Vidiauto Novosti Događanja Samobor postaje domaćin ljubitelja Spačeka

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 03.07.2019. 07:00

30.07. – 04.08. 

Više od 12.000 zaljubljenika na 23. svjetskom susretu Spačeka u Samoboru

Samobor postaje domaćin ljubitelja Spačeka

23. svjetski susret Spačeka će se po prvi puta održati u Hrvatskoj i to u Samoboru, od 30. srpnja do 04. kolovoza ove godine.

Riječ je o najmasovnijem okupljanju vozača i simpatizera Citroënovog legendarnog automobila 2CV, popularno zvanog Spaček, koje se neprekidno održava od 1975. godine. Očekuje se oko 3.000 vozila i više od 12.000 sudionika iz preko 30 zemalja svijeta, među kojima su i zaljubljenici u ove dvocilindraše koji dolaze čak iz daleke Australije i Obale bjelokosti!

susret spačeka samobor 2019_2

Ovaj susret izabran je među 30 TOP događaja u Hrvatskoj u 2019. godini u potpori Hrvatske turističke zajednice i to kao jedini događaj u Zagrebačkoj županiji. Organizira ga Hrvatski 2CV Citroën Klub sa sjedištem u Samoboru koji već 20 godina okuplja vozače popularnih Spačeka, ali i Dyana, Meharija i drugih omiljenih Citroënovih vozila u kojima su proputovali zavidan dio Europe i svijeta. Klub je član ACI-a (Amicale International Citroën), međunarodne udruge Citroën klubova u svijetu sa sjedištem u Parizu.

susret spačeka samobor 2019_8

''Dobiti organizaciju ovakvog događaja je ogromno priznanje, ali i odgovornost jer nam dolaze spačekisti iz cijelog svijeta i želimo im predstaviti ne samo Samobor, već i druge posebnosti naše zemlje'', govori Goran Skrbin, predsjednik Kluba koji je za posjetitelje organizirao i avanturističke vožnje nakon završetka susreta - 2CV Adriatic Raid će ići kroz Gorski kotar, Liku i priobalje sa završetkom u okolici Splita, dok će 2CV Continental Raid prolaziti kroz kontinentalnu Hrvatsku, preko Hrvatskog Zagorja, Siska, Lonjskog polja i Slavonije sa završetkom u okolici Đakova.

susret spačeka samobor 2019_3

Na konferenciji su govorili i predstavnici Zagrebačke županije i Grada Samobora koji su dali potporu ovoj manifestaciji. ''Županija je osigurala financijska sredstva za podršku ovog događaja koji će u prelijepi Samobor dovesti ljude sa svih strana svijeta. Manifestacija će sigurno doprinijeti još većem rastu turističkog prometa koji u prva četiri mjeseca ove godine bilježi 15 posto više noćenja te 14 posto više dolazaka u odnosu na lani'', izjavila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

susret spačeka samobor 2019_5

''Samobor ovim događanjem staje uz bok europskim destinacijama koje su prijašnjih godina bile domaćini susreta, među kojima su De Steeg u Nizozemskoj, Salbris u Francuskoj ili Ericeira u Portugalu, a koji imaju potrebnu infrastrukturu, ljude i entuzijazam za organizaciju ovakvog velikog skupa. Samobor će time ne samo prezentirati sebe kao grad, već i cijelu Hrvatsku kao poželjnu turističku destinaciju'', rekla je Martina Paladina, direktorica Turističke zajednice grada Samobora.

susret spačeka samobor 2019_6

"Ponosni smo što smo dobili čast biti gradom domaćinom 23. svjetskog susreta Spačeka. To ponajprije moramo zahvaliti neumornim organizatorima, redom entuzijastima. Grad Samobor dao je podršku ovom projektu, a siguran sam kako će se sve uloženo višestruko vratiti - ponajprije kroz promociju našega grada u koji će se, vjerujem, zaljubiti svi sudionici Susreta. Dobrodošli u Samobor!", gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak.

susret spačeka samobor 2019_4

Susret će ujedno biti prigoda da se obilježi prvo stoljeće francuskog proizvođača pa će tako biti izložen ''Muzej 100 godina marke Citroën'' gdje će posjetitelji moći razgledati originalne eksponate iz tvornice Tomos i Cimos. Organizirat će se i povorka 2CV vozila do centra grada Zagreba gdje će vlasnici Spačeka dovesti 200 vozila na Trg bana Jelačića, te off road vožnja po Žumberku.

susret spačeka samobor 2019_7

Posjetiteljima će biti na raspolaganju kamp s kompletnom infrastrukturom, komercijalna zona s prodajnim dijelom za trgovce rezervnih dijelova i suvenira, raznovrsna ponuda hrane i pića, svakodnevni dječji program, izbor originalnog vozila, vožnje spretnosti Spačekom, 2CV buvljak, večernji koncerti, gastro korneri s promocijom hrvatskih regija kroz glazbeni dio te mnoštvo drugih zanimljivosti. Po završetku susreta bit će predstavljen domaćin 24. Svjetskog susreta 2021. godine i kandidat za organizaciju 25. Svjetskog susreta Spačeka 2023. godine.

Ključne riječi:
23. svjetski susret Spačeka Citroen 2 CV Samobor Spaček
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.