Vidiauto Novosti Autobiz Norvežani obožavaju električna vozila

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 03.01.2019. 06:22

Električna vozila 

Gotovo trećinu novih automobila u Norveškoj su električna

Norvežani obožavaju električna vozila

Prema statistikama prodaje, u Norveškoj su električna vozila prošle godine zauzela 31,2 % tržišta, odnosno gotovo svaki treći automobil koji je prodan ima pogon na struju.

Iako je ponuda električnih vozila sve veća, rast prodaje nije toliko velik, izuzmemo li Norvešku, državu u kojoj električna vozila zauzimaju gotovo trećinu prodaje novih vozila, odnosno svaki treći novi automobil koji iziđe na cestu pod haubom ima elektromotor.

VW e-golf

Tamo je tržište električnih automobila doživjelo doslovno procvjetalo, jer su prije samo dvije godine, odnosno 2016. godine, električni automobili imali svega 5,5 % tržišta!

BMW i3 i3s 2018 2

U 2017. godini udio električnih automobila je bio već 20,8 %, i dobar je pokazatelj kako se tržište razvija u smjeru kako su i željeli. Naime, želja vladajućih u Norveškoj je da se do 2025. godine prestane s prodajom vozila koje pokreću benzinski ili dizel motor.

Renault Zoe Intens R90 FP 4

Što se pak modela tiče, uvjerljivi broj 1 je Nissan Leaf, a slijede ga Volkswagen e-Golf i BMW i3.Iza njih se smjestio hibrid Mitsubishi Outlander PHEV, a top 5 zatvara Renault Zoe. U top 10 su još i Hyundai Ioniq Electric, Volvo XC60 T8, Jaguar i-Pace te Tesla Model X i Model S.

Jaguar I-Pace sa strane

Usporedimo li to s našim tržištem, brojke postaju jako smiješne. Tako u prvih 11 mjeseci prošle godine električna vozila na našem tržištu zauzimaju svega 0,2 % tržišta, dok hibridna vozila zauzimaju svega 1,3 % tržišta.

Ključne riječi:
električni automobil tržište
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 9. prosinac 1963.

12-9-1963 Proizveden posljednji Studebaker

Proizveden posljednji Studebaker

Studebaker Brothers Manufacturing Company, osnovan tijekom civilnog rata, bio je najveći svjetski proizvođač kočija sa zapregom. Kada su stigli auti, Studebaker je postao poznati proizvođač automobila. Ipak, Studebaker nije mogao držati korak s konkurentima.

vs