Vidiauto Testovi Testirali smo... Renault Twizy Intens Red 80 FP TEST

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 09.06.2018. 09:39

Kradljivac pogleda 

Renault Twizy Intens Red 80 FP TEST

Renault Twizy Intens Red 80 FP TEST

Renault Twizy je jedan od onih neobičnih vozila koje možete susresti na cestama, a riječ je o potpuno električnom četverociklu za dvije osobe.

Kada smo preuzimali testni Renault Twizy Intens Red 80 FP nije nam ni na kraju pameti bilo da ćemo tjedan dana biti jedna od glavnih atrakcija na cestama Zagreba. Imali smo i sreće jer je baš u tom tjednu vrijeme bilo (gotovo) idealno, no ostali smo suhi i tijekom jednog pljuska, iako se tome nismo nadali.

Renault Twizy Intens Red 80 FP 05

Naime, opcionalna bočna vrata (4.590 kn) ne brtve kao na klasičnom automobilu već ima nekoliko mjesta gdje se ne spajaju s karoserijom, pa smo mislili kako će nas kiša uspjeti smočiti, no na sreću to se nije dogodilo. Doduše, ušlo je nešto vode, no uglavnom se skupljala na podu.

Renault Twizy Intens Red 80 FP 02

Primijetili smo kako se tada brzo maglilo vjetroransko staklo, jer ne postoji nikakav sustav ventilacije, no zato dobro dođe grijanje prednjeg stakla, koje je odmaglio staklo za oko pola minute. Bočna stakla na vratima nisu stakla, već je riječ o plastici koja se zatvara na patentni zatvarač, no vidljivost je i kroz njih dobra.

Renault Twizy Intens Red 80 FP 04

Osim atraktivnog izgleda, Renault Twizy ima još jednu atraktivnu karakteristiku – otvaranje vrata. Naime, vrata se otvaraju prema gore, kao na nekakvom sportskom automobilu, a to jednostavno privlači dodatne poglede, posebice djece. Većina djece je došla do zaključka kako je riječ o „svemirskom autu“!

Renault Twizy Intens Red 80 FP 14

No nisu djeca jedina koja su se čudila ovom vozilu. Gdjegod da se pojavite s ovim vozilom bit ćete u centru pažnje, a tijekom vožnje po kvartu, čut ćete razne komentare o vozilu. No nakon par dana jednostavno „oguglate“ na to i više vas nije briga što će netko misliti ili reći.

Renault Twizy Intens Red 80 FP 15

No vratimo se mi na vožnju. Twizy se nudi u dvije verzije snage, a testni model je bila snažnija verzija koja nudi 18 KS. Iako na prvu djeluje smiješno, u praksi se Twizy pokazao sasvim solidnim, dapače. Gradsku vožnju bez problema može pratiti, pa čak i onu bržu, a nema nikakvih problema ni s penjanjem uzbrdo. Ubrzanja su dobra, no već nakon 50 km/h osjeti se nedostatak snage i ubrzanja postaju sve sporija, dok mu maksimalna brzina iznosi 80 km/h. Prema nama, nekakva putna brzina je između 50 i 60 km/h, kada buka još nije toliko jako izražena. Da, buke ima stalno, iako je riječ o električnom vozilu, a prisutna je prvenstveno radi mnogo otvora na karoseriji.

Renault Twizy Intens Red 80 FP 12

Što se tiče baterije, odnosno dosega, sve ovisi kako se vozite. Ako naglo ubrzavate potrošit ćete više energije, a i penjanje uzbrdo troši mnogo kapaciteta. U prosjeku smo s jednim punjenjem prešli oko 55 km čiste gradske vožnje, s time da nismo previše pazili kako vozimo. Punjenje se vrši putem priložene utičnice koja se nalazi u prednjem dijelu vozila, odmah pored spremnika tekućine za pranje stakla.

Renault Twizy Intens Red 80 FP 11

Kada se rastegne kabel je dug oko 3 metra, pa ako nemate garažu, Twizyja ćete puniti preko produžnog kabela. Brze punionice koje možete pronaći po gradu nemaju mogućnost punjenja preko obične utičnice, no punionica u City Centru One nudi adapter, te i tamo možete napuniti svoje vozilo. U službenim specifikacijama je navedeno kako punjenje baterije od 0% do 100% traje 3,5 sata, a mi smo Twizy punili češće jer nismo praznili bateriju do kraja. Uz prosječnu dnevnu vožnju, dovoljno ga je svaki dan staviti da se puni sat i pol do dva i gotovo uvijek ćete biti napunjeni za vožnju od 50-ak kilometara.

Renault Twizy Intens Red 80 FP 09

Što se pak vožnje tiče, i visoki vozači će se moći smjestiti sprijeda, dok je stražnje sjedalo skučenije i pomalo neudobno. Suvozač mora sjediti s raširenim nogama koje se stavljaju „oko“ prednjeg sjedala, što nije baš uvijek praktično, a i ulazak i izlazak zahtjeva malo gimnastike. I putnik straga ima ugrađen naslon za glavu te pojas u tri točke, dok vozač ima ugrađen i zračni jastuk. Iako je na testu 2014. godine na EuroNCAP-u Twizy dobio svega dvije zvjezdice za sigurnost, tijekom vožnje nemate osjećaj nesigurnosti.

Renault Twizy Intens Red 80 FP 13

Unutrašnjost je plastična, ali u doslovnom smislu te riječi. Gdjegod da se okrenete ili pogledate, vidjet ćete samo plastiku, i to onu prilično jeftinu i tvrdu, no to je takvo rješenje jer se podrazumijeva da će verzije bez vratiju tijekom kiše unutra biti potpuno mokre. Sjedala pak imaju samo malo spužve koja je presvučena nekom vrstom plastike, a čitavo vozilo je prilično tvrdo, pa prelazak preko neravnina ili ležećih policajaca ostavlja posljedice na leđima ako ne usporite dovoljno.

Na vrhu armature se nalaze dva pretinca, gdje je lijevi manji, a desni se može zaključati, no ne sviđa nam se što poklopac tog desnog ne stoji, već se automatski zatvara. Prostor za pohranu se još nalazi i iza stražnjeg sjedala i on je također pod ključem. Instrumentalna ploča je digitalna i prikazuje napunjenost baterije te trošite li trenutno bateriju ili se ona puni, a najveći dio zauzima veliki brzinomjer. Naravno, može se očitati i koliki je još doseg te prijeđena kilometraža i ostale osnovne informacije.

Renault Twizy Intens Red 80 FP 08

S druge strane, Renault Twizy prilično dobro leži u zavojima i naginjanje karoserije je stvarno malo, a i nije nam se dogodilo da prokliže ni po mokrom kolniku. Twizy ima različite gume na osovinama, tako da se sprijeda nalaze one dimenzija 125/80 R13, dok se straga nalaze gume nešto šireg profila 145/80 R13.

Renault Twizy Intens Red 80 FP 10

Dužinom od 2.335 mm i širinom od svega 1.228 mm parkiranje neće biti problem, a pored Twizyja i Smart izgleda kao veliko vozilo, da dobijete dojam o kakvom je vozilu riječ, pa se gradska vožnja i parkiranje obavljaju s osmjehom. Kako nema stražnjeg prozora, parkiranje nekima može stvarati problem, no zato je moguće ugraditi stražnje parking senzore (1.490 kn), a jedini problem mogu stvarati kotači koji se nalaze izvan karoserije i za koje trebate dobiti osjećaja gdje se točno nalaze.

Renault Twizy Intens Red 80 FP 01

Renault Twizy u putničkoj verziji dolazi s tri paketa opreme i s dvije snage. Najpovoljniji Twizy Life dolazi s elektromotorom snage 5 KS, a njime mogu upravljati svi koji imaju vozačku dozvolu kategorije AM, može biti vaš za 76.900 kn, no njegova maksimalna brzina je svega 40 km/h, pa je taj model namijenjen samo mladima. Za jaču verziju je potrebno izdvojiti 94.900 kn, a u serijskoj opremi ćete dobiti dva sjedala, zračni jastuk za vozača, četiri disk kočnice i to je uglavnom to.

Renault Twizy Intens Red 80 FP 07

Za Intens opremu je potrebno doplatiti 5.000 kuna, a za taj iznos ćete dobiti 13-inčne aluminijske naplatke, gumene tepihe, crni krov u izgledu ugljičnih vlakana i metalik boju, dok najskuplji Sport model (106.900 kn) donosi još i bočna vrata, Bluetooth i panoramski krov.

Renault Twizy Intens Red 80 FP 06

Testni Renault Twizy Intens Red 80 FP do registracije košta 107.750 kuna, a od dodatne opreme je imao vanjski okvir u crnoj boji (1.590 kn), bočna vrata (4.590 kn) i stražnje parking senzore (1.490 kn).

I za kraj možemo samo reći kako je Renault Twizy jedan od onih modela koji vam se jednostavno podvuku pod kožu i s kojim ćete, bez obzira na mane, se voziti s osmjehom na licu!

Tehničke karakteristike

Twizy Intens Red 80 FP
Vrsta motora: Električni
Obujam motora: ---
Broj cilindara: ---
Snaga u KS: 18 KS pri ---
Snaga u kWh: 13 kWh pri ---
Okretni moment: 57 Nm pri ---
Mjenjač: ---
Pogon: stražnji pogon
Ubrzanje 0-100 km/h: ---
Maksimalna brzina: 80 km/h
Potrošnja (grad): ---
Potrošnja (otvorena cesta): ---
Potrošnja (kombinarano): ---
Potrošnja (tijekom testa): ---
CO2 emisija: ---
Duljina: 2338 mm
Širina: 1237 mm
Visina: 1454 mm
Međuosovinski razmak: 1686 mm
Obujam prtljažnika: 31 l
Masa vozila: 478 kg
Gume: 125/80 R13
Euro NCAP ocjena: 2
Cijena: 107570 kn
Ključne riječi:
Renault Twizy Intens Red 80 FP
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs