv operativnom sustavu, te se automatski ažurira putem interneta.

Renault Megane E-TECH Electric_04

Uz dva zvučna sustava Arkamys koji su dio serijske opreme u početnoj i srednjoj razini opreme, novi Megane E-TECH Electric dostupan je i s novim vrhunskim zvučnim sustavom Harman Kardon (u najvišoj razini opreme serijski, a u srednjoj opcijski uz nadoplatu). Odlikuje se ukupnom snagom od 410 W i ima čak 9 zvučnika: dva visokotonska zvučnika u bočnim stranama armaturne ploče, dva srednjetonska zvučnika u prednjim vratima, dva visokotonska i dva srednjetonska zvučnika u stražnjim vratima i dubokotonski zvučnik u prtljažniku.

Renault Megane E-TECH Electric_06

Megane E-TECH Electric pokreću elektromotori koji dolaze u izvedbi s 96 kW/130 KS i 250 Nm, te u izvedbi sa 160 kW/218 KS i 300 Nm, a sa snažnijim motorom Megane ubrzava od 0 do 100 km/h za 7,4 sekunde. Svaki put kad automobil koči, baterija prikuplja dio energije, a Megane je opremljen i optimiziranim sustavom za prikupljanje energije oslobođene kočenjem. On dodatno optimizira rad sustava za prikupljanje energije kočenja četirima razinama kočenja koje se mogu odabrati s pomoću gumba iza upravljača: Od razine 0 (bez prikupljanja energije kočenja) do razine 3 (maksimalno prikupljanje energije kočenja i optimizirano kočenje motorom za potpuno intuitivnu gradsku vožnju).

Renault Megane E-TECH Electric_07

A uz novi Megane dolaze i dvije baterije, slabija kapaciteta 40 kWh koja omogućuje doseg do 300 km, odnosno snažnija kapaciteta 60 kWh koja omogućuje doseg do 460 km. Novi Megane kompatibilan je s cijelom infrastrukturom punionica izmjeničnom strujom: od kućne utičnice (10 A/2,3 kW (jednofazna)) do javnih punionica (32 A/22 kW (trofazna)), od čega se na potonjima može napuniti za 160 km vožnje u sat vremena. A u opciji je i punjenje istosmjernom strujom do 130 kW (combo utičnice CCS), kao što su brze punionice na autocestama.

Renault Megane E-TECH Electric_05

Novi Renault Megane E-TECH Electric na tržište stiže na proljeće sljedeće godine, no cijene za sada još nisu definirane.

Renault Megane E-TECH Electric_02
Ključne riječi:
električni automobil kompakt Megane E-Tech Electric Renault
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.