Vidiauto Novosti Autobiz Novi poticaji za električna vozila

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 23.06.2020. 05:40

Poticaji 2020. 

Kreću novi poticaji do 70.000 kuna za kupnju električnih vozila

Novi poticaji za električna vozila

30. lipnja će biti objavljen prvi javni poziv za predaju zahtjeva za poticajem za kupnju električnih i plug-in automobila, motocikala, mopeda, četverocikala, ali i bicikala.

Za točno tjedan dana bit će objavljen javni poziv iz Fonda za zaštitu okoliša za sufinanciranje električnih i plug-in vozila za pravne osobe, dok će poziv za privatne osobe uslijediti u prvom tjednu srpnja. Poticaji su izdašni i ove godine, no ponovo će se sufinancirati kategorija električnih bicikala, doduše samo za tvrtke, iako nikome nije jasno zašto se potiče kupnja prijevoznog sredstva koji bez tog elektromotora uopće na zagađuje! Ove godine je osigurano po 22 milijuna kuna za pravne i fizičke osobe, ali i 10 milijuna kuna za sufinanciranje električnih punionica, odnosno ukupan iznos je čak 54 milijuna kuna.

Nissan Leaf 40kW Tekna  24

70.000 kuna poticaja dobiva se pri kupnji električnih vozila i onih koje pokreće vodik, dok će kupci plug-in vozila koja ispuštaju manje od 50 g CO2 po kilometru moći dobiti do 40.000 kuna. Kupci električnih četverocikala, motocikala i mopeda će pak moći dobiti 20.000 kuna poticaja, ali najviše do 40 % vrijednosti vozila. S navedenim iznosima Renault Zoe košta 177.900 kuna, a isti iznos je potrebno izdvojiti i za novi električni Peugeot e-208. Kompaktnom Nissanu Leaf cijena s poticajima pada na 206.500 kuna, dok ćete pri kupnji hibridne plug-in Toyote Prius PHEV moći uštedjeti 40.000 kuna i dobiti je za 254.900 kuna.

Renault Zoe poticaji

Svi koji su zainteresirani za poticaje, savjetujemo kako bi trebali odmah početi pripremati papire jer se poticaji odobravaju prema redoslijedu njihova zaprimanja. ''Sama procedura prijave bit će kao i prošlogodišnja, a moći će se koristiti sustav za e-prijavu na javne pozive Fonda. Od dokumenata će biti potrebno priložiti prijavni obrazac, presliku osobne iskaznice (obostrano), ponudu za kupnju vozila (koja nije obvezujuća) te, ako to nije razvidno iz ponude, dokument (katalog, certifikat ili sl.) u kojem se navode tehničke karakteristike vozila koje je predmet ponude: kategorija, proizvođač, model, vrsta pogona (električni/plug-in hibridni), snaga vozila (kW), potrošnja (kWh/100 km ili Wh/km) te emisija CO2 (g/ km). Pravne osobe će uz navedenu trebati i dodatnu dokumentaciju, koja će biti detaljno raspisana u tekstu javnog poziva'', poručili su iz Fonda.

Ključne riječi:
električni automobil EV ev punionice Plug-in hibrid poticaji 2020.
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.