Vidiauto Novosti Događanja 40 godina od predstavljanja Renault Fuega

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 06.05.2020. 06:18

Obljetnica 

Atraktivan coupe Renault Fuego slavi četrdeseti rođendan

40 godina od predstavljanja Renault Fuega

Početkom 1980. godine Renault je predstavio novi coupe Fuego koji se izdvajao drugačijim imenom, jer nije sadržavao slovo R i brojčanu oznaku, a zamijenio je modele Renault 15 i 17.

Renault je u ožujku 1980. godine predstavio svoj potpuno novi model Fuego, coupe model koji je izgledao odlično i koji je uspješno naslijedio modele Renault 15 i Renault 17. Fuego se temeljio na platformi limuzine Renault 18, a nudio je atraktivan dizajn, ali i drugačije ime, koje se izdvajalo činjenicom da se ne sastoji od slova R i brojke.

Renault Fuego 007

Namjera mu je bila osvojiti što širu publiku, neovisno o njenoj kupovnoj moći. Radi toga je i stvorena velika ponuda modela. Između osnovne izvedbe TL i najnaprednije izvedbe Turbo našle su se izvedbe GTL, TS, GTS, TX, GTX, pa čak i izvedba s turbodizelskim motorom.

Renault Fuego 004

Obujam motora koji su se nudili imali su od 1400 do 2000 kubičnih centimetara, a snaga motora se kretala od 63 KS do 160 KS. Izvedba GTS bila je referentni model te je činila većinu od 226.000 modela Fuego proizvedenih tijekom pet godina.

Renault Fuego 001

Fuego je dug 3,66 m i širok 1,75 m, a masa mu je bila svega 970 kg. Njegova duga bočna vrata olakšavala su ulazak na stražnja sjedala, a prtljažnik se skrivao ispod trećih vratiju koja su imala zanimljivo dizajnirano stražnje staklo koje je ujedno bilo i poklopac.

Renault Fuego 002

Fuego je stigao i na tržište SAD-a, a ova se izvedba isticala standardnim američkim odbojnicima, svjetlima, pokazivačima smjera i posebnom opremom: aluminijskim naplatcima i gumama Michelin TRX, električno sklopivim platnenim krovom, sustavom središnjeg zaključavanja, klima-uređajem i posebnim presvlakama.

Renault Fuego 006

I za kraj, sigurno niste znali kako je Renault Fuego iz 1982. bio je prvi automobil koji je dolazio sa sustavom daljinskog zaključavanja, a također je prvi automobil koji je na upravljaču imao komande audio sustava.

Renault Fuego 008
Ključne riječi:
coupe Fuego klasik Renault
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.