Vidiauto Novosti Autobiz Norvežani obožavaju električna vozila

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 03.01.2019. 06:22

Električna vozila 

Gotovo trećinu novih automobila u Norveškoj su električna

Norvežani obožavaju električna vozila

Prema statistikama prodaje, u Norveškoj su električna vozila prošle godine zauzela 31,2 % tržišta, odnosno gotovo svaki treći automobil koji je prodan ima pogon na struju.

Iako je ponuda električnih vozila sve veća, rast prodaje nije toliko velik, izuzmemo li Norvešku, državu u kojoj električna vozila zauzimaju gotovo trećinu prodaje novih vozila, odnosno svaki treći novi automobil koji iziđe na cestu pod haubom ima elektromotor.

VW e-golf

Tamo je tržište električnih automobila doživjelo doslovno procvjetalo, jer su prije samo dvije godine, odnosno 2016. godine, električni automobili imali svega 5,5 % tržišta!

BMW i3 i3s 2018 2

U 2017. godini udio električnih automobila je bio već 20,8 %, i dobar je pokazatelj kako se tržište razvija u smjeru kako su i željeli. Naime, želja vladajućih u Norveškoj je da se do 2025. godine prestane s prodajom vozila koje pokreću benzinski ili dizel motor.

Renault Zoe Intens R90 FP 4

Što se pak modela tiče, uvjerljivi broj 1 je Nissan Leaf, a slijede ga Volkswagen e-Golf i BMW i3.Iza njih se smjestio hibrid Mitsubishi Outlander PHEV, a top 5 zatvara Renault Zoe. U top 10 su još i Hyundai Ioniq Electric, Volvo XC60 T8, Jaguar i-Pace te Tesla Model X i Model S.

Jaguar I-Pace sa strane

Usporedimo li to s našim tržištem, brojke postaju jako smiješne. Tako u prvih 11 mjeseci prošle godine električna vozila na našem tržištu zauzimaju svega 0,2 % tržišta, dok hibridna vozila zauzimaju svega 1,3 % tržišta.

Ključne riječi:
električni automobil tržište
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.