Vidiauto Novosti Najave Novi Lamborghini dolazi kao V12 hibrid

Autor: DR Objavljeno: 14.03.2023. 05:05

Novi Lamborghini dolazi kao V12 hibrid s tri elektromotora

Novi Lamborghini dolazi kao V12 hibrid

Nasljednik Aventadora bit će predstavljen uskoro, a bit će hibrid koji će spajati V12 motor i tri elektromotora, a ukupna snaga će im biti 1015 KS.

Zahvaljujući sve strožim CO2 normama, elektrifikaciju ne mogu izbjeći ni isključivo sportski brendovi, pa tako na nju nije imun ni Lamborghini. Naime, Lamborghini ove godine predstavlja nasljednika Aventadora, koji se razvija pod kodnim imenom LB744, a koji će biti hibrid. Ovo će biti velika prekretnica taman u vrijeme kada se slavi 60. rođendan ovog brenda.

Lamborghini v12_01

Novi LB744 će biti HPEV (High Power Electrified Vehicle), ili na hrvatskom, elektrificirani automobil visokih performansi, no i dalje će glavni pogonski agregat biti 6,5-litreni V12 atmosferski benzinac, a njemu se pridružuju tri elektromotora i novi automatski mjenjač s dvije spojke.

Lamborghini v12_02

Novi 8-stupanjski automatski mjenjač dolazi s jednim integriranim elektromotorom, a sva tri elektromotora povećavaju snagu pri nižim okretajima, a po potrebi mogu ovaj novi Lamborghini pretvoriti i u potpuno električno vozilo, naravno samo pri niskim brzinama. Ukupna snaga sustava je 1015 KS, a samo V12 motor razvija snagu od 825 KS. Riječ je ujedno i o najsnažnijem i najlakšem V12 motoru koji je Lamborghini ikada proizveo.

Lamborghini v12_03

Novi model će serijski imati pogon na sve kotače, s time da će po jedan elektromotor pokretati svaki od prednjih kotača, a V12 pokreće stražnje kotače. Baterija ima kapacitet od svega 3,8 kWh, pa neće nuditi veliku autonomiju, no može se puniti na utičnicu, ali i izravno iz V12 motora, kada punjenje traje tek 6 minuta, dok na standardnoj utičnici ono traje oko pola sata.

Lamborghini v12_04
Ključne riječi:
hibrid HPEV Lamborghini
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. rujan 1908.

9-24-1908 Prvi Model T

Prvi Model T

Prvi tvornički izrađen Ford model T završen je na današnji dan. Automobil je svoju pravu popularnost i slavu počeo stjecati tek 6 godina kasnije kada je uvođenjem proizvodnje na pokretnoj traci osjetno pojeftinio.

vs

.::.