Vidiauto Novosti Najave Nissan zauvijek mijenja budućnost vožnje

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 05.01.2018. 06:13

Hi tech 

Nissan radi na tehnologiji povezivanja mozga vozača s vozilom

Nissan zauvijek mijenja budućnost vožnje

Nissan je objavio istraživanje koje će vozilima omogućiti tumačenje signala u mozgu vozača, čime će promijeniti način na koji ljudi koriste svoje automobile.

Nissanova tehnologija povezivanja mozga s vozilom, odnosno B2V (Brain-to-Vehicle, u prijevodi Mozak-prema-Vozilu), trebala bi ubrzati vrijeme reakcije vozača i omogućiti automobilima da se neprestano prilagođavaju kako bi učinili vožnju još ugodnijom. Nissan će demonstrirati mogućnosti ove ekskluzivne tehnologije na sajmu CES 2018 u Las Vegasu.

nissan inteligentna mobilnost (1)

B2V je najnoviji napredak Nissanove inteligentne mobilnosti, Nissanove vizije koja će potpuno promijeniti kako vozimo automobile, što ih pokreće i kako se integriraju u društvo. Nissanovo otkriće rezultat je istraživanja upotrebe tehnologija za dekodiranje mozga kako bi se predvidjele radnje vozača i otkrio osjećaj neugode:

Predvidjeti: Prepoznavanjem signala da se mozak vozača sprema započeti s pokretom – kao što je okretanje upravljača ili pritiskanje papučice za gas – sustavi za pomoć u vožnji još brže mogu započeti s određenom radnjom. Tako se može ubrzati vrijeme reakcije i poboljšati ručno upravljanje vozilom.

Otkriti: Otkrivanjem i procjenom osjećaja neugode u vozača, umjetna inteligencija može promijeniti konfiguraciju ili stil vožnje dok se vozilo nalazi u autonomnom načinu rada.

nissan inteligentna mobilnost (2)

Ostale moguće upotrebe uključuju prilagodbu unutarnje okoline vozila, rekao je dr. Lucian Gheorghe, viši inovacijski znanstvenik u Nissanovom istraživačkom centru u Japanu, koji predvodi istraživanje tehnologije B2V. Na primjer, tehnologija može koristiti proširenu stvarnost kako bi prilagodila što vozač vidi i stvorila opušteniju atmosferu.

nissan inteligentna mobilnost (3)

Nissanova tehnologija B2V prvi je sustav takve vrste na svijetu. Vozač nosi uređaj koji mjeri aktivnost moždanih valova koje zatim analiziraju sustavi autonomne vožnje. Sustav može predvidjeti namjeravanu kretnju te djelovati – primjerice okretanjem upravljača ili usporavanjem automobila – 0,2 do 0,5 sekundi brže od vozača, pri čemu njegovo djelovanje ostaje uglavnom neprimjetno. Dodatni detalji će biti predstavljeni na CES-u.

Ključne riječi:
Nissan
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs

.::.