Vidiauto Novosti Autobiz Što se skriva u Renault arhivima dizajna

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 21.05.2020. 05:38

Bogata baza 

Renault prikazao arhivu studija za dizajn s vrlo zanimljivim skicama

Što se skriva u Renault arhivima dizajna

U 120 godina dugoj povijesti Renault je predstavio niz modela i izvedbi, a prije dizajniranja na računalu, svi nacrti su se radili na papiru, a sada je dio tih nacrta dostupan i javnosti.

Tijekom 120 godina duge povijesti, Renault je uspio sačuvati svoje izrazito bogato nasljeđe. Naravno, postoji sačuvana umjetnička kolekcija kao i Renault Classic kolekcija koja sadrži više od 740 modela.

R-DAM_937753

No, svojedobno su, tijekom pregleda i inventure arhiva dokumenata koji stoji na policama u dužini od gotovo dva kilometra, otkriveni još neki dragulji, koji podrazumijevaju planove, crteže, pisma, izvještaje, oglase, postere i dizajnerske skice. Inventura je odrađena u suradnji s dvojicom arhivara i popisano je više od 10.000 crteža i skica.

R-DAM_938389

Prvi korak je bilo popisivanje crteža. Nakon faze sortiranja i upisa, arhivisti su krenuli u proces digitalizacije velikog dijela arhiva ne bi li sačuvali dokumente u skladu s aktualnim standardima i omogućili izradu kopija na zahtjev Renaultovih zaposlenika, različitih udruga, istraživača i slično.

R-DAM_937951

No, tim je ubrzo shvatio da su neki od tih originala polazišne točke za stvaranje i razvoj ikona koje zauzimaju posebno mjesto u Renaultovoj povijesti. Kao sastavni dio imovine kompanije, to blago predstavlja najsjajnije trenutke Renaultove povijesti i prikazuje visoko vrijedna dizajnerska rješenja i metode.

R-DAM_937822

Ako vas zanima film o dizajniranju Renaulta 5 Turbo, gdje govori Eric Diemert, direktor dizajna Laboratorija za suradnju na inovacijama, možete ga pogledati ovdje: https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=kKm0ByD_Qws&feature=emb_logo

A ako vas zanima film o tehnikama crtanja u prošlosti, Jean-Phillipe Texier voditelj projekta dizajna za segmente C, D i E, možete ga pogledati ovdje: https://www.youtube.com/watch?time_continue=34&v=I-2OAFmb8ts&feature=emb_logo

R-DAM_938398
R-DAM_938476
R-DAM_939157
R-DAM_942868
R-DAM_942100
Ključne riječi:
arhiva crtež klasik Renault skica
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs

.::.